Автор: Coincidentia
Дата: 27-03-09 15:42
В относително близкото бъдеще, да кажем най-късно до след около 2 месеца (към началото на юни) ще да трябва да се сдобия с лаптоп(ченце)
Първо да си кажа, че съм чувал съвети, според които точно за лаптопите не е най-удачното да се купуват на втора ръка, но просто така стоят нещата, че... да де, така стоят нещата – няма да е нов и туй то.
Принципно познанията ми в областта на хардуера са дори по-скромни и от тези, които демонстрирам в други области, та не се гъбаркайте много ако забележите фрапантни изцепки!
Все пак на базата на разни сравнения и малко ровичкане из нета съм придобил някаква идея какво (си мисля, че) си търся.
Попаднах и на нещо, което ориентировъчно почти напълно отговаря на изискванията ми (с едно изключение, за което обаче не съм съвсем сигурен) – IBM ThinkPad T41+ Wireless
Това, което не чаткам, е дали описаният в този модел “DVD ROM” означава, че само чете, т.е. без да записва. И съответно, ако е и записвачка, дали трябва да се нарича DVD-RW ROM (ей за таквиз нещица викам да не ми се смеете много)
Доколкото след евентуалните съвети, които се надявам, че любезно ще ми дадат разбирачите, е напълно възможно да настъпят известни промени в някои конкретни параметри, в следващия пост ще си напиша точно какво очаквам от бъдещото си изчислително другарче.
Сега само най-сигурните нещица:
Бюджетът е с фиксиран таван, даже по-скоро идеята е да се намали, така че като съвсем максимална сума пишем 350 лв. С тенденция ако ще мърда, да е по-скоро в посока към 300 лв.
Ще ми се да има читава батерия, на която да може да се разчита поне за към половин час.
Другите задължителни показатели май в повечето случаи по подразбиране си присъстват в такъв клас компютри, но все пак да ги кажа, че да си е ясно:
LAN, Wireless, USB 2.0, Sound & Microphone. Определено държа и на DVD записвачката.
Айде, все пак ориентировъчно ето и поне изходните минимални показатели, които се търсят засега:
CPU – от 1.6 GHz нагоре
RAM - 1024 MB! (доста си държа на по-мощната памет)
HDD – тук съм по-скромен, ама да има поне към 40 GB
Monitor & Graphics – е те тук са ми съвсем слаби познанията, но просто като гледам разните варианти решавам какво би се приело за прилично.
Ще ми се мониторчето поне до едни 14 инча да го докараме, а видео картата вероятно около 32 MB.
Идеята ми е да бачкам на резолюция 1024x768, като ми се иска да има колкото се може по-висок рифреш рейт, минимум нещо от рода на 85 Hz.
Разбира се, ако ще да става покупката от някоя фирма, ще искам и резонната 6 месечна гаранция.
Та, причините да си обявя тук търсенето са две основни.
От една страна да получа експертни мнения и съвети, които да ме насочат към конкретни модели и евентуално да ми разяснят къде и за какво се заблуждавам.
От друга, разбира се, току-виж се оказало, че някой юзър може да реши да ми пробута старата си щайга
Та така, в следващия пост ще спретна и една по-нагледна картинка на търсените засега параметри, която после бих могъл да коригирам.
Предварително мерсаж на всички желаещи да помогнат! ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|