Автор: crossover
Дата: 19-01-10 15:11
Здравей, icikonti! Няма нужда да триеш поста, форума е затова да си даваме взаимно информация и да сме си полезни. При такъв процес съветвам всеки да прави проби, аз съм правил проби и с нови химикали, защото това е доста сложен процес и не е като да си проявиш черно-бяло филмче - по запознатите са наясно. Що се отнася до засветката, аз съм уточнил, че това е аналогичен процес на орвото и е за проявяване именно на такива филми - за такава проявка винаги има засветка, това не е Е6! Освен това да не забравяме, че не срока на химията е толкова определящ колкото срока на филмите, които проявяваш и това как те са съхранявани, едва ли някой сега ще проявява Орво диапозитив по този процес и филмът му ще е в годност, ето защо е глупаво да искаш точна проявка като в инструкцията на стари филми. Компенсацията всеки ще си прецени сам според филма, който проявява. Предполагам знаеш че времето на първия, както и на цветния проявител зависят от чувствителността на филма, годността и това как са съхранявани ФИЛМИТЕ. Иначе химикалите на са на 25 години, тогава не е съществувала тази Агфа. Бих казал точна дата ако я знаех. Който има желание мога да му ги покажа да ги разгледа и да ми каже точно колко са годни. Освен това немога да ти дам гаранция как ти си проявяваш филмите, мога да дам гаранция за себе си защото имам много опит в този процес и съм готов да дам съвет на всеки, който иска да се занимава по-романтично с фотография или кино. Бях пояснил, че концентратите на орво остаряват и дават отклонения и то сериозни именно защото са концентрати, тук става въпрос за запечатана прахообразна химия. Ако някой смята, че разбира много от химия /аз съм учил химия/ и може да ми каже колко време може да се съхранява сух проявител /на прах/ запечатан стерилно, херметически, в тъмен плик, без допир с външен въздух, влага и светлина, държан на стайна температура нека го напише в темата, та и ние да научим нещо!
Благодаря за вниманието!
Публикацията е редактирана (19-01-10 17:57)
|
|