Автор: jester
Дата: 26-04-10 12:21
Здравейте драги съфорумци,
преди няколко месеца ви питах какъв домашен фотопринтер да си купя и надделя общото мнение за Канон PIXMA ip4700.
Миналата седмица се сдобихме с такъв, както и с 250 къса фотохартия 10х15 от последното поколение на Канон, а именно PP-201.
Първоначалното ми лаишко впечатление беше изумление от качеството, дълбочината на черното и изобщо фотографското излъчване на отпечатаните хартийки. Връхлетя ме забравената ученическа страст, когато по цяла лятна ваканция не излизах от домашната фотолаборатория (т.е. грижливо затъмнената спалня на нашите) и копирах ли, копирах. И така от 4-5 дена вкъщи друго практически не се прави. НО...
винаги идва НО - осъзнавам, че печатът си е съвсем отделна наука, а аз пусто никога не мирясвам с автоматичните настройки на дефолт-ните програмки с next-next управление.
Започнах да се ровя в нета, доста неща прочетох, но първо се дообърках и второ така и не разбрах някои неща. Ще се радвам ако не отговори, поне до споделите насоки или правилните книги и линкове, за да си отговоря:
1. ICC профилите и ICM - тук от една страна не разбирам разликата между двете понятия, както и как и кога да ги използвам. Доколкото разбирам за всяка хартия и цветово пространство на изходния файл, в принтера са си заложени конретните профили. Може и да не съм разбрал правилно. От друга старана какво е отношението межди ICM профилите на мониторите и ICC профилите на принтера
2. Намерих някакъв канонски пдф в нeта, който се казваше Canon ICC Profile Guide и там, доколкото разбрах обясняват, че има смисъл ICC профилите във Фотошоп да се използват само ако файлът е заснет или конвертиран в Adobe RGB? Така ли е?
3. Чудя се дали да оставя "Printer Manages Colours" или "Photoshop Manags Colours". След това изборът се утежнява от "Perceptual". "Relative Colormetric", "Absolute Colormetric". Засега го действам емпирично - оставям тези настройки, при които кройният резултат ми харесва, но знам че трябва да има начин да накарам принтера да печата това, което вижам на екрана. Знам, че основното е да се калибрира монитора, но сам не мога да го направя. Има ли такава услуга - да дойде човек да настрои моя монитор спрямо моя принтер? Засега основният проблем не са толкова цветовете, колкото контролирането на яркостта и контраста на изображението. Като изключа всички "подобрения" които принтерът сам прави, снимките нямат динамика някак - стоят вяло и измито. Обратното, когато оставя принтера да е умен, всичко е брилянтно, но понякога или цветовете са прекалено наситени, или контрастът е такъв, че сенките потъват, а светлите участъци прегарят.
4. Как да разбера кой от профилите за моя принтер, които фотошоп ми предлага, за коя хартия е. Те имат някакви кодове - PR1, PR2, MP1, MP2, PT2, PT3??
5. Има ли някой от вас опит колко пълноцветни 10х15 снимки могат да бъдат отпечатани с един комплект мастила?
6. В този принтер има два вида черно мастила - на пигментна основа и на...ни знам как се казва на български "dye based". Каква е разликата и кога се използва едното и кога другото. Аз имам ли контрол над това или принтерът сам си решава? Бих искал да мога да ползвам пигментната мастилница, когато печатя документи, най-малкото защото тя е по голяма, но не намерих откъде да му кажа това в настройките.
7. Тези ICC профили кой ги разработва - производителят на принтера, на хартията или на софтуера, например Adobe? Могат ли да се свалят отнякъде или не?
Сигурен съм, че много от въпросите ми са безумни, но се обърках, затова и питам тук.
Благодаря!
|
|