Автор: mihajlov2
Дата: 10-07-14 14:43
DXO Optics Pro, Adobe Lightroom, Capture One. Първата ми харесва най-много за обработване на файлове с пейзажи и архитектура. Третата - за портрети. Втората - става за всичко, но си иска малко повече играчка. Според мен обаче при DXO и Capture One шарпенето по default е прекалено и снимките направо бодат очите. Т.е. трябва си да се пипнат. Както писаха и в другата тема, разширените настройки на DXO са скрити в падащи менюта, които никак не са малко. Разширените настройки са още повече. И трите конвертора имат мощни инструменти за изправяне на геометрия и чистене на аберации. DXO си ги прилага сам, като предварително изтегля профили за комбинациите тяло-обективи, с които е снимано. В Lightroom профилите са вградени, но трябва да се включват ръчно, или да се прилагат други хватки. Картинките от DXO и Capture One с настройки по подразбиране, особено от Capture One, ми изглеждат донякъде пресатурирани /пъстрички/ и с пренаситени цветове в сравнение с Лайтрума. Но за цветовете, нали знаете, е въпрос на личен вкус... За игрички с локални обработки на отделни области от изображението по-подходящи са Лайтрума и Кепчъра. Може да изглежда странно, но ми се струва, че за РОУ файлове от различни марки камери повече подхожда един или друг конвертор. Примерно за древното Fuji S5Pro несъмнено най-добре е да се използва DXO. И т.н.
|
|