Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Здравейте, помолиха ме за съвет при избор между два обектива. Тъй като са за кропнато тяло, аз нямам как да пробвам и да сравня каква е разликата между тези два обектива:
Тъй като преди с кропнатото тяло съм снимал само с 10-22 и нямам никакви впечатления от 10-18, ще помоля тези, които са ги тествали и са наясно с естеството на разликите, ако може да споделят мнението си.
За 10-22 две мнения няма. Много добър пейзажен обектив за снимащите на кропка. Обаче ме интересува по какво се различават с 10-18. На какво се дължи двойната разлика в цената? 10-22 също не е тежък :)
Така е biso и именно по тази причина питам. Тъй като ми е невъзможно да ги сравня, а да сравнявам кадри, правени от различни хора също не е вариант питам някой който да е пробвал и двата и може да каже за какво иде реч.
10-22 e старичък вече. 10-18 е по-нов, макар и пласмасов е по-добрият обектив. Някои неща си държат цените от едно време...Има десетки примери за по-стари и по-нови обективи.
Разликата между двата обектива е очевидна. Единия (10-22) има 4мм повече зум и 2/3 по-светла бленда по протежение на целия диапазон фокусни разстояния. Има малко по-солидна изработка от другия (10-18) който е plastic fantastic отвсякъде, дори байонета е пластмаса макар и специална. Но пък е по-евтин и има IS. Canon ясно посочва с цената кой счита за по-висок клас. Друг е въпроса че като качество на картинката и двата са много добри и разлика едва ли ще се види.
Така че разликата не е в остротата, която е на ниво и при двата, а в изработка, материали, отворена бленда, зоом диапазон.
С риск да звуча малко краен... Тоя 10-18 в моята глава е единствената смислена причина човек да си купи кропнат канонски дслр. Всичко друго сочи към Никон и безогледалки.
Имам ги и двата. Особени разлики в картината няма. За интериор ползвам 10 - 22, за пейзаж ползвам и двата, за видео - 10-18, че е по-безшумен. Имам пола филтър и за двата, за 10-22 е по-скъп, защото по спомени е 77, а 10-18 е 67мм