Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За пейзажите
Автор: ivjordan   
Дата:   20-02-14 21:37

Чудя се тия дни във връзка с темите за критика и т.н., какво прави един пейзаж добър?
Ако приемем, че всички знаем основните правила за композиция и използваме най-добрата светлина, какво друго остава?
Пейзажът не разказва история, няма и някаква особена взаимна връзка, той е просто там. Често не можем да ползваме и най-добрата светлина, защото нашето "там" е фиксирано в определен момент и често не можем да го повторим. Например, човек има само петнайсетина минути на Елбрус или Еверест и никога няма да отиде отново там. Не може и да чака за подходяща светлина, защото условията не позволяват.
Дори в по-лесни условия, пак няма гаранция, че ще бъдем отново там или, дори и да отидем, че ще уцелим правилните условия.
В този ред на мисли, какво дефинира "добрия пейзаж"?
Той не разказва, често е с лоша светлина, често не е драматичен.
Какво е това, което въпреки всичко, го прави добър?

П.П. Моля от коментарите да бъдат изключени случаите, когато се правят "неестествени пийзажи" и се пришиват елементи, които реално не са там.
Аз лично имам поне 500 изгрева над София, но нищо на света не би ме накарало да "пришия" подобен изгрев над друго място.
Все пак, разни хора го правят, а според мен, не е добре.
Не знам, дали се изразих съвсем точно, но се надявам да сте разбрали...

Отговори на това съобщение
 Re: За пейзажите
Автор: atrifonov   
Дата:   20-02-14 21:58

не си прав, че пейзажът не разказва история- напротив добрия пейзаж носи своята приказна история. И да най- важна за един пейзаж е светлината

Автор: J0R0   
Дата:   20-02-14 22:01

В грешка си за светлината.
Гледах филм за фотографите от НГ - стоят със седмици на мястото именно за да чакат най-добрата светлина.
Чуй и разказите на Вл. Донков (Снупър) - също е чакал в палатката си с дни да дойде Светлината.

Та конкретно на въпроса:

Добра светлина + добра композиция (там преден, заден план и всичко) + максимална резолюция и детайл + безкомпромисно техническо качество.

Автор: carl_cox   
Дата:   20-02-14 22:02

В този ред на мисли, какво дефинира "добрия пейзаж"?
-----------------

Ами за мен са си все едни и същи неща - композиция, експониране, цветопредаване. Тотална остротата не е задължителна, но е хубаво да има фин детайл. За мен де. [beer]

Дата:   20-02-14 22:11

Да де, пак опираме до въпроса, как чакаш перфектната светлина на връх Елбус или Еверест, недай си боже, на К2?
Ясно е, че можеш да опнеш палатка и да чакаш насред саваната или на плажа, примерно, но понякога не може.
И тук опираме до моя въпрос.
Имаме 15 мин., но нямаме светлина, няма история, нямаме взаимна връзка. Там сме само "тук и сега" и няма втори опит.
Това омаловажава ли пейзажа?

Дата:   20-02-14 22:17

Това омаловажава ли пейзажа?

Да.
Това че си бил на К2, не означава автоматично, че си направил хубава снимка.
На Витоша може да направиш много по-вълнуваща фотография, от чисто фотографска гледна точка.
Едното е фотография, другото е инфо, доказателство - "аз бях там".
То може да има стойност на уникат ако си единствен или от малкото (примерно снимките от Луната), но тази стойност не означава непременно и фотографска стойност.

Автор: rx   
Дата:   20-02-14 22:27

Именно историята и усещането отличава пейзажната фотография от туристическото щракане и докато всеки може да нагласи една мУделка в студио да се кълчи, а той да щрака, контролирайки цялото осветление, или да ходи по улицата да дири стари просяци, които да обръща в Ч/Б, за да не си личат отвратителните хроматични аберации на евтиния 50/1.8 обектив, пейзажния фотограф трябва да планира, да си подбере място, да иде там, да му е пръста на спусъка и да седи и да чака................................................ докато, ако благоволи природата, се появи правилния момент.

Още едно объркване виждам на травъл фотографията с пейзажната такава - първата ПОНЯКОГА може да позволи да снимаш пейзаж като хората - ако случайно се окажеш на подходящото място в подходящия момент.

Честно казано като почитател на този жанр, не разбирам защо в българските фото среди се усеща един горчив привкус на пренебрежение към природната фотография.

П.П. Ако си на К2, е твърде вероятно времето да е достатъчно лошо(фотографско), за да не е нужно да го чакаш - драмата там е да устискаш докато слезеш [smilie18]

Публикацията е редактирана (20-02-14 22:30)

Автор: victory13   
Дата:   20-02-14 22:33

ама много ми е интересно що за пейзаж ще направите ОТ еверест, или ОТ к2 [smilie18]

Дата:   20-02-14 22:37

Съгласен съм с горното, но все пак, не се разбираме напълно.
Известната самоснимка на Рейнхолд Меснер, когато за втори път (и за първи път "соло") се качва на Нанга Парбат и камерата е завързана на пикела, а пикелът е забит накриво, не е върхът на пейзажите и няма светлина, но носи заряд.
Също и всеизвестната снимка с "дъга над двореца на Далай Лама".
И в двете няма добра комрозиция или светлина, но въпреки това са емблематични пейзажи.
Затова си мисля, че тайната е някъде другаде.

