Автор: tzl
Дата: 14-03-13 22:28
Аз от този форум разбрах, че разни медии, включително и деца ("медии и деца", каква комбинация) търсят снимки из интернет и като попаднат на такива, които им допадат гледат:
- дали са след 3-та страница в гугъл
- дали са с надпис
Ако не са с надпис (цитирам следната безсмислица) "не били на никого" и (пак цитирам глупост) "щом са в интернет, значи всеки може да ги ползва".
Та, поради тази причина, аз напълно подкрепям слагането на надписи по снимките, независимо какви са. Никой не е казал, че надпис се слага, за да го мислят за професионалист, нито много снимки са без надпис, за да "ги ползват безплатно" или "защото са аматьорски".
Има много професионалисти, чиито снимки са по рекламите и списанията и дори някой да им открадне снимката, ако е много проблемно, ще се разправя с адвокатите на <Голям клиент>, защото често тези снимки са вече добре заплатени и ако се открадне от хлапе, не е кой знае каква загуба, особено пък ако е с рекламно лого на клиента, хлапето става безплатен рекламен агент. Не е правило дали снимката е добре платена или не, за да има или няма надпис.
Затова аз нямам нищо против надписването на снимките, най-вече поради мисленето на днешните "медии и деца" (най-вече бях изненадан за медиите от това, което споделиха колеги тук във форума). Вече самият автор на снимката ако реши да скрие снимката с голямо лого, което отвлича вниманието, си е негов проблем. Но самият принцип за това дали има лого или няма, си е напълно в правото на автора и никой няма право да му забранява подобно нещо.
А това, че някой имал на всяка снимка лого, не е толкова чудно. Който ползва Lightroom знае, че можеш да слагаш автоматично лого при всеки export на снимка в JPEG. Дори не мислиш къде да го слагаш, как да го слагаш, колко да е голямо и т.н. Автоматизирано е и никой така не си чупи ръцете да слага ръчно надписи. Такава автоматизация има и във Photoshop и други софтуери.
Затова поради опасност от "медии и деца", насърчавам авторите да си слагат винаги лого или надпис, които са малки и не пречат на визията на снимката. Логото или надписът не са там, за да "не може да се махат", а като напомняне. За един снимката може да е нищо особено, но за друг е шедьовър, направен с телефон. Какво лошо има в това? Нека се радват хората на снимките си и да си ги надписват.
Ако някой се пише на голям фотограф, клиентите ще си кажат тежката дума. Ако е само на приказки, ще си остане без печалба. Ако не се пише на голям фотограф, но иска да си слага надписи, защото не иска да види снимката на децата си, където не е позволил, защо да не си я надпише?
Публикацията е редактирана (14-03-13 22:33)
|
|