Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за новак :)
Автор: Simmy_B   
Дата:   11-11-12 13:58

Здравейте аз съм новак във фотографията,прочел съм разни неща,но все пак имам нужда от помощ.Един кадър ми направи страшно впечатление сякаш олицетворява моето виждане за портрет..Бихте ли ми помогнали като ми кажете технически как да го изпълня- самата кожа е толкова бяла и чиста,а при мен все има жълтеникъв отенък..
https://photo-forum.net/i/1667246&CATEGORY_ID=1

P.S: Също така ако можете да ми кажете какви са перфектните бленда и скорост за снимане на портрет в контражур..Защото или ми стават тъмни ,или прекалено изгоряли-не мога да ги оцеля :)
Много ще съм ви благодарен :))) [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за новак :)
Автор: peter_m   
Дата:   11-11-12 14:00

Като за начало виж под снимката какво пише ;)

Дата:   11-11-12 14:02

О,благодаря тази функция на сайта още не я бях открил :)

Автор: tzl   
Дата:   11-11-12 14:03

В контражур се снима по 3 основни начина:
1) или с допълнително осветление (отражател, светкавици, постоянно осветление)

2) или правиш компромис и експонираш спрямо модела и отзад е изгоряло и се опитваш да върнеш детайла софтуерно (ако фотоапаратът е записал достатъчно информация във файла). Някои правят и обратното — експонират спрямо фона и после изсветляват модела

3) или правиш монтаж като снимаш модела и отделно снимаш фона

Аз лично нямам проблем с изгорените фонове и както неведнъж съм казал, това с избягването на изгореното се е превърнало в някаква религия за мнозина. Не само това, но понякога софтуерно "прегарям" фона, защото ми харесва.

И още нещо — няма "перфектни настройки". Това е все едно да кажеш, че си намерил "перфектната кола". За някои това може да е ниско ламборджини, но за други е високо Suzuki. Настройките се правят според снимката.

Публикацията е редактирана (11-11-12 14:08)

Дата:   11-11-12 14:08

Да забравих да оточня ,че го снимам с отражател..

Дата:   11-11-12 14:38

Когато се ползва отражател, той отразява светлина, която е по-слаба (или "равна") от източника.

Ако използваш сребърен отражател, светлината ще бъде по-ярка, но и по-остра. Ако използваш бял, тогава ще е по-мека и с по-малка яркост.

Ако се ползва отражател, е добре да се отразява само част от светлината, когато става въпрос за силно слънце, иначе ще изпържиш очите на модела. Отражателят ще ти помогне да експонираш правилно за лицето. Отново светлината отзад ще е по-силна, но то идеята на контражура е да е по-силната светлина. Ако толкова искаш да имаш детайли в небето, можеш да недоекспонираш лицето с около 1 стоп. Така ще се затъмни и небето с 1 стоп. Това ще ти даде преднина от 1 стоп върху небето. После софтуерно ще изсветлиш лицето 1 стоп и се надяваш да няма много шум от сензора.

Но пак смятам, че изгореното небе е по-истинско, особено ако е изгорено там, където е слънцето и в някаква негова околност.

Автор: tuizzl   
Дата:   11-11-12 19:35

tzl можеш ли да постнеш примерна снимка на това което казваш искам да го видя?
Благодаря ти!

Автор: GOSPODIN   
Дата:   11-11-12 19:47

Simmy_B , с обектива описан в профила ти трудно може да се направи подобен портрет. Трябва ти поне 1.8 бленда за да постигнеш подобен рисунък. Все пак не е лошо да пуснеш някоя снимка, за да може да се види за какво иде реч, че така става разказ по картинка. В посочената от теб снимка има и обработка във фотошоп.

Дата:   11-11-12 19:58

Тогава някой по-евтин портретен обектив като за първо време :?

Дата:   11-11-12 20:37

Моят съвет е да не даваш пари за обективи, а да се научиш да работиш с това, което имаш.

В момента проблемът не ти е в бокето, а в балансирането на експонацията върху модела и небето. Ако си вземеш нов обектив, ако ще и на 1.2 да е, ще имаш СЪЩИЯ проблем и ще се чудиш що си дал толкова пари.

Затова купувай само с разбиране, а не заради съвет.

@tuizzl - за кое от всичките искаш пример?

Автор: marrio31   
Дата:   11-11-12 20:55

само не разбрах къде го видяхте тоя контажур:) оп сори,той човека питал за контражур[smile]

Публикацията е редактирана (11-11-12 20:57)

Автор: sakuraki   
Дата:   11-11-12 21:09

Мда, наистина ще ти трябва отражател или поне светкавица отделна. Можеш да ползваш вградената, но сложи един лист като дифузер, за да е по - мека светлината. Според мен снимката на колегата е снимана със зуум, но може и да греша. И аз се опитвах на скоро, но просто с вградената светкавица е доста ограничено, ето

http://farm9.staticflickr.com/8197/8161473668_b25d5e7f3f_c.jpg

Както е казал колегата (Tlz) и ме е яд, че се сетих много късно, снимаш модела и после снимаш фона, без модела, но си трябва статив или стабилна ръка.

Автор: tuizzl   
Дата:   11-11-12 21:41

tzl по втората точка която си изброил.
Ако имаш по ръка разбира се.
:)

Дата:   12-11-12 00:53

@tuizzl - Понякога снимам само фонове, в случай, че ми трябват за някакъв монтаж и обикновено ползвам само една експонация и снимам така, че това, което е на преден план и небето да са в компромисни стойности такива, че да мога да имам детайл и в едното и в другото.

Ето един подобен пример на фон, който съм си снимал. Отляво е оригиналната снимка, вдясно е след като съм възстановил небето доколкото файлът е позволил чрез "Recovery" slider-a в Lightroom. Долните редове показват изгорелите участъци преди и след това:

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/74715_430575377003291_916844396_n.jpg

С това искам да кажа, че не се притеснявам ако фонът ми е изгорял гледайки гърба на фотоапарата. По принцип измервам това, което искам да има детайл да е максимум в рамките на 2 стопа, за да мога да върна някакъв детайл от 1 експонация.

Меренето го извършвам чрез светломера във фотоапарата, снимайки в ръчен режим.

В този случай съм видял, че хълмът насреща има светли участъци, които са малко по-тъмни от 18% сиво, отколкото небето, което е по-светло. Искайки да имам детайл в тревата, аз гледам да измеря тревата да ми е между -1 и 2/3 и 0, а небето в по-тъмните му участъци, където е по-далече от слънцето, да е между 0 и 1 и 2/3. Ако успея да намеря компромисни настройки, които ми дават стойности на светломера в тези граници, съм спокоен, че имам снимка, която има достатъчно детайл, дори и да имам изгоряло.

Тук не се притеснявам от изгорялото от слънцето, защото е все пак слънце. Нормално е да гори :)

Публикацията е редактирана (12-11-12 12:54)

Автор: BonoVox   
Дата:   12-11-12 07:03

Simmy,

При осветени отзад обекти, може да пробваш и Spot Metering

Автор: Char   
Дата:   12-11-12 12:52

Вградената светкавица би трябвало да може да се регулира (+ и -) и да върши също не лоша работа и без допълнителен дифузьор.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »