Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ni-Cd Батерии
Автор: mr_barlow   
Дата:   13-08-06 13:09

Да питам има ли проблем да използвам Ni-Cd батерии вместо NiMH? Щото в ръководството пише само за NiMH че стават. Апарата е Цанон А610 ? [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Ni-Cd Батерии
Автор: mravunko   
Дата:   13-08-06 13:16

май основната разлика е в цената и работната температура?

аз не мога да ти гарантирам че ще работят, но предполагам, че да:)

Автор: surg   
Дата:   13-08-06 13:30

ami prosto zabravi za kadmievi baterii...
po malka moshntost i to znachitelna, po burzo samo iztoshtavane...silno vlianie ot temperaturata...silen efekt na pametta...
zabravi gi...
kupi si 2 nabora 2500 metalhibridni,
vzemi si zariadno alkaXline za 28 lv ot tehno market i si gotov...

Автор: miton   
Дата:   13-08-06 13:33

даже е за предпочитане да са NI-CD[smilie24]

Автор: solo5   
Дата:   13-08-06 15:38

Автор: surg
Дата: 13-08-06 13:30

kupi si 2 nabora 2500 metalhibridni

не металхиБридни, а металхиДридни [ezik]
и то Никел Металхидридни [beer]

Автор: Rumi_7   
Дата:   13-08-06 20:20

Аз съм с А 75, ползвам NiCd, нямам специфични проблеми. За самия апарат не е опасно.[shtrak]

Автор: mario   
Дата:   15-08-06 13:15

mr_barlow написа:

> Да питам има ли проблем да използвам Ni-Cd батерии вместо NiMH?
> Щото в ръководството пише само за NiMH че стават. Апарата е
> Цанон А610 ? [smilie8]

За можене - може. Напрежението е същото.Че са по-калпави, по-калпави са. По-малък капацитет и мемори ефект. Но ти щом питаш, значи имаш такива наготово и не ти се купуват нике-метал-хидридни. Има ли зарядно в комплекта. Ако да - вероятно предупреждението в ръководството е заради него. Ако се сложат други батерии в зарядното, може да станат ексцесии.

Автор: j_mironski   
Дата:   15-08-06 13:19

mario - ексцесии нама да станат само ще им се скъси живота и толкова

Автор: blr2   
Дата:   15-08-06 13:31

"mario - ексцесии нама да станат само ще им се скъси живота и толкова"

Ексцесии могат да станат ако зарядното се контролира само от таймер и зарежда на сравнително висок ток. Има една такава група зарядни от най-лошите са, помпат по 400-500 мА за 5-7 часа. На това можеш (сравнително) безопасно да зареждаш само напълно разредени NiMH батерии от съответния капацитет. Ако зареждаш да речем 700 мАч NiCd наистина е опасно. Може да протекат. Внимавайте!!!

Автор: mario   
Дата:   15-08-06 13:31

j_mironski написа:

> mario - ексцесии нама да станат само ще им се скъси живота и
> толкова

да така е. ако сложиш литий йонни, тогава може да стане опасно (гърми). Но почти е невъзможно да сложиш защото производителите нарочно ги правят с други размери и форми (и те да си вържат гащите). Така че това е в областта на чистата теория :) сори за спама [beer]

Автор: all4pc   
Дата:   17-08-06 17:21

Нека и аз кажа мнението си:

Аз също имам А610 и ползвам NiMH акумулатори.
Имам и супер-бързо зарядно устройство, което ги тъпче с 2000mAh, при което мноо яко греят и акумулаторите и зарядното, та...

А610 работи с 4 броя АА батерии, от опит знам че с 4 х 2500mAh можеш да направиш около 350 - 450 снимки (според това, колко използваш светкавицата).
Та А610 не може да смогне да изтощава батериите толкоз бързо колкото ги пълни зарядното!

Обаче при NiCd не е препоръчително (даже Е НЕЖЕЛАТЕЛНО) да се зареждат с толкова голям ток, освен че им се скъсява живота, могат и да се повредят!!!

Друго, което се сещам сега е, че не всички батерии могат да отдават голям ток при "честа, бърза" употреба, не знам колко консумира А610, но и това трябва да се има предвид (не съм спец, но го срещах някъде).

Общо взето - ако снимаш 200-300 снимки в седмицата - няма проблем да ползваш NiCd акумулатори стига да са ти с достатъчен капацитет, и да ги зареждаш с малък ток - 1/10 от капацитета им (по-добре си вземи бавно зарядно)!!!

Ако ще снимаш много вземи си бързо зарядно с микропроцесорно управление - защити по -dV, температура и време - най-доброто! и NiMH акумулатори и си ТИ.

Съжалявам ако спамя темата ти ;P

Публикацията е редактирана (17-08-06 17:24)

Автор: Блясък   
Дата:   17-08-06 20:07

Само да подхвърля, че на хидридните им дават живот около 350-500 цикъла, докато за кадмиевите числото е 1000. Имам кадмиева е един телефон с по-големичка консумация (около 500мw) , майтап няма, работят добре 7-ма година !!!

Автор: kyxo   
Дата:   18-08-06 01:28

all4pc и blr2 са изписали почти всичко...

Ако проработи с NiCd батериите няма да имаш проблем. (Има значение вътрешното съпротивление на батерията - ако е много голямо тя не може да осигури необходимият ток => не се включва устройството или се изключва в моменти с по-голяма консумация. Това е основната причина да работят с конкретен тип батерия - да нямаш ядове и чуденки.)
За броя на циклите - почти два пъти е по-голям, но и капацитета е почти два пъти по-малък. Т.е. няма голяма разлика във времето на живот.

"Ако ще снимаш много вземи си бързо зарядно с микропроцесорно управление - защити по -dV, температура и време - най-доброто! "

САМО ДА НЕ Е С КОНТРОЛЕР НА MAXXIM!!!
правят ги за NiMH и NiCd (или само Li-Ion)
-dV е различно за всеки акумулатор (и изобщо кривата U(t) ) и не се следи достатъчно прецизно от компаратора в контролера. Има реални случаи на изгърмяли акумулатори! Стига толкова реклами на даласките производители [smilie25] .
На "бързото" зарядно се слага/т резистор/и няколко омчета и всичко е ОК.
Греенето на зарядното е друг въпрос вече и няма връзка с презареждането на батериите ;)

Ако проблема е в цената на батериите и си в столицата - тичай към Conrad или електронинвест. NiMH 1700-2200 mAh са около 3 лв. (куча марка, но до сега от 14 батерии само една даде дефект - много малък капацитет използваем при сравнително високо ЕДН).
Или Sony cibershot 2100 za 3лв/бр. в един сервиз на сони (и 4-те ми нямат грешка).

"kupi si 2 nabora 2500 metalhibridni,
vzemi si zariadno alkaXline za 28 lv ot tehno market i si gotov..."
ХАХАХА [smilie18] Нема нужда...

Публикацията е редактирана (18-08-06 01:30)

Дата:   18-08-06 07:17

Браво kyxo - съгласен съм с всичко казано от теб - чудесно допълнение на темата.
За MAXXIM пък си прав на n-та степен, само дето почти няма производител на зарядни за акумулатори, който да афишира контролер на кой производител е използвал в продукта си, така че трудно ще се разбере, освен ако разюбира се - не ти позволят да разглобиш зарядното на място в магазина, преди да го купиш ;-?

От опит знам че на сонитата има мнооооого сполучливи ментета!!!
Освен ако не са от сигурно място - не купувайте Сони!!!
Не искам да правя реклама на фирми, обаче аз ползвам GP и Sanyo, други кучи, от които има много добри отзиви са Uniross.

"kupi si 2 nabora 2500 metalhibridni,
vzemi si zariadno alkaXline za 28 lv ot tehno market i si gotov..."
Това зарядно ще го сложа под въпрос, защото не съм сигурен доколко е добро (не знам къде е проектирано, но е made in PRC, и на пипане и поглед не ми вдъхва доверие - еФтини материали са използвани, личи си).Аз имам GP.

Дано съм бил полезен.

Автор: mr_barlow   
Дата:   18-08-06 17:04

Мерси, много сте обстойни :) [beer]

Дата:   18-08-06 17:42

Няма как, трябва да "стане" работата!
И нали знаеш - не питай старило, а патило!!!

Как се набутах само с тези *онита...

първа  назад  1     всички  напред  последна