Автор: boni
Дата: 31-01-08 00:01
Кое му е парадокса, да не бид а се произвежда в БГ тоя апарат. Или производителя да му дреме колко ти е заплатата в БГ. Да не ти говоря, че въобще не си в час какво става с бройките в склада, когато падне цената на международния пазар. Да не си мислиш, че някой им поема разликата а Горят си като пичове. От едно печелят 20% от друго може и да са на 0 , а може и да са на загуба.
Години наред съм се занимавал с ценообразуване на дигитални апарати и преговори за цени(от 3 години не се занимавам). Преди около 5 години аз лично направих първите сделки със Самсунг за БГ и свалих цените до невиждани за тогава равнища.
Бил съм свидетел как бизнеса с видеокамери едва избива 3% обща печалба за годината заради сривовете на цените.
Знаеш ли как се преговаря за цени ? Искаш ниски цени, но онея искат големи количества. Ако се набуташ обаче с количества, след 1 месец цените падат още и всичко отива на кино, а ти в БГ тея количества не можеш да ги продадеш, защото няма пазар. А на онея знаеш ли колко им пука за БГ, като само в Русия лашкат стотици хиляди бройки.
Знаеш ли как се прехвърлят телефони за 1$ печалба? Знаеш ли как се договарят количества за да се постигне цена и после се търси начин да се реекспортират на руския пазар?
Абе много разбирачи се навъдиха, но аз ще ви кажа, че бизнеса с електроника носи големи рискове и тея приказки за 100% печалба си ги избийте от главите. Надценката на определени продукти може да е 20%, но ако се изкарат 10% чиста печалба накрая , трябва да се вика УРА.
Публикацията е редактирана (31-01-08 00:05)
|
|