Автор: lubashki777
Дата: 24-11-13 14:52
Хмм...тези хроматични аберации макар и високи не ми изглеждат чак такъв проблем.
Пробвах с наличния Никор 18-105,на който му дават по-ниски стойности от на въпросната Токина,но принципно са си доста високи по-принцип
Та...ами аберациите се виждат чак след увеличение на кадъра над 100% и дори и да не се премахнат софтуерно, при разглеждане на цял екран/лаптопа ми е с 18,4" и Ful HD резолюция/ нищо не се забелязва,а след намесата на шопа с корекцията в Raw/един бутон и го прави автоматично/,дори и на 300% не се вижда.
Сега...може и да съм пробвал с кадър на който има сравнително малък процент аберация,но все ми се струва,че дори и стойностите на Токината няма да са фатални и при разглеждане на цял екран без премахването им.
Вашето мнение какво е?
П.П.И ако някой пък може да ме насочи с доводи Сигма 10-20 на F4-5,6 /това ми е другата алтернатива/,или въпросната Токина 12-28 на F4...цена няма да имате!
Моето виждане по въпроса е:
1. Вероятно и двата обектива са сходни като рязкост по целия екран.
2.Сигмата я дават с мнооого по-ниски стойности на аберациите спрямо Токината
3.Токината обаче пък е с по-примамливо фокусно разстояние
4. Все ми се струва,че ако трябва да ги подреждам по качество на изработка и като фирми производители...първо е Токината ,а Сигмата е след нея/по въпроса чух доста противоречиви мнения... /
5.Токината е с почти 30% по-висока цена и няма достоверно инфо за нея от практиката,защото е сравнително нов обектив.
6.Сигмата съответно е с 30%по-евтина и някои параметри май са и по-добри,но не съм лично аз толкова сигурен в качеството и като марка/може и да бъркам/
Та след всичкото това...
Какво ще ме посъветвате на база вашия опит пък и на база моите разсъждения???
Трябва до няколко дни да взема решение,а все още грам не клоня към никой от двата!
П.П.П.Меду другото...не е точно по темата,но е свързано с моите терзания.
В момента има много добра цена за един друг обектив на Сигма 17-50 на f2,8...Под цената на 10-24 е и направо ми изглежда крайно апетитен,но...отново гледайки доста кадри с него нещо не съм впечатлен.
Може би бъркам а...?
Поздрави!
|
|