Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор на апарат - 100д или нещо друго
Автор: Twingo   
Дата:   27-06-16 19:09

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на апарат - чуденка между канони
Дата:   27-06-16 19:09

Здравейте!

От доста време се каня да направя ъпгрейд /макар и не особено сериозен/, и след доста чудене, мисля, че почти стигнах до решение [smilie5]

В момента съм се ориентирал към канони - 100д и 600/650д. Ще се купува втора ръка. За 100д четох като цяло хубави неща - малкия размер, хибридния фокус, който покрива почти целия кадър, тъча и т.н. Пробвах го в една техно-бакалия, но грипа ми се видя малко неудобен и като цяло, учудващо за мен, не ми допадна по-малкия размер. Затова се пренасочих към 600д, но тъча и хибридния фокус, които ми харесаха в 100д, ги има в 650д.

Мисля да купувам с китака, като след това съм харесал една ръчна 135-ца, а по-нататък и нещо широко.

Друг вариант ми е примерно някой пентакс, заради това, че се разбират добре със старите обективи и имат пийкинг, но пък са по-тежки тела и нямат въртящ екран. Въпросът ми е - има ли някой с впечатления от 100д и по-конкретно от грипа при продължително ползване, защото сякаш не ми стои добре в ръката :) И какво бихте избрали в моя случай.

[beer]

Re: Избор на апарат - 100д или нещо друго
Автор: photostoykov   
Дата:   27-06-16 19:31

Canon EOS 100D е идеалният апарат за ъпгрейд от сапунерка/бридж камера.
Става удобен за хващане с "куче марка" вертикален батериен грип, напр.:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/lcjx1479.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/emdr5960.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/yymp9261.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/tila2418.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/opfq0961.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/uvhq2911.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/vwda5915.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2016-06/onib0357.JPG

Като за начало обективът Canon EF-S 18-135 mm STM върши идеална работа.

Лично мнение, не го приемайте за догма!

Публикацията е редактирана (27-06-16 19:38)

Автор: kvakioh   
Дата:   27-06-16 19:36

100д> 600д>>>650Д.
При 100D няма толкова проблемен фокус както при 650Д с различните обективи като Сигма и др. 650Д е като цяло най-проблемния трицифрен модел при Канон.
600Д е малко по-старичък вече. Има MGIC LANTERN и за трите, което е добре.
18-55 STM предполагам, че ще е китака, бива наистина с него.
За грип/захват- сложно е, според човека е, на мен лично ми е добре. Ползвам го понякога с батериен грип и тогава ми е по-удобно с големи обективи. Ако не допада, 700D e на линия, като е същия като 100Д, но с "екстрите"-чупещ екран и тъч дисплей, което е за предпочитане пред 600/650Д.
От почти 2 години със 100Д и над 30000 кадъра и различни обективи съм, понякога се "разделяме" заради други марки, но винаги остава в комплекта ми с техника.
Със Сигма 30/1.4 ART е супер комбинация, с някои други твърди и макро обективи-също- 40 STM, 24STM, 100 macro, Sigma 70, 150 macro. Не ползвам тъч и LiveView, не ми е трябвало никога. Също и чупещ екран и др., просто не намирам кога и защо да ги използвам, дори и да ги има в едно тяло...За ръчни обективи- слагал съм 2-3 макро FD-та с адаптори, за 135 не знам как ще е. При Канон има и един от най-благите като цена и представяне широки обективи-10-18 STM.
За пийкинг не знам за Пентакс, но има една доста силна марка, която може би в случая не е подходяща...
Аз съм за 700Д, ако се съберат пари, нещата са изчистени откъм проблемите на 650Д, по-удобен ще дойде от 100Д заради размери и екстрата екрана и др.

