Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор на обектив за Пеизажно снимане с Nikon D5500
Автор: LxD   
Дата:   07-11-17 09:57

Колеги, добър вечер, имам един въпрос на който не мога да си отговоря сам защото в интернет срещам много различни мнения и не мога да преценя за това се допитвам и до вас. Необходим ми е обектив за Nikon D5500 за пеизажно снимане. Интересува ме снимките да бъдат колкото се може по-остри с наситен контраст и да бъде по-бюджетен максимум около 800лв. Не е задължително да е на Nikorr може да е Sigma, Tamron, Tokina или някаква друга алтернатива. За момента ползвам този, но не е достатъчно остър а и е китов - Nikon AF-S DX Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR. Моля Ви предложете ми модели които смятате за удачни. Това което целя ще го приложа като линк в коментара за да видите какво имам предвид под по-остри и с наситен контраст - цък и цък

Насочил съм се към следните модели:
1. Tokina AT-X 14-20mm F2 PRO DX - Инфо. Аберации 8 µm.
2. Tokina AT-X PRO SD 11-16 F2.8 IF DX II - Инфо. Високи аберации 25 µm.
3. Tamron SP 10-24MM F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical IF - Инфо. Високи аберации 15 µm.
4. Sigma 10-20mm F3.5 EX DC HSM - Инфо. Високи аберации 12 µm.

Обективите с номера 2, 3 и 4 ме притесняват аберациите и дисторшъна при снимане както и остротата им че не е достатъчна. Фаворит ми е номер 1 за сега. Бих искал и вашето мнение какво вие мислите за избора ми и ако е възможно препоръчайте ми модели които мислите че са по-добри от тези.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив за Пеизажно снимане с Nikon D5500
Автор: Synthy   
Дата:   07-11-17 10:12

Това не е ли постигнато с пост обработка?

Автор: Pavlov   
Дата:   07-11-17 10:22

НЕ на празните профили във форума! [smilie9]

Публикацията е редактирана (07-11-17 10:24)

Автор: deerstalker   
Дата:   07-11-17 10:29

[smile]

Публикацията е редактирана (07-11-17 10:30)

Автор: peter_m   
Дата:   07-11-17 10:29

Не очаквай посочените примери да ги видиш директно след снимане. Не е и посочено с какви тела са ;) Нито че са с посочените от теб обективи.

14-20 ми се струва маааалко над бюджета ти от 800лв.

Посъбери още някой лев и се насочи към токина 11-20 вместо трите останали посочени обективи от теб

Иначе в бюджета ти влиза и новия никон 10-20 - прочети и за него.

Публикацията е редактирана (07-11-17 10:32)

Дата:   07-11-17 10:33

Да естествено, но за да се постигне такава острота почти без никакъв шум не е ли необходима и добра оптика или всичко е обработка? Защото обработвам повечето ми снимки с Lightroom, Topazde Noice 6 когато се налага, On1 Effects 10 понякога за изостряне и динамичен контраст защото са по добри от вградените на Lightroom и ако целя HDR с Photomatix Pro и не мога да докарам такава острота.

Ето вижте примери от профила ми в 500px.

@Pavlov Изказа се това че ми е празен профила и не съм писал във форума не означава че не чета из сайта и не разглеждам. ;)

@peter_m Ще го погледна. Ако не е проблем може ли линкове към двата обектива от DXOMARK. Благодаря.

Публикацията е редактирана (07-11-17 10:44)

Автор: io_bs   
Дата:   07-11-17 16:08

Първо, пейзажи се снимат обикновено с ултрашироки и телеобективи, защото така се набляга да нарушените „пропорции“, които те създават.
Второ, 18-140 е доста приличен обектив и затворен до около f8 е идеален за пейзажи. Но може да не е достатъчно широк.

Така че добре си се ориентирал за широк обектив, въпреки че те се ползват по-трудно (трябва да се приближиш много до главния си обект, за да се възползваш от предимствата на широките обективи, а и постигането на добра композиция е по-сложно).
Вариантите ти втора ръка ще са повече, например Tokina 11-16, 11-20, 12-24, 12-28, Sigma 10-20. Нов можеш да си вземеш никонския 10-20.

Аберациите се чистят лесно във фотошоп.

Дата:   09-11-17 14:29

А какво мислите за този обектив Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art (въпреки че той е по-подходящ за портретно снимане) и този Nikon AF-S DX Nikkor 10-24mm f/3.5-4.5G ED и биха ли ми вършили работа за мойте цели. Извинете ми за глупавите въпроси но в главата ми стана тотална каша от четене насам и натам.

Автор: kvakioh   
Дата:   09-11-17 14:35

Става този 10-24.

Автор: zbonev   
Дата:   09-11-17 15:40

Никор 12-24/4 също е много добър, както и този 10-24/3.5-4.5.

Дата:   10-11-17 22:05

В крайна сметка доверявайки се на DXOMARK се спрях на следното оборудване за моят Nikon D5500:

Портретен обектив: Sigma 35mm F1.4 DG HSM ART. Спрях се на него тъй като кроп фактора на Nikon D5500 e x1.5 което прави обектива 52.5мм сравнен с FX такъв. [cool]

Пеизажен Обектив: Tokina AT-X 14-20mm F2 PRO DX спрях се на него заради остротата му, ниските абераций и ниския distortion. Единствения му недостатък е отраженията така наречените "flares" които причинява, но след повечко търсене и гледане на видеа лесно се лекуват. [cool]

Вашето последно мнение и критика е... [shtrak]

Автор: sherbit   
Дата:   10-11-17 22:07

Никон 10-20

Автор: io_bs   
Дата:   10-11-17 22:34

Нали търсеше бюджетен обектив, пък се спря на два светли, тежки и скъпи обектива [smilie11]

Дата:   10-11-17 22:52

@sherbit Кое му е хубавото на Nikon 10-20? Евтино изглеждащата изработка, характеристиката му, затъмняването в ъглите или остротата на изображението в краищата на снимката? Единствено че е ултра широкоъгълен му е доброто. А в крайна сметка не се купуват всеки ден обективи.

@i0_bs Исках да е по бюджетен, но няма бюджетен и добър... и все пак да не е 3000$ нали. Гледах, четох какво ли не и просто с по-добри параметри и характеристики не намерих освен тези двата. Да вярно доста по скъпи са, но ще посъбера повечко средства и тогава, както казах, не всеки ден се купуват обективи. А това че са светли си е предимство, тежки и скъпи не толкова това не ги прави лош избор нали така?

Дата:   10-11-17 22:54

Какво казва ДХО за тялото ти ?

" Спрях се на него тъй като кроп фактора на Nikon D5500 e x1.5 което прави обектива 52.5мм сравнен с FX такъв. "

Снимал ли си с фулфрейм тяло ? И това горенаписаното какво значение има за теб ?

Публикацията е редактирана (10-11-17 22:57)

Дата:   10-11-17 23:04

LxD,
Аз и Io_bs сме снимали доста дълго време с Tokina 11-16/2.8 . Искаш ли да ни обясниш за какво ти е нужен светлосилен обектив за пейзажна фотография? Пък после ние ще ти кажем колко пейзажа имаме на бленда f/2.8 [smilie5] .
И след като "кроп фактора на Nikon D5500 e x1.5", нали Tokina 14-20 ще стане всъщност 21-30? [smilie3] Ще ти върши ли тогава работа?...

Дата:   10-11-17 23:05

Pavlov, много сложна задача постави. Сега с това 21-30 отидоха пейзажите [smilie18]

Автор: RHCP   
Дата:   10-11-17 23:27

Без да критикувам излишно много, но все пак понеже пейзажите са ми любими, бих посъветвал темосъздавателя [smilie18] да поработи над начина на снимане, а не на фототехниката. Защото "остротата" има по-малко смисъл от "микроконтраста", а той от своя страна е незначим в сравнение с композицията...
Но разбирам, все пак всеки би искал да даде една торба пари и снимките му от днес за утре да станат по-хубави :)[smilie10]

Публикацията е редактирана (10-11-17 23:29)

Автор: Simbon4o   
Дата:   10-11-17 23:35

Тези 2.8 и 2.0 обективи защо са ти за пейзаж, само нощем млечни пътища ли ще снимаш?
Тези токини са ужасни срещу светлина като се снима(слънце, лампи, ...).
Никон 10-24 е по-стар и по-зле от новия 10-20. За момента с това тяло 10-20ката е най-добра оферта според мен.
Сигма 10-20 са стари и двата модела(4.0-5.6 и 3.5) и оптически не са толкова добри.

И тук има нещо важно, което трябва да се вземе предвид - какво ще се снима? Ако ще се снимат тухлени стени и резолюционни таблици - изберете си обектив от DXO рейтинга. Ако ще се снимат пейзажи - обектива се избира на база на функционалност и лични предпочитания за фокусно разстояние. Между 10 и 11мм има не малка разлика в широчината като снимка. Между 10 и 14 е вече огромна разликата... Друг фактор е филтрите и техните размери, цени, тегло. Трети е нуждата от светла бленда за снимане на звезди. Четвърти - теглото... в планината грамажите са важни. За някои хора дори е важно и какво пише на обетива, мен лично това ми се струва пълна глупост, за мен няма значение дали пише цайс или митакон... важното е крайния резултат да е добър.

Дата:   10-11-17 23:54

@peter_m Както казах съм с китов Nikon AF-S DX Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR което в 35мм еквивалент е 27-210мм. Токината е 21-30мм следователно има разлика от 6мм. Зрителното поле което ще обхвана няма ли да е по голямо спрямо мащаба на композицията, че виждам че ги разбираш нещата. Не съм имал FF и не съм снимал с такъв, че да знам точно каква е разликата. Би ли ми я обяснил? Според голяма част от професионалните фотографи, снимките постигнати с FF в повечето чуждестранни сайтове и видеа могат да се постигнат и с кропнати фотоапарати. :)
Относно Nikon-a в DXOMARK пише Entry-level DSLR и на графа landscape пише 14.0 и е втори по класиране. сменяме настройката и отиваме на графа Profesional и гледаме пак графа Landscape и какво забелязваме най-високата стойност е 14.8 което ако сравним и характеристиките им че разликата е единствено в големината на сензора, бързината на процесора и допълнителните екстри които предлага, но основното е големината на сензора.

@pavlov Да не ми е необходим толкова светъл за пейзажи след като повечето пеизажи се снимат на бленда f7.1 - f11 тук си много прав. Мисля че би ми вършила работа защото от китовия обърнат в 35мм еквивалент е 27мм минимално а с токината качвам зрителния ъгъл с 6мм което според зависи от композицията която снимам би имало доста голяма разлика не мислиш ли? След като си използвал Tokina 11-16/2.8 какво би ми препоръчал ти от твоя опит което би ми вършило работа и какво използваш като техника за пеизажна фотография? Също така какво ще ми препоръчаш ти с по-добри параметри, оптика, минимално изкривяване, с голяма острота и малко хроматични аберации защото аз такъв не намерих.

А и впрочем Tokina-та няма да го взимам от BG и не надхвърля много бюджета само около 100 лева. ;)

@RHCP Би ли ми обяснил какво е микроконтраста и как влияе на снимките?

@Simbon4o може би си прав за това, тогава защо почти няма положителни коментари за този Nikon 10-20mm и според тестовете не се представя толкова добре, а и тези тестове на графики и снимане на тухлени стени не изразяват ли най-точно и реално какво се случва при снимането в реална обстановка тоест пеизаж?

Извинете ме, не искам да засягам никого, просто ми е такъв по-остър изказа. Аз се базирам на данните предоставени в интернет и прочетеното, не съм имал нито един от обективите и разсъждавайки логически би трябвало да е така, но както казват хората не винаги е така както го пише по книгите.

Публикацията е редактирана (11-11-17 00:28)

Автор: Simbon4o   
Дата:   11-11-17 01:21

Резолюционните таблици се снимат на близко разстояние, тухлените стени са малко по-далеч и няма нищо общо с това как би се държал обектива при пейзаж. Обикновено обектива се оптимизира за дадено приложение. Портретните са най-добри на портретна дължина, макротата са най-остри на макро дистанция и т.н.
10-20 никон има много кусури, но според мен най-добре е да го пробваш в магазина и да видиш устройва ли те резолюцията при настройки на които би снимал и в ситуация като тази, която би снимал.

Автор: MarinY   
Дата:   11-11-17 03:54

Твърде много съвети на базата на таблици!
Първо, по— малко от половината кадри на пейзаж се снимат с ултра широк обектив. Почти невъзможно е да докараш усещане за истински мащаб и съотношение на обектите с такъв обектив. След десет кадъра и разочарование от резултата ще се търси 50—100—200 милиметра, които правят кадъра.
Никон 10—20 е чудесен на кроп. “бъчвата” и затъмняването по ъглите изчезват с едно копче в лайтрум.
Така наречената “острота”, която толкоз ви тормози е нещо видимо в лабораторни условия. Ще се възхитите от всеки съвременен обектив, ако снимате на бледа около 8, с триножник, вдигнато огледало и забавяне на пердето с 5 секунди. Това не е проблем при снимане на пейзаж.
[shtrak]

Публикацията е редактирана (11-11-17 04:29)

Дата:   11-11-17 08:46

Ще ти препоръчвам, като си "напълниш" профила с малко инфо и снимки. Да знам какъв човек имам насреща си.
Като искаш да получиш нещо от форума, редно е и да дадеш.
Така поне си мисля [smile]

Автор: victory13   
Дата:   11-11-17 08:49

Мнението на MarinY трябва да се забоде с пирон отгоре вдясно [shtrak]

Автор: quazimodo   
Дата:   11-11-17 10:20

Ми, до мнението на Марин може да се закове и един линк https://www.robertmekis.com/?kateg=photos&subkateg=landscape
към грозните пейзажи на оня некадърник Роберт Мекис[smilie18][beer]

П.П. Админите сигурно ще изтрият половината тема като спам[smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »