Автор: cristo
Дата: 24-10-08 09:39
Склонен съм и аз да мисля, че щом човека ще снима "основно JPEG и няма да търпят никаква обработка", "почти изцяло на ауто или на готови сцени" и "основно за екскурзии", то човека може ие да не усети ползата от DSLR-а, а от полупрофесионалните DSLR-и вече със сигурност няма да усети ползата.
Тези дето горе препоръчват D90 + 16-85VR, или не вникват в идеята, или най-вероятно се нядавят този човек след половин година да тръгне тук да разпродава всичко и те да гушнат неизползвана техника за половин пари .
За мен има 2 варианта за избор:
1) както над мен са посочили - fuji s100fs, panasonic fz50 или нещо от сорта - не ми се гледат сега характеристики, но важното е кой от двата снима по-чисто на по-високо ISO (предполагам Фуджито). Даже не е най-важното колко детайл остава във снимките (не забравяйте профила на ползвателя, който най-вероятно се кефи на снимки от GSM-и). Ползата от DSLR-ите е в основно в играта с DOF-а, но има много хора, които са просто "потребители на снимки" и те не искат размазан фон, а искат всичко да се вижда - къде са били, къде са се снимали и т.н. За тях - турбо сапунерка! (представям си баща ми и майка ми с DSLR - баси смеха ще бъде)
2) малък DSLR с китови обективи или супер зум. В Flickr и сходните сайтове е пълно със снимки с обективи като Sigma 18-200 и Tamron 18-250 и съоответно сного усмихнати лица на тях - има хора които се кефят много на този тип техника и понятия, като "неразработено боке", "аберации", "винетиране" и т.н. не им говорят нищо и не ги интересува.
Целта е комбинацията да бъде компактна, защото колкото по-тежка и обемиста е, толково по-рядко собственика ще я ползва. Подходящи тела - 450D (оптимален избор, но по-скъпо) или D60 (и D40 ще свърши работа) - и двата снимат чудно на 1600ISO. Обективи:
- 18-55 IS + 55-250IS или някакъв компактен суперзум.
- 18-55 VR + 55-200VR или или някакъв компактен суперзум.
А точният избор опира до средства.
![[thankyou]](https://photo-forum.net/forum/smileys/thankyou.gif)
Публикацията е редактирана (24-10-08 09:42)
|
|