Автор: tzl
Дата: 28-11-12 18:33
От опита, който имам съм забелязал следното развитие ПРИ МЕН: В началото много обичах да показвам как нищо и никаква снимка става нещо, което е за гледане. След време видях, че ретуша и фотографията са две коренно различни неща. Два занаята. Това, че повечето правят и двете си е стечение на обстоятелствата.
Забелязвам, че повечето, най-вече от любителите, са повече фенове на пост обработката. В това няма нищо лошо. Има други, които наблягат повече на фотографията.
Другото, което забелязвам е, че има някакво "скромно снобарско отношение" от страна на фотографи, които гледат фотографския занаят и ненавиждат тези, които гледат повече занаята с пост обработката. Аз лично съм се хващал многократно в такова отношение.
С времето съм разбрал, че поради факта, че и двата за занаяти, няма проблем от снимка с телефон да се прави шедьовър, както и няма проблем да се прави шедьовър във фотоапарата и да не се пипа много.
Най-важното е да не се хвали човек с това, което не може. Примерно има такива, които са много добри във фотографията, обаче фотошопът им куца. Такива не трябва да се хвалят, че са много добри в ретуша. Има и такива, които са много добри във фотошопа (и правят шедьоври от калпави снимки) и се хвалят колко добри фотографи са.
Аз винаги съм се радвал да видя before-after разликите на снимки, които ми правят добро впечатление и разбирам добре автора на темата. И в момента с удоволствие гледам подобни, а най-вече behind the scenes работи.
Та, според мен е хубаво да се разграничават добре тези неща, дори само като етикет, пак ще е достатъчно. Така фотографи, които търсят добри ретушори могат да разграничат из публиката тези, които умеят именно това. А ретушори могат да видят добри фотографи, на които им куца пост обработката и да работят с тях.
|
|