Автор: steeens   
Дата:   27-06-16 20:25

Пентакс имат тяло с въртящ се екран - K-S2. А 100 грама повече не са кой знае какво. Освен пийкинга, ще имаш и влаго и прахо защита,
И пентапризма във визьора. Щом смяташ да ползваш ръчни обективи, май пентакса е по-добър избор...Няма да имаш само тъчскрийн.
Ето ти сравнение

Автор: Simbon4o   
Дата:   27-06-16 21:36

Пиикинга на пентакс става за макро и нищо друго. Нищо общо няма с пиикинга на безогледалките. Ползва прост алгоритъм за прешарпване на изображението, който няма регулиране и дефакто за портрет или други задачи където не е толкова ясно дефокусиран фона като при макро е неизползваем.

Ако ще е ДСЛР канон поне имат читави обективи за нормални пари ако сравнваме с пентакс... макар телата им в ниския клас да са боклучави... Ако можеш да се напънеш за 70Д втора ръка е ок, от него започват каноните дето стават.

Ако ще е ДСЛР бих се огледал за някой никон без Д5200-5500 моделите. Никон имат повече и по-интересни твърди светли обективи за малко пари с АФ. Канон имат повече зумове за бедни.

В днешно време да си купиш ДСЛР за ползване на ръчни обективи е чиста форма мазохизъм [smilie5].

Дата:   27-06-16 21:46

[smilie18] [smilie18] [smilie18] Симо, машина си човек! [beer] [beer] [beer] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Pavlov   
Дата:   27-06-16 21:48

Steeens, да е казал нещо грешно?... [smile]
Единствено не съм съгласен за 70D. По-скоро 750D е за предпочитане в случая. Но си мисля, че бюджетът няма да стигне.

Дата:   27-06-16 21:55

steens, k-s2 не изглежда лошо тяло, но си е скъпичко, пък и ми се иска нещо по-леко. Може би ако го пробвам в някой магазин, ще мога да преценя :)

simbon4o, мисля, че бяхме обсъждали с теб тая тема - в момента съм с nikon d3000 и имам вариант примерно за d5100, но не мога да закача никакъв ръчен обектив, а ми се иска да си поиграя малко :) Също широкото за никон е доста по-скъпо, а например 50/1.8 за канон е 100 лв нов от aliexpress [smilie25] Тоест, търся нещо по-бюджетно на този етап.

А на безогледалките не съм фен - малки и неудобни грипове, нямат визьор, изобщо ми се губят в ръцете.

Дата:   27-06-16 22:00

Pavlov, не знам, но е вероятно. Човека пита за апарат с който да ползва и ръчнофокусни обективи. Симбончо му препоръчва Никон...дали е много правилно? Вярно и те имат ръчнофокусни обективи, ама дали са бюджетни?
Пийкинга и при безогледалките е също подвеждащ често, това ми е личен опит. Не знам дали при Пентакс е драстично по-зле, ама ми стана смешно...спомене ли се Пентакс, Симбончо не пропуска да се включи... уж обективно....[smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer] [beer] [beer]

Дата:   27-06-16 22:11

Twingo , не знаех че си решил да сменяш системата...Това си е набутвация без гаранция, че ще останеш доволен. Имаш варианти и за ръчнофокусни, просто се свържи със Слав 61, като си намериш обектива който искаш да ползваш. Преправя обективи от М42 и Pentacon Six на никон байонет.
http://slav61.free.bg/

https://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=10098

Автор: Pavlov   
Дата:   27-06-16 22:33

Steeens, интересен човек си [beer] [smile] . Я прочети на Симо последното изречение, да видиш дали препоръчва Nikon за ръчнофокусни. Той просто е изброил варианти.
Ръчнофокусните са играчка, до едно време (с изключение за някои маниаци, разбира се). И спор няма, че от DSLR-ите Pentax e най-подходящата марка за целта. А ако искаме и MF, и AF - Canon.

Автор: Simbon4o   
Дата:   27-06-16 22:42

Мисля, че достатъчно ясно поясних кое за кое е... за ръчки канон и пентакс са ДСЛР-ите. Никон е за аф и само никонски обективи. Д3000 не е от добрите никони :).

Относно липсата на визьор в безогледалките - никак не е вярно. Имат си някои от тях и е много по-полезен за ръчни обективи от колкото шпионката на ДСЛР-ите. За размерите - да повечето са дребни. Едрите са скъпи... :).

Автор: quazimodo   
Дата:   28-06-16 13:04

Канон 5Д - направо в дълбокото[smilie5] ! Нищо, че е с шпионка вместо визьор[smilie5] [smilie5] [smilie5]!

Автор: kvakioh   
Дата:   28-06-16 13:48

700D, за 5D ще трябват 2-3 силни обектива, което е сложно. Макар че с 50 STM, някой зуум като 28-85 ще станат нещата.

Автор: quazimodo   
Дата:   28-06-16 14:15

С 40/2.8 ще е като Смена 8М - става за всичко[smilie3].

Автор: petrov88   
Дата:   28-06-16 15:57

Sony a58 :D
кеф ти цена
кеф ти пийкинг( и то през визьора)

Публикацията е редактирана (28-06-16 16:00)

Автор: Mytronix   
Дата:   28-06-16 16:03

Минах пред 350д,20д,30д,40д,50д,60д,600д,500д,550д докато не стигнах 5д и ЛоЛ . Легендата за фф беше истина ! В комбинация с 85 1,8 ; 50 1,4; и 24 1.8 . Сега съм с 6д , но за парите си няма по-добре тяло от старото 5д .[smilie3]

Автор: valen_tin   
Дата:   28-06-16 17:09

petrov88 написа:

> Sony a58 :D
> кеф ти цена
> кеф ти пийкинг( и то през визьора)
>

>
> Публикацията е редактирана (28-06-16
> 16:00)

кеф ти тилт с тоя пластмасов байонет [smilie18]

Дата:   28-06-16 17:49

^ разбирате ги байонетите.
На моя вече 3ти месец, почти нонстоп (заради оптималното запълване на чантата) седи закачен по- тежък от тялото обектив с метален байонет и познай- не е мръднала пластмасата ;)

Дата:   29-06-16 11:52

petrov88 написа:

> ^ разбирате ги байонетите.
> На моя вече 3ти месец, почти
> нонстоп (заради оптималното
> запълване на чантата) седи закачен
> по- тежък от тялото обектив с
> метален байонет и познай- не е
> мръднала пластмасата ;)

има време :)

Автор: colorphoto   
Дата:   29-06-16 15:26

Пищови правят от пластмаси масово вече,пък фототехника ли няма.....

Той дали е метален,или пластмасов байонета голяма разлика няма защото в повечето апарати се захваща за поликарбонатното шаси,само на "фагманските" модели се захваща за металната сплав.

Дата:   29-06-16 15:40

оо има разлика и конкретния модел съм го виждал с тилт от нормална употреба, с китовия обектив :)

иначе по темата, имам 100D и за мен това е най-смисления кроп апарат на канон. Единствено ако се гони скоростно снимане си струва да се отиде на 7Д, но за трицифифрените не виждам никакъв смисъл.

Наистина единствения му недостатък е малкия захват и ако се снима много часове наред с тежък обектив идва неудобно. Аз го ползвам за портретни фотосесии, пейзажи и предметни снимки и ми е идеален.

Дата:   29-06-16 15:47

Нормална, защото така ти казаха ли? Не съм чул някой да се оплаква от това, а само от думата plastic.
Разгледай малко по- внимателно и по- отблизо самия байонет и може да се сетиш едно- две неща

Публикацията е редактирана (29-06-16 15:52)

Дата:   29-06-16 16:53

все едно, купувайте си ги ако искате.

Темата беше за 100Д, и a58 не е много много негова алтернатива [smilie3]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »