Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за светкавици Speedlite
Автор: Prakticar   
Дата:   05-03-09 18:44

Здравейте, имам няколко въпроса за използването на светкавици Speedlite в режим на водеща и подчинена:

1. Ако имаме две светкавици Speedlite, но различни модели, например 430 и 580, задължително ли е 580 да е водещата, а 430 подчинената, или може 430 да е водеща?

2. Ако правилно съм разбрал упътването, водещата светкавица и апарата определят правилната експозиция и тези настройки се прехвърлят на подчинената.
Не ми е ясно как става това:
2.1. Когато водещата направи предварително светване за оценка на осветеността, би трябвало и подчинената също да светва?
2.2. Когато при основното светване се достигне необходиимата светлинна доза и водещата загасне, то тя трябва безжично да загаси и подчинената?

3. Практическа задача:
Имаме две светкавици Speedlite, най-вероятно и двете 430, или 430 и 480. Искаме да осветим по-раздвижена сцена, намираща се на 2-3 до 5-6 метра от апарата (който е на статив). Не искаме фронтално осветление, а искаме и двете светкавици да светят странично от оста на обектива (например едната отляво, а другата отдолу вдясно). Следователно не можем да поставим едната светкавица на апарата.
3.2. Има ли комуникация между светкавиците или не?
3.1. Как да нагласим експозицията?

Наистина, най-лесно е да се провери чрез сперимент, но в момента нямам достъп до две светкавици. А и не е зле екпериментите да се планират предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за светкавици Speedlite
Автор: 8250   
Дата:   05-03-09 18:53

1. 430 може само да бъде управлявана. 580 може и да управлява и да бъде управлявана.

2. нямам идея как точно мерят и става управлението.

3. ако светкавиците не са на апарата, можеш да ги управляваш само с трансмитер - ST-E2.
Работят само в TTL мисля.

Re:
Автор: Davidoff   
Дата:   05-03-09 18:55

За канонски светкавици явно става дума. Само 580 може да е контролер. Ако не искаш да свети има възможност да я изключиш и само да управлява другите светкавици бе да допринася за експозицията. Комуникацията е малко по-сложна от това, което си описал и се извършва точно преди истинското свтване на светкавиците и щтракването на затвора. В общи линии е доста бърза процедурата (60-70мс). Въпроса с ексопзицията е друга тема. Имаш избор между ТТЛ, автоматичен и ръчен режим, при всеки от тия можеш да определяш експозицията, но обяснението на цялата тая работа няма да стане в рамките на един пост. Намери си книжка, филм, онлайн материали, курс.... темата е дооста обширна.

Дата:   05-03-09 20:03

Ъъъ, не виждам как може да бъде ТТЛ, след като никоя от светкавиците не е закачена на апарата.
Ръчния режим не ми е проблем, много пъти съм го правил, пък и веднага мога да проверя дали има груба грешка.
Мисълта ми беше - така и така разполагам с "умни" светкавици, дали мога да използвам част от тяхната умност и да си улесня работата в ръчен режим.

Автор: GenaDP   
Дата:   05-03-09 20:09

Не можеш. Земи почети малко потемата, аман от писатели.

Автор: 8250   
Дата:   05-03-09 20:13

току-що пробвах че не бях сигурен. когато е "slave" 580-ката може да се ползва само в "TTL". колкото и да натисках бутончето да превключа на "M" - ефект нямаше - стои си само на "TTL". имаше и с меренето някаква особеност, но трябва да погледна книжката.

Автор: Davidoff   
Дата:   05-03-09 20:14

С две думи за ТТЛ-а:

На управляващата светкавица задаваш каква експозиция да има съответната група подчинени светкавици, корекциите се задават с компенсация на експозицията. При натискането на спусъка управляващата изпраща команда на всяка от групите за префлаш (последователно) всяка от групите светва и апарата измерва експозицията от съответната група. После в зависимост от измереното количество светлина управляващата изпраща на групите необходимите корекции за да се получат зададените стойности на експозиция и накрая команда за светване и чак тогава всички светват с необходимата мощност (затвора е отворен вече).

Накратко това е.

Дата:   05-03-09 21:38

Е, видя ли, че и с две думи може да се обясни.
[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »