Автор: ejko
Дата: 24-02-13 12:40
Strike, това със съветите не работи баш съвсем. Няма еднозначен отговор на нещата. Всеки дефект е реален ефект в някаква друга ситуация.
Златно сечение на портрет на жена от рамената нагоре без нищо във фона е някак трудна и за мен безмислена задача... Има разни правила на композиране, но тези правила са по-скоро за възпитание на някаква визуална култура, отколкото за точно прилагане.
Работата при снимането е че ако не снимаш много и не гледаш много снимки, няма как от думи да схванеш нещо кой знае какво.
Същото е с правилата и със съветите..., един ще ти каже "Не режи главата!" друг "Зарежи главата!"...
Все пак последната ти снимка с шала, макар да не ми харесва и като цяло да е безмислена, издава, че си на прав път! Видял си, че ако снимаш жена гледаща към апарата, без специфичен фон, елементи или други акценти и нещата не се получават баш.
От там си тръгнал да търсиш някаква действеност, някакво движение в кадъра... (поне аз дата си го представям), което е правилно.
Според мен за всеки кадър, трябва да си намислиш акцент- нещо което искаш да подчертаеш. Това не значи да очакваш под снимката ти да пише "страхотна идея", защото снимка на жена няма как да е страхотна идея..., както и снимка на природа, репортажна снимка и много други. На снимката е важен акцента, нещото, което баш искаш да заснемеш. От там нататък вариантите са 2 или събразяваш заобикалящата обстановка, за да създадеш някаква действеност в кадъра, или пък сам нагласяш неща да се завихрят около този твой акцент... От тази гледна точка снимката със шала е акцентно сбъркана- шалът е нещо, което се завихря около главния обект (акцента), докато при теб имаме един глвен шал и една жена, която е нещо средно между фон и придадък към шала... Този шал можеше да го използваш за рамкиране на акцента, допускам, че това може да е женско лице или пък да гониш на GOSPODIN златното сечение чрез него (с шал и лице би трябвало да се получи сечението без кой знае колко зор).
Като цяло единствената ти грешка е че малко си снимал и малко снимки си гледал. Снимай яко и нещата сами ще си дойдат...
|
|