Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Поляризиращ филтър...
Автор: InstantFreeman   
Дата:   16-11-24 15:12

Здравейте, закупих си въпросния филтър още през месец Май 2023, направил съм буквално едва няколко снимки с него, с Nikon P1000.

(Аматьор съм, не мога да се нарека фотограф.)

Дето се вика - луд на шарено се радва, та искам малко и аз :)

Струва ми се че за тези пари този филтър няма как да промени дори и едвам доловимо образа, както се оказва от тестовете ми ?

https://foto05.com/product/polyarizirashch-filtr-hd-mrc-slim-cpl-77-mm

А иначе, мернах някакви "звездни филтри" в Ali-то, какво ще кажете за тях ?

Отговори на това съобщение
 Re: Поляризиращ филтър...
Автор: hansto   
Дата:   16-11-24 17:29

Ако снимаш много вода и навън на ярко слънце е задължително да имаш такъв

Автор: nyamago   
Дата:   16-11-24 19:31

Покажи тестовете, де!

Автор: asahi   
Дата:   16-11-24 19:50

Поляризационният филтър спира поляризираната светлина под някакъв ъгъл. Това му е смисълът. Ако в сцената нямаш поляризирана светлина не търси ефекта му.

Автор: Raffito   
Дата:   16-11-24 20:56

Най-добрте Pola филтри ,кото се предлагат в БГ са :

1.B&W-/CPL/просветлен/с MC просветка/
2.Hoya /japan/-CPL/с МС просветка/

Не е лошо да попрочетеш малко за Pola филтрите...

Pola флтрите са 2 вида.

1.CPL-/циркулярен/.
2.PL /линеарен/

Ти си избираш кой ще ползваш...

Автор: nyamago   
Дата:   17-11-24 01:35

> "А иначе, мернах някакви "звездни филтри" в Ali-то, какво ще кажете за тях ?.."

Звездните филтри са предназначени да направят фотографа звезда. Не винаги се получава, но ако се стараеш и ползваш правилния звезден филтър, може ако не в Рим, поне на село (в тоя форум) да станеш звезда. Успех! [smilie24]
[beer]

Автор: lamerko   
Дата:   17-11-24 01:51

Това е особен вид филтър - филтрира светлината, падаща под ъгъл. Силата на действието зависи от ъгъла. Така два CPL филтъра, наложени един върху друг в противоположна посока ще направят ефект като неутралno-плътен филтър. Всъщност, "променливите" ND са точно това.
Прекия ефект зависи както от насочеността, така и от самата светлина. При силна, разсеяна светлина, филтъра ще ти даде контраст и цветове - примерно около морето. В други ситуации може да не видиш абсолютно никаква разлика. Може би най-видимите ефекти са небето под ъгъл (CPL със широк обектив = много главоболия) - едната страна става тъмна, другата светла. Също така можеш изключително ефектно да "изчистиш" отражения върху стъкло или вода.
Разбира се, безименен китайски филтър може да доведе до повече отражения, от колкото да изчисти - не забравяйте, че всеки филтър е още една преграда за светлината, а не съществува перфектно покритие или оптика.

Дата:   17-11-24 08:29

Поляризацията на светлината не е "падане под ъгъл". Четете за поляризация на вълните, а после приложете знанията върху светлината и ще ви стане ясно.

Автор: petervassilev   
Дата:   17-11-24 11:14

Назад към училище: Защо небето е синьо, а залезът и изгревът червенеят? (разсейване на Рейли)

И защо отразената под малък ъгъл светлина (спомената от hansto) е поляризирана? И самата конструкция на поляризационния филтър изглежда е базирана на този ефект.

Ако бяхме мигриращи птици, щяхме да използваме поляризацията в здрача за калибриране на магнитния си компас [smile]

И можем да се върнем към българското "поларизация" и т.н., вместо я-кането в този и подобни термини, което се е утвърдило заради хубавите учебници на руски език преди години [smile]

Дата:   17-11-24 12:08

Прочети първото ми изречение и намери нещо невярно в него. В моето училище учихме по-сериозни неща.

Дата:   17-11-24 12:20

asahi:

Ако коментарът ти за "невярно" е към мен, в моя коментар изобщо не съм имал предвид твои изречения или коментари [smile]

А иначе играта с поларизационните филтри е забавна, поне в началото. А и достъпните повърхности на тези филтри се чистят по-лесно от останалите.

Дата:   17-11-24 15:02

ok [beer]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   17-11-24 17:30

petervassilev написа:

> И можем да се върнем към българското "поларизация" и т.н., вместо я-кането в този и подобни термини, което се е утвърдило заради
> хубавите учебници на руски език преди години [smile]

Ай ся, казваме „полярен“, а не „поларен“ и няма нищо общо с учебниците по руски език. Даже бих флеймил, че руснаците са наследили езика си от нас.

Дата:   17-11-24 17:41

За последното съм съгласен.[smilie24]

Но молекулЯрен, полЯрен и т.н. влияят на вестибулЯрната система на много хора.

Нали искаме да има ред навсякъде - или ще я-каме, или ще а-каме.[smile]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   17-11-24 22:00

petervassilev написа:

> За последното съм съгласен.[smilie24]

> Но молекулЯрен, полЯрен и т.н. влияят на вестибулЯрната система на много хора.

А не, това са камъни в градината на лингвистите.

> Нали искаме да има ред навсякъде - или ще я-каме, или ще а-каме.[smile]

За това трябва да се обърнем към Андрей Ляпчев, иначе няма да стане [beer]

Автор: IvoEv   
Дата:   18-11-24 06:35

странен фиртър, не са му написани милиметрите?[smile]

Автор: alex.d76   
Дата:   19-11-24 12:27

Последно - CPL филтър ли искаш, или Starlight ???????
Много неясно зададено питане... а и честно - няма как да си купиш качествен CPL-филтър на 77мм за никаквите 23лв !!! [smilie18]

Автор: Synthy   
Дата:   19-11-24 16:05

Prot-R Pro 77mm е минималното, което може да вземе за малко пари. Не са 23лв, вярно, но 70 пак е много добра цена.

Автор: dekov   
Дата:   19-11-24 18:09

Никой не пита- PL или CPL [smile]

Автор: Synthy   
Дата:   20-11-24 09:09

То PL вече почти не се продава. А и питащият е показал кръгов :)
Когато купи кръгов, разбере какво точно прави със светлината, ще знае дали му трябва и линеен :)

Автор: Julius   
Дата:   20-11-24 09:28

Рафи, информацията ти е малко остаряла и не съвсем коректна.

B+W са едни от най-добрите филтри, но не са единствените хубави, които се предлагат в България. [smilie3]

За мен те също са фаворит, но веднага след тях слагам тези на NiSi, които не им отстъпват по качество, но са малко по-скъпи и ги има ... айде да не правим излишна реклама, който търси - намира. А да не говорим, че НиСи имат един разкошен поляризационен (какъвто не знам Б+В да имат ?), който е в комбинация с неутрален и не спирам да го ползвам вече 4 год.

На Хоя единствено най-високия им клас става за нещо, останалото е леш!

Другата марка, която също не отстъпва по качество на B+W, а е близо 3 пъти по-евтин е Marumi, само че те вече наистина не се намират в Бг, аз такъв си купих последно от една Фотокина в Кьолн.

Имаше и една система, но сега не се сещам за името - по подобие на Тифен, мисля че се монтираше - също са много качествени!

p.s.
И се казва/пише "поляризационен", а не това неграмотно "поляризиращ"! [smilie7]

Това последното е към автора на темата.
[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »