Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос към EOS потребителите и най вече са Тхор
Автор: plamennk   
Дата:   25-04-05 11:56

Изчетах почти всички теми по въпроса за адапторите EOS-FD или EOS-M42.
обаче остана един въпрос.
ясно е че фокусирането става ръчно и че меренето не се предава на обективите.
въпроса ми е показва ли се във визьора информация за експозицията (Скорост/бленда) и по какъв начин се разбира дали си фокусирал или не(имам предвид дали фотоапарата отчина постигането на фокус по някакъв начин).

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към EOS потребителите и най вече са Тхор
Автор: neuromancer   
Дата:   25-04-05 12:31

На око разбираш дали е на фокус, разбира се. Индикатора за фокус работи само с EF обективи. Скоростта се показва, а блендата не, защото апарата няма как да я разбере, няма комуникация с обектива. Блендата я гласиш и гледаш на ринга на обектива.

Автор: boni   
Дата:   25-04-05 12:40

При Канон не работи потвърждението на фокуса.
При Никон работи потвърждението за фокуса ,но пък меренето не работи и там преходника за М42 е с оптичен елемент и качеството се понижава. На Пентакс работи потвърждението на фокуса,меренето и М42 преходника е без оптичен елемент.С една дума Пентакс са най-подходящи май.

Автор: Bilbo   
Дата:   25-04-05 13:26

Радвам се, че именно Бони направи последната констатация. [smilie24]
Една от сериозните причини да си взема Пентакс беше именно тази съвместимост.

Автор: thor   
Дата:   25-04-05 14:24

всичко казано до тук си е така ,при мен също е така с EOS 10D
1. информацията която може да се види във визьора е само на скоростта ,тъй като диафрагмата е механична и няма как да се предадат стойностите ий на тялото ..
2. няма начин как да се потвърди фокуса във визьора тай като просто Canon е пропуснал да предостави тази екстра за ръчно фокусиране с чисто механични обективи ,но предимството за радост на тези ползващи Pentax ,както и за тяхно съжаление е до тук - тази екстра Pentax са я имали още от въвеждането на аутофокусите им фотощраци и което не им е попречило от тогава до сега да са биле на опашката по продажби на SLR фотоапарати [smilie5]
3.предимствата на Canon в това отношение са просто неизброими не стига където предлагат по добър продукт като DSLR най вече отцъствие на зърно ,това ще рече че спокойно може да си щрака човек на 1600 ISO което при Pentax DSLR си е жива мъка ,ами и какъвто и обектив да ти попадне можеш да го закачиш с преходник ,а преходниците струват макс 30-на US$
като например могат да се ползуват следните обективи
Nikon от 1959 година до сега без G серията ,те не малка част от Nikon обективите не могат да се закачват на днешните Nikon-и без да се модифицират ..
CarlZeiss- Contax
Leica
FD Canon
Olympus
среден формат има и още много които незнам или не си спомням ...да не говорим за разнообразието от EF обективите което предлага Canon .....
докато на Pentax DSLR можеш да качваш само обективи на резба M42 ..[ezik]
а пък и това че няма потвърждение на фокуса хич не е проблем тъй като там където могат да се ползуват най много механичните обективи ,като например портрети ,макро ,широки обективи ( при широките ,при които след два метра всичко е на фокус ,хич и не фокусирам така съм го оставил обектива на безкрайност и на диафрагма f5.6 и само щракам е когато е съвсем светло или ползувам статив затварям на f8 или f11 според случая ) даже е и препоръчително да се фокусира ръчно тъй като аутофокуса се бърка така или иначе .. ето ти и пример на ръчно фокусиране .. и точно с механичен FD обектив ...тааааа разликата е огромна между Canon DSLR и останалите в полза на Canon,но който смята че му е по добре с друга марка ..миииииииии нека се радва и да си мисли ,че е избрал по доброто [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]
нямам ,ама нямам хич никакво намерение да го разубеждавам [smilie5] той сам ще се убеди като се набута [smilie5] [ezik]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/nddp8144.JPG
http://i3.photobucket.com/albums/y87/helioscanon/FD85mm.jpg

[ezik]

P.S.
да не забравя ДПРЕВЮ ... класира
Pentax-а само РЕКОМЕНДЕТ
до сега всички Canon DSLR са биле класирани като ХАЙЛИ РЕКОМЕНДЕТ и са биле винаги стандарт в индустрията като по тях се сравняват останалите ...

[smilie5] [ezik] [ezik] [ezik]

Публикацията е редактирана (25-04-05 14:30)

Дата:   25-04-05 14:52

Баси, айде за потвърждението на фокуса, иди доди, ама моя канон А-1 дето е от 78г. модел дори и без обектив меренето му работи в визьора си изписва примерно 500-11-М демек, скорост-500, бленда-11, М-мануал, Идеята ми е че би трябвало дори и с механичен обектив да показва препоръчителните стойности на експозицията и човек да си ги сложи на апарата и обектива[smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]
в края на краищата нали датчика независимо какъв е (в случая силиконова клетка ако се не лъжа)се намита в апарата а не в обектива и би трябвало да отчете количеството светлина влизащо през обектива и да даде някакви стойности независимо че не може да ги отработи на обектива. Така ие или технологията е някаква друга

НЯкои може ли да каже къде човек може да прочете нещо по въпроса

Публикацията е редактирана (25-04-05 14:55)

Автор: gorbi   
Дата:   25-04-05 15:05

plamennk: това го прави Канон-а, не си разбрал....... Слагаш на Av и взависимост от това каква диафрагма ти трябва меренето ти смята скоростта..... Thor не изброи всички предимства на Канон ДСЛР, но нещо за което се сещам е скоростта 1/8000, която ти позволява по-голяма свобода при отворена диафрагма.....

Автор: volokin   
Дата:   25-04-05 15:06

Пламене, как да ти даде информация апарата, като не знае какъв обектив ще му закачиш??????
Тваоят А-1 едва ли е показвал блендата на обектива, когато няма такъв ?????? Да ти препоръча бленда е едно, да ти я покаже е друго !!!
Блендата може да ти покаже само ''електронен'' обектив, щото той я предава ''електронно''. На механичния тя се вижда ''механично''. Не, че не може да се направи, примерно при Никон това е възможно, ама защо??
Що е възможно, ми така наречения ''Blendenmitnehmer'' на български мога да го нарека регистратор на блендата, може да му се закачи някаква електроника вътре в апарата и да ти показва и блендата електронно, ама мисля, че който снима с мануален обектив му е ясна тази работа, че блендата се гледа на обектива и Никон не са искали да си усложняват конструкцията, на и без това по-сложната им система от Канон, та не виждам що се буниш ????[shtrak]

Дата:   25-04-05 15:11

Абе аз още не съм дорасъл до ДСЛР ама за един лентов ЕОС може и да го донадим а има добри обективи на ФД , та за това се интересувам.
Макар че съм супер яко доволен от А-1то

Дата:   25-04-05 15:16

е радвай се поне че може да мери изобщо с механични обективи [smilie6] и можеш да ползуваш и всякакви обективи ,което си е чиста далавера [smilie24],а и можеш да закачиш най доброто което се прави като обективи за 24х36,както и среден формат ,какво по хубаво от това ,аз имам една торба с Nikkor-и всякакви и безпроблемно си щракам с тях избора е неограничен .. грабай там един фотощрак и готово ..ей ти на пак една фотка този път правена с Helios 40-2 85mm f1.5 .. изобщо не съм гледал за диафрагма като съм щракал само фокусирах и готово и фотката си е супер ,за оскъдната светлина в която съм я щракнал .. и то с обектив само за 100-на US$ [smilie24]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/ghur1439.JPG
http://i3.photobucket.com/albums/y87/helioscanon/Helios40285mm.jpg

[smilie7]

[beer]

Дата:   25-04-05 15:17

volokin
естествено че не показва каква е блендата на обектива, показва каква бленда ще бъде сложена като натисна спусъка и то при условие че на обектива е зададен А-автоматичен режим, ако съм сложил ръчно блендата то тогава си показва стойност но не я отработва на обектива а във визьора свети "М" демек че е наръчна бленда

Автор: nrk   
Дата:   25-04-05 15:21

plamennk, на твое място бих си останал на A1. Точно заради обективите, не задруго :) И по същата причина, ако ти се разменя А1 за филмов ЕОС дай някакъв имейл, може да се разберем нещо :)

Дата:   25-04-05 15:27

ако взимаш филмов Canon EOS ,вземи такъв който мери с механични ,тъй като не всички могат да мерят , от последните знам със сигурност че EOS 50n ,май беше, мери с механични ,другите след него ,са капризни и си мерят както им падне ,така ,че .... по добре си стой с FD и си купи един Canon T90 - това ще знаеш ,че ако е в ред ще да е най доброто което можеш да намериш за FD обективи ,или с един светломер грабни един FTb ,или един F1New фотощрака на 1980 или 1981 година една от двете беше [smilie24] или един F1 ...[smilie6]

[beer]

Дата:   25-04-05 15:33

thor, всъщност аз знам за проблеми само за 30ката и за някои 5ци. За другите не съм чувал...

В тоя смисъл, идеалното решение е ЕОС 100 или 50, според зависи от вкуса на човек :)

Макар че, имам един приятел с 300Д, който за да снима с механични обективи трябва да компенсира с -1, -1,5... ма там проблема мое да е от преходника, или да е дефект на апарата...

Автор: gorbi   
Дата:   25-04-05 15:38

nrk: на мен ми е необходима компенсация, когато снимам в режим P.... в режим Av всичко е ОК...

Дата:   25-04-05 15:44

Хммммм, странна работа. При мен на филмовите тела (именно 50 и 100) не ми се налага да компенсирам, мерят си нормално играчките :)
Мерси, Горби. Ша му пиша на фена да сравни Р и Аv...

Дата:   25-04-05 15:46

ми аз имам един Elan 7 ,който мери както си иска и предния модел и той мери както си иска ,не съм се задълбочавал ..щото за Nikkoр-ите си имам достатъчно тела Nikon ,а това за 300D ,не ме учудва ,въпреки ,че при мен такъв проблем не е имало а и ,не съм срещнал много оплаквания от този род ,въпреки че не е единственото за което съм чел до сега ,чел съм ,че се получава при някои обективи ,но същите оплаквания съм ги чел и при Nikon с AF обективи ,както и при Canon с EF обективи ,че при някои обективи просто фотоапаратите не мерят както трябва ,пък и както обективите и фотоапаратите не си приличат 100%[smilie5] ...таааа най добре би отговорил някой който работи в някой сервиз за фотоапарати на какво се дължат тези аномалии които се получават по някога ,най вероятно на скапан качествен контрол ..[smilie2]

Дата:   25-04-05 15:49

Мдааа, явно поне за сега ще си стоя с А-1то поне ми е окоплектован с обективи. Може само да го дам за почистване малко и това е.
Апропо някой да знае каде мога да намеря за него окуляр с диоптърна корекция че нося кьорки и като ги махна бавнико фокусирам, а стях голям зор виждам само ми се пречкат[smilie18] [smilie18] [smilie18]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/xhop2947.JPG
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/nfd/l_product/nfd_28_28.jpg

28/2.8

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/sxwf8399.JPG
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/nfd/l_product/nfd_50_1.8.jpg

50/1.8

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/gmtj6025.JPG
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/nfd/l_product/nfd_70~210_4.jpg

70-210/4

Публикацията е редактирана (25-04-05 15:57)

Дата:   25-04-05 15:53

аз снимам само в AV и M с механични ... и не съм имал проблем , до сега ........ееееее проблем който да идва от фотоапарата естествено ..иначе нормално ,ако нещо сгафя проблема е в мен ..[smilie6]

[beer]

