Автор: Azzy
Дата: 11-11-07 23:44
....на 8.11.2007 имах уникалната възможност да съм на тренинга на Olympus „Olympus City Safari”в Истанбул .От Olympus се постараха да прeкараме няколко незабравими дни .
От летището до Истанбул разстоянието хич не е малко....взеха ни с бусче и докато пътувахме ни дадоха по един пресен „класически ”туски геврек придружен с бутилка минерална вода за да не скучаем докато стигнем до хотела. Уви тъкмо ликвидирах геврека и стигнахме до престижния хотел Maramara Pera....като че ли го бяха изчислили :)Едва приключил с геврека още в лобито ни посрещнаха и ни дадоха да изпием освежаващ фреш от портокал. Нстанихме се в хотела...към 20 часа ни поканиха на прекрасна вечеря придружена с чаша ароматно червено вино ;)... след това се поразходихме по Istikal Avenue. Нямах търпение дойде сутриннта за да сграбча новото бебче на Olympus . Това онова и то станло сутрин. Скокнах от леглото бърз душ и т.н ....закусчица като за шампиони иииии сетне дойде мига на срещата ми с съвършеността. Към 9 часа вече пиехме кафенце на покрива на хотела от където се откриваше невероятна гледка към града….9.30 h започна кратка презантация за новото професионално тяло на Olympus E-3.
Веднага след това ни връчиха чанта Olympus E-3 в комбинация с новия SWD обектив 12-60 мм1: 2.8-4.0 (екв. 24-120 мм) + 1 GB памет....веднага го извадих от чантата ... оооо миг поспри ... съвършенна изработка на корпуса до най малкия детайл..грипа му изключително удобен ..лепна идеално в ръката ми ... всяко бутонче е добре „вкопано” в корпуса за да се избегне случайното му натискане.. има два гумирани контролни скрола за смяна на бленда,скорост, експозиция AF зони и т.н. ....визьора истинско слънчице- гоялям ярък ..гумата около визьора е мека и силно издадена ....механизма за въртене на дисплея е изключително стабилен...дисплея може да се обърне с лицето навътре ако ще се използва само оптичния визьор ..по този начин се избягва всякаква възможност да бъде надран или счупен..освен това веднага щом се затвори дисплея долния ред с бутони става неактивен по разбираеми причини...забелязах липсата на PASM диск ..това решение ме изненада ...по късно ми светна съдейки по „вкопаните ”бутони, лисата на PASM диск, превключвател за AF режим ме наведе на мисълта , че това е направено с цел избягване на нволна промяна на стойностите ,функциите и приоритетните програми... но стига толкова за корпуса нека да висим как работи ?!?
След като направих няколко кадри с удоволствие забелязах
че, спусъка е изключително”нервен”..AF система е светкавично бърза дори и при слаба светлина..точно както я бяха обявили до -2EV... 11-те кръстосани зони работят еднакво прецизно и бързо.Режимите на работа с АF зони са няколко: 1-ви всички зони, 2-ри избор на една от 11-те, 3-ти избор на динамична група от зони .
Втората проба беше на тема как „шуми ” матрицата и как е динамичния обхват ...тук обещанието също е изпълнено...установих,че динамиката е голяма а що се отнася до цифровия шум... смятам че, спокойно може да се използва до 1600 ISO включително... загубата на детайл е минимална.
Относно Live View работи доста по- бързо..яркостта на дисплея се контролира автоматично от вградения сензор (на по – тъмно по-слабо a на по-светло по ярко)..стабилизацията работи отлично (1/30сек при 600мм) с обектив 70-300мм (екв.140-600мм)...щях да забравя вградения wireless контрол работи безупречно ... доста прецизно може да се определя интензитета и куп други екстри на дистанционните светкавици FL-50R и FL-36 R…за да няма препокриване разполагаме с 4-ри канала.
Звукът издаван от него при серя от кадти с 5 к/с е песен за моите уши (изключително тих и ритмичен без никакво колебание доакто се запълни буфера при RAW) Серията при JPEG е до запълване на паметта.
Фотоапарата разполага още с куп безценни екстри ... възможност за най – детайлна настройка и песонализация които ще спомена при по подробно тестване и на фотоапарата.
Та да доразкажа за „Olympus City Safari” ....след като го получихме в ръчичките и го „поразцъкахме” ,ахкахме и т.н. ни разделиха на няколко групи .. всяка група беше съпроводена от гид и професионален фотограф.. то не бе Капалъ Чарши....Света София...разходка из Босфора с корабче и снимки на моделка на брега...
Що се отная до хапването и пииването на обяд хапнахме в традиционн турска „кръчма ” а след снимките .. ни организираха гала вечеря в панорамния ресторант "360 градуса".... беше страхотно .
Olympus се представиха като прекрасен домакин на събитието „Olympus City Safari”
Относно виновника за това събитие Olympus E-3 спокойно мога да кажа че е професионалн инстумент на който може да се разчита на 100%..
Лично Аз смятам да се сдобия с ткаъв възможно най скоро
|
|