Автор: Стефан
Дата: 16-12-03 17:32
Аз пък купих А70-то на machine_head и съм доволен
По въпроса за шума - нормално е при една и съща площ на матрицата, тази с по-високата разд. способност да е малко по-шумна, но не мисля, че това има голямо значение, защото над 100 ISO така или иначе всички компактни шумят; по-скъпите може би по-малко, но така или иначе пак си има доста видим шум. io_ добре е очертал някои предимства и недостатъци, общо взето Canon успяват да поддържат ниски цени на А серията си не за сметка на качеството на изображението, а на някои, смятам разумни, компромиси. Ясно е че трябва да добавиш към цената и пари за карта, и за батерии. По въпроса за батериите това е един от най-икономичните апарати - с 2100mAh NiMH батерии успявам да напълня 256 + 128 МВ и има за още, а даже с обикновени алкални батерии (които в случай на нужда можеш да купиш от всякъде, стига да си в цивилизацията) изкарва доста. М/у другото алкалните са идеални за резервни, защото с тях не гасне внезапно и брутално както с акумулаторни, а доста време те предупреждава, освен това те релаксират и с изчакване 1-2 мин. и изкл. екран можеш да продължиш да снимаш "аварийно" още доста време.
Единственото което леко ме разочарова е zoom-a - в смисъл, че на макс. 3х, най-вече при макс. отворена бленда (която при 3х става 4.8) се появява едно разсейване на цветовете (което в някои случай може да мине за ефект, както се казва ефекта е в дефекта ;) Съответно за да се избегне трябва да се затвори блендата още повече и обектива които и без това при 3х вече не е много бърз става още по-бавен. Но това си е ясно - за да имате здрав zoom (с кратки експозиции и качествено изображение) ви трябва по-скъпа оптика. Другите проблеми - хроматичната аберация, по-ниската динамика са си общи за всички цифрови апарати, може много да се спори, но както и за шума всички си ги имат в една или друга степен и обикновено разликите не са толкова големи колкото ги изкарваме...
Като цяло А60-70, а сега вече и 80 са с едно от най-добрите съотношения цена-качесто. Това което бих изтъкнал като едно от основните предимства въобще на Каноните е много доброто им цветопредаване - ако искате реалистични и същевременно ярки цветове (аз почти винаги снимам с вкл. Vivid ефект) изберете Canon. Даже стария ми 1.3МPix-ов А100 даваше по-качествени и по-красиви изображения от 4МPix-ов Олимпус и 3МPix-ов HP (с които съм го сравнявал директно, като приравня резолюциите разбира се), до голяма степен и заради качествените цветове.
Между другото този А100 го продавам за 220лв. в пълен комплект + NiMH батерии, ще пусна тези дни обява във форума.
|
|