Автор: neuromancer   
Дата:   25-04-05 16:17

няма много смисъл да сменяш А-1 с лентов ЕОС, обективите ти няма да работят с него
За меренето с ЕОС положението е следното - като не знае каква бленда си сложил на обектива апарата мери с текущата бленда и ти показва скоростта при текущата бленда.
При А-1то ти въпреки че е ръчен фокус има комуникация с обектива (механична) и затова ти показва и бленда

Дата:   25-04-05 19:02

3.предимствата на Canon в това отношение са просто неизброими не стига където предлагат по добър продукт като DSLR най вече отцъствие на зърно ,това ще рече че спокойно може да си щрака човек на 1600 ISO което при Pentax DSLR си е жива мъка

Не искам да става поредния спор кое е по-добро от друго, но не мога да се съглася с твърдението за ISO 1600. Всъщност, мисля че е по-добре всеки сам да прави сравнение и да прецени. Примерът е доста груб и набързо подготвен, но се надявам, че е достатъчен.

Pentax *ist DS, SMC-DA 18-55/3,5-5,6 AL, ISO 1600
http://people.acad.bg/~iliev/various/photo/pentax-istds-iso1600.jpg

Pentax *ist DS, SMC-DA 18-55/3,5-5,6 AL, ISO 3200
http://people.acad.bg/~iliev/various/photo/pentax-istds-iso3200.jpg

Снимките са директно от апарата и дават също представа за вътрешния demosaic и JPEG алгоритъм.
Съжалявам само, че още не ми е пристигнал адаптера, за да ги бях направил с по-добър обектив.

В мрежата има много примери от 350D. Два произволно избрани (може да има и по-добри).

http://www.dcresource.com/reviews/canon/digital_rebel_xt-review/nightshot-tele-1600.jpg

http://www.dcresource.com/reviews/canon/digital_rebel_xt-review/testshot-xt-1600.jpg

Подчертавам, че не желая да влизам в спорове коя камера е по-добра и коя по-лоша, още по-малко да отричам несъмнените качества на Канон (или пък на други утвърдили се марки). Целта ми е просто да покажа какво действително може Пентакс. Оставям, както вече казах, всеки сам да прецени колко задоволително е то.

Дата:   25-04-05 19:11

ааааааааа...ве BiMbo ,я бегай да хванеш boni ,да ти изпраска един тест [smilie5] [smilie5] [smilie5] [ezik] [ezik] [ezik] той поне като ги праи тея тестове си вярва ,а ти се напъваш без да си вярваш ,че чак и не искаш да влизаш в спорове ..[smilie5][smilie5][smilie5]
бегай да четеш Фил Аски по ДПРЕВЮ ..и да ми са махаш с тея смотани фотки ..от де си я изкарал тая платка да не си си ровил из чутурата [smilie5] [smilie5] [smilie5]
[ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]

[beer]

Дата:   25-04-05 19:29

Eeee thor,
айде малко по-толерантно де...
Такава снимка имал човека - такава пуснал. Кво значение има дали са платки или нещо друго - има достатъчно тъмни и светли участъци и може да се види шума. Не е нужно да го обиждаш, нали?

Дата:   25-04-05 19:38

То(по)ре (да не се обидиш сега ;), и Фил съм го чел, и Аски съм го чел, и Анси също (ще ме прощаваш за играта на думи, професионална деформация). Но тая глава, дето я имам на раменете, за украса може и да не става, ама върши работа за друго. Та затова няма какво да го чета Фил, ами гледам и сам си правя изводите. Ти да не би да не правиш същото? ;) [smilie5]

Аз пък си викам Тор ще се зарадва, че има още един почитател на М42 обективите и на хубавите му снимки, а то какво излезе - "и да ми са махаш с тея смотани фотки". Че и платката не му харесва. Нямам време сега, ама една друга трябваше да снимам, която си е верно уникат. ;)
Айде, със здраве, че оставих работата зарад тия "смотани фотки". [beer]

Дата:   25-04-05 19:42

Торе, това всичко беше в най-шеговит дух и добронамерено. Не се обиждай наистина. Специално То(по)р ми хареса, защото върви на подхода ти "рече и отсече". Така че всъщност си е комплимент. ;)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна