Автор: ddantgwyn
Дата: 22-09-24 15:27
Vesselin написа:
> Молба за помощ до форумци:
> Наскоро изрових вкъщи една кутия със стари ЧБ филми. Проявени са, но са стояли навити на руло (и завити в хартийка) 40-50 години и сега е
> трудно да се развият. Пробвах да ги дам на студио за сканиране, но от студиото казаха че не могат да минат през минилаба. Сигурен съм,
> че има начин да се "разгънат", все пак хората развиват и доста по-стари неща. Някой да знае къде работят със стари филми? Или
> подходящ направи-си-сам метод?
> Благодаря!
Не си казал откъде си :)
Аз например знам, че във фото „Ралица“ в София сканират филми, във фото „Трейман“ също. Сигурно има и други ателиета, които предлагат тази услуга.
Иначе за направи си сам - купил съм си листове за съхраняване на филми. Продават се в доста фотоателиета, лично аз си взех от Фотосинтезис една кутия със 100 листа за цена около 30-на лева.
Така, че първата ти работа е да си вземеш такива листове. На един лист има място за седем отрязъка по шест кадъра, тоест един лист с размер А4 ще побере един филм 135 милиметра. Има такива листове и за средния формат филми - 6х6 или 6х9 cm.
След това ще трябва да нарежеш сам филмите. Добре би било да си с памучни ръкавици при тази операция и да работиш бавно и внимателно, защото при развиването има опасност от надраскване на самите филми.
Нарязаните парчета поставяш в тези листове. На листовете има възможност за надписване - дата, място и още някакви детайли, каквито прецениш, че ще са нужни. Но по-добре е да си водиш описаие отделно - дали на файл или на хартия е второстепенен въпрос.
Добър вариант за самите филми е да имаш възможност още при нарязването да сканираш отрязъка преди да го прибереш в класьора за да не се налага после да го вадиш пак. Не че е голяма драма, особено ако работиш внимателно, но е за предпочитане, поне според мен.
За сканиране на филмите ще ти трябва скенер, който може да сканира прозрачни материали. Ако нямаш скенер и мислиш да си купиш, ще трябва да внимаваш да е с такива възможности, че не всички го могат.
Ако имаш вече скенер, слагаш отрязъка в скенера, сканираш кадрите от него, измисляш някакъв начин как да наименоваш филмите и самите снимки и сканираш.
Аз самият сканирам черно-белите филми на 16 бита (експериментирам и на 24 бита, но още не съм стигнал до тях да ги видя), а цветните - на 24 бита. За цветни филми има и възможност за сканиране в 48 бита, но това трябва ти да прецениш - като качество и като големина на получените файлове. Сканирам в .tiff формат, за да мога след това да обработвам снимките с някой растерен редактор.
Това е като за начало от мен. Виж и другите колеги какво ще ти предложат и решавай.
А ако нямаш опит в сканирането и решиш да ги дадеш в някое ателие, говори с тях да ги сканират изрично в .tiff формат по обясними причини.
Ако имаш други въпроси, питай - стига да мога, ще отговоря.
Публикацията е редактирана (22-09-24 15:31)
|
|