Автор: J0R0
Дата: 30-06-13 15:35
Снимам вчера едно сватбено тържество в Арбанаси.
Момата - софиянка, мъжът от САЩ, там си живеят, но дошли тук да направят купон и за българските роднини.
Американецът, един такъв романтичен, той избрал Велико Търново, много му харесало и държи да се снима на Царевец.
За мене е кич, ама айде да не му чупя хатъра. Разхождам ги преди това по Самоводската, стигаме и до касата, искаме да си купим билети за да влезем да се снимаме на Царевец.
Едно усмихнато момиче ни казва, абе няма нужда да купувате билети - вървете и се снимайте, няма проблем.
Оказва се че проблем има.
При това, огромен. Принципен!
Чак горе на 500 метра по калдъръма, след първата порта стои един чичо пенсионер, който къса билетите.
Отказва да ни пусне, въпреки обясненията ни че от касата са ни казали да вървим без билети.
ОК, казвам аз, ще се върна да купя билети...
Дори и да имате билети, заявява пенсионера, пак няма да ви пусна!
За да снимате младоженци на Царевец трябва СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ от г-н Незнамкойси и се плаща СПЕЦИАЛНА ТАКСА! Обаче него го няма, тръгна си...
Аз го гледам като извънземен, ясно ми е отвсякъде, че ако му набия една десетолевка в кратуната ще забрави веднага за специалните му разрешения и такси, ама от една страна ме мързи да опъвам баира нагоре, от друга не ми е работа да ги светкам американците как стават нещата тука в България.
Решавам по цивилизования начин - викам му, те не са младоженци, само така ти изглеждат.
Което е самата истина, защото са се оженили преди два месеца на Вирджинските острови. Сега просто са надянали някакви бели дрехи за купона.
Не може бе, става груб чичото, не разбираш ли от дума.
Аз разбирам и без думи, ама американецът изобщо не може да вдене каква е логиката - защо заради това че се е оженил трябва да иска специални разрешения и да плаща специални такси за да се качи на "Дъ Кестъл"? Твърди че е дискриминация.
И наистина е!
В крайна сметка като едни културни европейски и американски граждани, отстъпваме пред балканската мамутщина и си тръгваме.
Обаче на американеца сме му сговнили настроението, бърза да се прибере в хотела.
Ако живеех в Търново и ако двамата ми свидетели не си заминаваха на следващия ден за САЩ, щях да заведа дело.
Защото това е наистина административно безумие.
Незаконно отвсякъде.
Няма нормален съд по света, в който подобна аргументация да издържи.
То даже няма човешки и смислен аргумент, ЗАЩО ако си водиш приятели облечени в сини, зелени, пембяни дрехи - нямаш проблем да ги качиш на Царевец и да ги снимаш, а ако са в бели дрехи - трябват специални такси и разрешения?
Та въпросът ми е към Чуков, Генчо, Гецата и другите фотографи в региона - абе пичове, защо търпите това положение?
То е ясно че всеки малоумен чиновник може да измисли някаква малоумна причина за да стриже малоумното стадо, ама докога ще я караме така?
|
|