Автор: dinio84
Дата: 23-10-19 20:33
Привет на всички , от известно време се замислям да си взема филтри. На пазара има доста производители, всеки си хвали стоката, чрез уж неспонсорирани статии, видеа... и аз дет се вика малко се "удавих" в избора. А пък никак не са евтини за да си играя на "проба и грешка". Затова се допитвам до вас. Всякакви мнения, дори и субективни, могат да ми помогнат.
Като цяло ми грабват окото държачите, при които поляризационния филтър е отвътре - точно пред челната леща. Такива са NISI, BENRO и Formatt hitech. Първия въпрос идва за размера. Тук Бенро няма какво да предложат. Ниси имат 75мм система, а Формат съответно 85мм. Предимството им е в цената (около30% по-евтини от 100мм с-ма), но лошото е че не са със стандартен размер. Някъде видях, че на Формат могат да се слагат P size на Кокин (84мм) и това е... Пропуснах да спомена, че ще използвам филтрите на Самянг 12мм и не знам дали малкия размер няма да винетира. При 100мм стандарт (към който като че ли клоня) филтрите са стандартни и позволяват забежки и към други марки. Тук Бенро са интересни с тези рамки за филтрите - не се налага много да опипва самия филтър при поставяне. Формат пък от друга страна казват, че техния държач е много добре уплътнен срещу проникване на светлина.
Така, накрая филтрите... Практически 100мм е стандарт за всички и съответно разнообразието е голямо.
На пазара има стъклени и "органик" стъкло или resin ..абе направо пластмаса. Какво бихте избрали? Аз клоня към стъклени
Как бихте започнали вие? Нямам финансите да взема всичко наведнъж. Първо си мисля за 2х ND филтъра - 10 и 6 стопа евентуално (по нататък 3 стопа и нещо по-екстремно 16-20 стопа) и 2 ND grad. - може би един 3 стопа hard и един 3 стопа soft.
На коя марка бихте заложили или от какво сте доволни/недоволни като ползватели? Тук няма да пиша какво съм гледал и чел, че ще идат две страници - и без това стана дълго.
|
|