Автор: Mobby_Dick
Дата: 11-01-05 16:21
NFS скоро имаха обява за апарат/обективи под наем.
------------------
Да, това много добре звучи. Има обективи, много скъпи, а се ползват 5-10 пъти годишно макс.от собственика.Практика в много страни (както многократно съм срещал такива съобщения), но у нас ...би станало трудно.Проблеми ще доидат от нашия манталитет. Нека погледнем другите неща под наем, например ски. Има хора, дето по камънака ще минат с тях, само защото са си платили!!
Мисля, че е удобно за любителска практика. Професионалиста трябва да има всичко, и то дубле - за да разчита, че винаги ще му е под ръка и то веднага!
С моите професионални апарати друг не снима !! Аз снимам и си отговарям. Късаме филми посредата, но не сменяме апарати. Тази практика съм я виждал на всички места дето съм бил.
Апарати/обективи от тези дето снимам за удоволствие давам и на приятели - но не всички;)
От друга страна, ако трябва да наема техника за отговорна задача..хъм, защо нямам доверие, ако не съм снимал преди с нея!! Дори не снимам нещо отговорно с апарат/обектив, които скоро съм взел, додето не съм направил пробен филм./може касетата да пропуска светлина, може блендата да е "мързелива", може затвора да има проблем на някоя скорост, може синхрона да не е добре, може още 100 неща.../. Това не го правя, щото така съм решил...а защото съм брал ядове.
Трета седмица съм с 5-ти различен GSM, а в момента с оборотен...един не се случи читав ..като купих един..и ми ги заменя през ден /втора ръка/.Или спира "да пали", или да вибрира, или се рестартира /що разговори/срещи ми се провалиха, щото имам навика да разчитам, че тел работи, а не се е самоизключил/. Взех днеска един "оборотен" и му казах на човека 3 дена му давам и да ми дава това за което съм платил ..перфектно, или да се маха.(както му върна поредната трошка...на другия ден пак я сложил на витрината!!) Имам усещането, че май трябва да искам да ми плаща за тестванията на телефоните си, на кои какво му отказва :))
-----------------------
Въпреки всичко, бъдещето ще наложи "техника под наем" и у нас, и в някои сфери на професионалната фотография. Една гръб/матрица 4.5/6 см. за Мамия е 50 000лв. ! Е хубаво, но рядко ти трябва да правиш гигантография, тогава!??
Пинко сам казваше, че ще взима преди един от по-малък размер гръб, руски за средноформатни за 15 000, и ще го пуска под наем. Явно се е отказал:) /като гледам сега как е консервативен/.
|
|