Автор: Prakticar
Дата: 18-03-06 11:17
Ако се въздържаме от квалификации и дребни заяждания това място ще бъде много по-приятно и ще се водят много по-полезни дискусии.
Как се определя ДОФ-а го пише в много книжки, но понеже ме мързи да ида до шкафа, нека да помислим заедно.
Изходните данни са, че се гледа хартиено копие с размер 20х30см на разстояние от около25 см. Казват, че при тези условия човешкото око имало на-добра разделителна способност, не знам си колко ъглови минути, но преведено в линии на милиметър се падали някъде 8-10 линии на милиметър (като се гледа от 25см). Дори и да е по-детайлен образа, не можем да го забележим. За да получим от лайка формат копие 20х30см, трябва да го увеличим около 8 пъти. От там по обратен ред се получава максималното кръгче на нерязкост, което като го увеличим 8 пъти, все още ще е достатъчно малко, че да не ни прави впечатление.
Обаче, ако имаме кроп фактор 1.6, за да получим хартиено копие 20х30см ще трябва да увеличим не 8, а 13 пъти, кръгчето на нерязкост също ще се увеличи 13 пъти. Следователно, за да получим същата рязкост на крайното копие кръгчето на нерезкост трябва да е 1.6 пъти по-малко.
Според мен няма начин при кроп фактор ДОФ-а да не се изменя. Критерият ми е хартиено копие с едни и същи размери.
Относно кропа от монитор - ако кропа го опънеш до първоначалния размер на некропнатия кадър, ще видиш разликата.
Публикацията е редактирана (18-03-06 11:57)
|
|