Дата:   20-02-14 22:47

Пак казвам, за мен това са два различни жанра. Травъл фотографията също не означава само да ходиш да си щракаш мутрата пред някой шадраван и също си е жанр, който (може) да носи заряд. Снимките, за които говориш са именно в този "раздел", който е много по-близък до репортажната фотография отколкото до пейзажната.
Ако мога така да се изразя - когато отиваш да снимаш пейзажи, цялото ти пътуване и екипировка е подготвена именно, изцяло и единствено за тази цел. Когато документираш пътешествие, подготвяш пътешествието и нагаждаш техниката си, за да го отразиш максимално добре. Съответно, усещането и аудиторията, към която са насочени снимките е съвсем различна. Двата жанра имат различни похвати, различни цели и различна фотографска техника в повечето случаи. В останалите - нищо не пречи някой да качи на К2 един студиен комплект, моделка и гримьорка и да й направи фотосесия на фона на земята там долу :D

Публикацията е редактирана (20-02-14 22:51)

Автор: Gecata   
Дата:   20-02-14 22:48

Пейзажът не разказва история, няма и някаква особена взаимна връзка, той е просто там.
.....този разказва... и не е винаги там [smilie3]

https://photo-forum.net/static/site_pics/164/c_1291557270_A1CT0316.jpg

Дата:   20-02-14 22:51

Gecata подозирам, че историята се случва там зад червеното перденце [smilie7]

Дата:   20-02-14 22:52

Знаели човек?....[smilie3]

Дата:   20-02-14 23:06

ами, може би е време за снимки [smilie6]

Gecata - както обикновено и точно навреме, вадиш чудесен кадър [shtrak] [beer]

Дата:   20-02-14 23:11

И ако трябва да направим паралел с травъл фотографията, тази снимка би изглеждала така - бабата в двора, връщаща се от клозета, лицето й прешарпено да изглежда като кожата на новороден шар-пей, на размазания фон на червения прозорец, разбира се - с широко отворен буркан. [beer]

Публикацията е редактирана (20-02-14 23:12)

Дата:   20-02-14 23:18

rx - супер! бих добавил, до буркана - нещо къкри на слаб огън... Дано е боб яхния! [smilie6] [smilie5]

снимкииии, снимки искам на всякакви пейзажи! язък ви за убавата техника дето си накупихте напоследък, ако оставите темата без кадри [smilie6]

Дата:   20-02-14 23:24

Мястото не прави фотографията.
Ето една изключително посредствена снимка от едно изключително екзотично място - малайзийския архипелаг Тиоман – рай в Южно китайско море...

и една добра снимка :) от банално и скучно място - с. Варвара

Дата:   20-02-14 23:27

Добре де, съгласен донякъде, но пък защо тогава, тук нямаме категория "травъл"?
И какво се случва с известния пейзаж на двореца на Далай Лама? Това "травъл" ли е, или нещо малко по-различно?

Дата:   20-02-14 23:31

J0R0 - вторият кадър с лодката ти е страхотен! браво! ама ти си го знаеш де [smilie3]

Дата:   20-02-14 23:40

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY&CATEGORY_ID=14
Всичко има [smile]

Публикацията е редактирана (20-02-14 23:40)

Автор: Alsand   
Дата:   21-02-14 07:58

Добрият пейзаж се получава, както каза и JORO с добро планиране, чакане на добра светлина и облаци. Няма място за компромис по отношение на техническото изпълнение. И не мисля, че трябва непременно да има измислен човешки сюжет. Като започнат тук едни мъдрувания и "послания".....лошо ми става [smilie18]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   21-02-14 08:17

Според вас, можем ли да търсим послание в пейзажите на Ансел Адамс?

Автор: localhost   
Дата:   21-02-14 08:27

my.point.of.view: ами да
"не стойте в къщи" [smilie18]

Автор: Svetlio70   
Дата:   21-02-14 09:27

Послание та послание...Аман от клиширани думи и реплики.Посланието всеки може да го търси навсякъде стига да му работи въображението и най-вече да му се занимава.
Един кадър (както и една картина дори и един филм) или се харесва или не,или е добър или не.......но не забравяте че и това е доста относително.И аз не харесвам оня идиот Боно и бандата му U2 ама много хора ги харесват!
Примери в БГ киното колкото си искате.Имаше период в който такива "творби" се пръкваха,че само изтрещелите им автори си ги харесваха и разбираха.Психарии някакви си.....[smilie18]

Alsand [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (21-02-14 09:28)

Дата:   21-02-14 09:58

Попитали известен скулптор как създава изящните си творби, а той отговорил:
"Те фигурите са си в камъка, аз просто отстранявам излишния материал!"
В този смисъл и с пейзажите е така. [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »