Автор: jorro_z
Дата: 30-01-10 21:55
Ами всъщност, те вариантите са два:
1. Оригиналния преходник - има наистина заключване към байонета на тялото, но вътре в самия байонет. Това може да се избегне (маха се заключващата пластина). Тогава има опасност да се развие случайно, при фокусиране или зумване на обектива, ако той има тежък ход. Обаче, запазваш безкрайността.
Освен това, е направен от по-добър метал - мисля неръждаема стомана.
2. Преходник с борд - има заключване по нормалния начин (с пина отстрани на байонета) - сваля се и се слага като едно цяло с обектива по нормалния начин. Направен е обикновено от алуминиева сплав. Губиш безкрайност, но това е относително, според обектива.
С обектив Хелиос 58/2 максимално фокусираш на около 10-12 м.
С обектив 135 мм - около 30-35 м.
С обектив 400 мм - около 300-400 м.
За мен по-добрия вариант е 2. Максималната дистанция на фокус е приемлива (не съм пробвал с широкоъгълен, там би трябвало да е много близко максималното разстояние за фокус - т.е. не става за пейзажи).
Може би най-голямо значение има това, че борда окъсява контактите на тялото, така ти работи забраната на спусъка при липса на фокус, както и можеш да ползваш "Фокус-трап". При преходник без борд, трябва да сложиш едно станиолче между обектива и тялото, за да окъсиш контактите.
|
|