Автор: J0R0
Дата: 16-03-08 18:28
Преди да гракнат "патриотите", че това е поредната "антибългарска" тема искам да кажа, че се чувствам патриот.
Обичам България.
Обиколил съм България може би повече от всеки друг.
Наснимал съм България.
Продал съм (предимно на чужденците) над 4000 диска със снимки от България.
Цял живот съм живял в България, не ми е хрумвало да ида да живея другаде, приятелите ми са тук, роднините...
Това което ненавиждам, обаче е митологизирането на разни събития и личности, повечето от които дори не издържат елементарна историческа проверка.
Кому е нужно?
Да, знам че в цял свят промиват тиквите на празноглавците с подобни митове. В Македония - митът за великия Александър, в Русия - митът за велики Сталин, в Америка за величието на Пърл Харбър и цялата им нация, в Близкия Изток - за не знам си кой Абдула или шах-ин-шах...
Ние обикновено се смеем на чуждите митове, а не виждаме, че нашите погледнати отстрани са същите смехотворни глупотевини.
Забелязал съм и друга зависимост - колкото е по-бедна, дива и първична една общност, толко по са фанатизирани вярващите в тоя или оня мит.
Кому е нужно все пак...
Според мен най-малко е нужно на обикновения човек. Нужно е на управниците. Логиката е такава - ето, нали за това се бориха поколения българи, да имаме собствена държава, да имаме собствена администрация, сами да си избираме войводите... е, ние сме ви войводите, вие ни избрахте.
Един вид - ние сме венецът на тая вековна борба.
Затова по повод и без повод тия управляващи гледат я парад да спретнат, я манифестация, да веят знаменатата и да гърмят салюти в прослава на миналото, на което те са приемници.
Да, ама не, както казваше един познат.
Трябва да се гледа кое е полезно и добро за хората, а не да робуваме на глупави митове и легенди.
Ако Ферхойген ни управлява по-добре от Параванов, то нека да ни управлява Ферхойген, пък който иска да го нарича робство. Ако европейските чиновици защитават по-добре интересите ми като гражданин, нямам нищо против да заменят нашите.
|
|