Автор: nyamago
Дата: 06-07-18 14:21
Казват, че една картина (или поема, или музикална пиеса) е
перфектна не когато няма какво повече да се добави, а когато няма вече какво още да се махне...
Дали това не важи и за фотографската система?
Директно на въпроса - неща, които имам, но никога не ползвам:
- 3 статива (най-малкия, горилката, понякога нося на ваканции, не че винаги го ползвам; средния ползвам веднъж в годината за 15 минути; третия - с панорамна глава и наречен за видео - съм ползвал веднъж за 15 години, за единична/статична снимка, не за видео. И тя на нищо не приличаше, но стативът не ми е виновен.)
- едно чекмедже филтри, с различни диаметри, плътности и цветове. Нося със себе си веднъж на 2-3 години, но и тогава не ги ползвам.
- оптически приставки: телеконвертори (зад) и широкоъгълни (пред) обектива. Ползвани средно веднъж на 10 години (макар в далечното минало редовно да ползвах 2х телеконвертор поради соц недостиг на телеобективи).
- още към предното и макро-устройства (лещи и пръстени, при това с електронни контакти за бленда и фокус) - миналата година ползвах веднъж, тая година по-рядко.
- калибратор за монитори Pantone (Huey), ползван веднъж при покупката и чат пат от сина ми докато учеше графичен дизайн и имаше настолни монитори.
- фото-раници и дребни чантички. Много ефективни в събирането на прах.
- обективи - разни, все по-малко (но 2-3 още си чакат реда да заминат на еВау).
- софтуер - почти пълна колекция от всичко за което съм порчел някъде че съществува. Купувани лицензи, стоят 'да се намират' докато 99% от времето ползвам баналните инструменти на Adobe.
= = = = =
И какво нямам, но няма и никога да си купя:
- светкавици и всякакво друго изкуствено осветление, включително синхронно-дистанционните им управления и модификатори (чинии за красота, меки кутии, чадъри и пр.)
- ръчни обективи: не знам как съм фокусирал на младини (когато автофокусът беше голяма рядкост), но в дигитално време все не успявам да докарам остра снимка, дори с някои стъкла признати за рекордно-остри. Отново: не са ми обективите виновни, но не ми и помагат.
- Фул-фрейм система... Абе да не се заричам, но засега с нищо не ме влече. Освен ако не е
- Лайка. Детска мечта и огромен гъдел но наистина НЕ МИ трябва. На тия години мога да си позволя, дори с по-добрите им обективи - но е неморално и засега бия по точки в битката с GAS-синдрома.
- Няма също да си купя и най-добрия телефон - поне докато тукашните оператори ги раздават 'безплатно' с абонамента. Иначе телефоните са на път да ми дадат 'перфектната' фото система по дефиницията, дадена по-горе
И честит Петък!
|
|