Автор: fallenfbsd
Дата: 17-01-23 09:41
Здравейте,
в момента снимам с X-T200 и с тези два обектива. Профилът ми е по-скоро да си документирам нещата около мен (вкл. с телефон), повече от това да правя изкуство или да изляза да снимам природа, заради самата природа.
1. Дали мога да дам някъде да ми изчистят китовия 15-45 да изчистят две прашинки попаднали в него с времето? Опитах се да видя дали ги виждам при чисто син, чисто бял фон - май не, но фактът, че знам, че ги има ме дразни.
2. подариха ми (без мое знание) Fuji 16 mm F2.8 WR. Имам и китовият 15-45mm F3.5-5.6 OIS.
Както е видно имах си обектив за това разстояние. Та започнах да снимам с новия за да разуча, да сравня, да надградя. Почнах да гледам и ревюта. Преди това съм нямал prime lens - винаги с някой китов zoom и бях вдъхновен. Но това, което открих е
2.1. надграждам с това, че е "време устойчив" - надявам се да не виждам прашинки в него :)
2.2. надграждам очевидно с по-добро F, но аз не съм толкова почитател на бокетата, по-скоро се надявах на по-отворената бленда да ми подобри малко шума и скоростта в еднакви условия.
2.3. при едни и същи условия на 16 мм двата обектива не могат да се различат. Това ме очуди и почнах да гледам ревюта в нета - оказа се, че 15-45мм е добър обектив в края си и не само мое наблюдение. Почти всички ревюта са много позитивни и за 16мм.
2.4. липсата на OIS ме озадачи при 16мм-вия. Да разбирам, че не винаги трябва и че вероятно ще се отрази на размера, но като дам на някой да снима в стая с изкуствена светлина и резултатът е 1/3 неразмазани снимки, другото отива в коша. Отделно без OIS предимството на отворения обектив, май се изравнява с другия.
2.5. разбирам, че този обектив ми помага да изляза от зоната си на комфорт, да тествам и да развия някои умения, в следствие на ограниченията му - и това ми хареса в началото.
С две думи - да си оставя ли двата, да продам ли китовия и да го заменя с друг или да помисля за ново тяло с WR, за да може да имам цялостна система с WR и да развивам това качество (не е малко никак).
OIS при телефоните за мен е задължителен и затова си мислех, че няма да купя нищо без него и при другите камери. Вероятно го надценявам, но рядко имам в мен статив (нося едно малко портативно) и повечето ми снимки са от ръка.
Проблемът е, че държа на изцяло гъвкав екран (не само tilt) и отивам на X-T5 с IBIS, който е много пари. Дори да си го купя и да махна с ръка, това е нещо, което ползвам спорадично и не ми носи пари.
Подарък не бих продал, по-скоро ще стои на етажерката и ще се вади веднъж на година.
Те така...приемам коментари по темата. Да не се приема за мрънкане, нито като голяма драма - по-скоро да събера мнения от хора с повече опит. Също така ми е ясно, че обектив и тяло няма да ме направят повече грамотен.
Хубав ден на всички :)
|
|