Автор: n1x0n
Дата: 25-11-12 11:23
Никсъне, не знам през теб колко европроекта са минали. Аз съм имал и имам участие в няколко за над 5 милиона сумарно. Никой от бенефициентите не е обелил дума за корупция или рекет от страна на държавата.
"През мен" не са минали, както най-вероятно и през теб не са минали, защото "през теб" означава ти, лично, да си бенефициент по проекта.
Така че, в нашият случай, проектите минават "покрай нас", което не пречи както в твоя, така и в моя случай да имаме достатъчно точни наблюдения.
Само през миналата година съм ходил да снимам на 55 обекта правени с европейски пари. Петдесет и пет, Асахи, на стойност над 300 милиона лева и разпръснати от Петрич до Шабла.
На половината от тях не чух никакво оплакване от корупция, рушветчийство, замотавания и т.н. Това бяха онези проекти, финансирани директно от EEA Grants/Norway Grants, без никакво участие от българска страна.
На другата половина се наслушах на такива изнудвачески истории, че просто ти е бедна фантазията. Като се започне с "препоръки" за наемане на "консултанти" близки до регионалния бей и някои министри, мине се през абсолютно съзнателно бавене на всеки един документ до последната секунда, от последният час на законоустановеният срок - с открити изказвания, че е могло да стане и за 24 часа, вместо за 30 дена ако "машината се смаже", през бавене на преводите от страна на държавата с месеци и т.н. и т.н.
Чиновника се оказа изключително изобретателен в това отношение - всичко е на ръба на закона, всичко е недоказуемо и може да се накаже максимум с мъмрене, дори и да се оплаче човека... същевременно ти се казва в прав текст, че ако платиш - проблемите изчезват.
Интересното е, че навсякъде - в различни общини, различни сфери на дейност - оплакванията са почти стереотипни. Явно има обмяна на ноу-хау в рекета, между чиновниците и феодалите по региони.
Та много се радвам за твоите проекти, които вървят гладко, ама София не е България и ИТ-бранша не изчерпва бизнеса в България.
|
|