Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sony 18-105mm F4 G OSS моето и вашето мнение
Автор: dvda   
Дата:   27-11-18 10:23

Имам въпросния обектив.
Перфектен е … ако хване фокус [smile]
Иначе е много е зле.
На светло, на тъмно все тая.
Налага се докато фокусира да се натисне 2-3 пъти бутона за фокуса.
Иначе снимката е като “боке” [smile] [smile] [smile]
Не е фронт или бек фокус
Ползвам го със Sony a6300. Аз ли бъркам някъде?
Нали този апарат беше за 2016 с най-бързия автофокус
Значи е от обектива [smilie11]

Става ама само за видео и пейзажна фотография [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Sony 18-105mm F4 G OSS моето и вашето мнение
Автор: kvakioh   
Дата:   27-11-18 10:51

Става, но като 16-70 има кофти бройки...

Автор: spotter84   
Дата:   27-11-18 11:19

Мисля имаше фърмуерен ъпдейт и за обектива + да се пробва на AF-C

Автор: dvda   
Дата:   27-11-18 12:11

Моя е с последния фирмуер и пак е същото с AF C

Автор: GA   
Дата:   27-11-18 14:16

Проблема с фокуса е от обектива. По начало този обектив не е лош за това което представлява. Да поискаш от оптичен инж. да създаде варио е като да поискаш да си скъса дипломата :), особено варио от 18 до 105 - няма как да няма многобройни компромиси, при такъв голям диапазон. Дори и при най - скъпите вариота има коомпромиси в сравнение с твърд обектив. Оптически обектива е сравнително рязък и със приличен микроконтраст, сравнително убити цветове. Практически обектива върши работа, много е универсален, покрива най- ползванните фокусни разстояния, солидно конструиран, с постоянна светлосила, но и не впечатлява с нищо. С най - добри показатели от f8 до към f10/11. На f4 обектива е най- добър оптически в късия си край (18/24) което е обичайно за варио обективи които по правило губят рязкост и контраст в по - дългият си край.
За пейзажна фотография не съвсем - там се предпочита висока гъстота на пикселите за максимална информативност и детайлност на изображението. Изображенията, направени с 18-105 са с пикселна гъстота от около 9 MP в комбинация с А6ХХХ - което никак не е фантастично.
За видео бавният фокус е истински проблем. При фотографията, освен ако не снимаш бързо движещи се обекти АФ няма значение.

Обектива е добър като основен, за тези които не искат да сменят лещи по една или друга причина или искат лек сет с един многофункционален обектив - например за екскурзия и тн.

Специално за Sony 18-105mm F4 G OSS има страшно много оплаквания в интернет за същия проблем с АФ, така че 100% е от обектива.

Автор: stotinka   
Дата:   27-11-18 20:23

“...Не е фронт или бек фокус ...”
[cool] [cool] [cool] [cool] [cool]

Автор: kiten   
Дата:   27-11-18 21:02

По принцип обектива е правен за видео и то за нексовите камери на сони. Имам го от доста време и смених с него две тела а6000 и сега с а6500. Не е бавен!
GA дали да бавен или среден или бърз фокус се наглася от менюто в тялото. При видео с бърз фокус се получава "дишащта картина" със скачане на фокуса на ауто, ако не поставен на следящ фокус.
Наистина е по-зле оптически сравнен със друг сони обектив 16-50/2.8ssm за а моунт и за фото и за видео„ но не е по-бавен. Но пък е много по-добър от китовия боклук 16-50 PZ.
Като недостатък лично виждане е, че няма достатъчно покритие на челната леща и въпреки сеника се вкарват отражения от странични източници като прозорци или снимане на много свещи. Оправя се донякъде с хубав филтър.
Имам чувството че обектива е правен за бленда 4 на фул ауто позиция на врътката на тялото и при слънчево време поставя 4 или 4.5 в много редки случаи.
Нямам намерение скоро да се разделям с този универсален обектив.
dvda попаднал си на кофти обектив. Моя обектив когато го купувах от сони център бе запечатан със стикера-лепенката на сони и не бе отварян.

Автор: ikoveliko   
Дата:   27-11-18 22:41

Аз го имам също. Ползвал съм го на А6300, сега го закачам и на А73 и снимам видео в кроп режим. Нямам никакви оплаквания! Не мисля да се разделям с него [cool]

Автор: nyamago   
Дата:   28-11-18 03:20

^ [smilie24] +1

Също нямам никакви оплаквания, само похвали от този евтин, но рядко полезен обектив. Взех си го след като видях кадрите на @ikoveliko с него. Не е лошо всеки да погледне неговите кадри и да се засрамят всички, които плюят обектива. Да си прегледат на сервиз задкамерното устройство [smilie6]

При мен фокусира бързо и точно (не снимам конни надбягвания, но на улични снимки никога не ме е карал да го чакам да търси фокус, нито ми е давал 'фтонт-бек-боке'). Остър е на бленда 4, а не 'над 8' както някои експерти са измерили някак си (как?). Снимам и пейзажи (градски, засега, но и някои природни) много близо до задния край (18мм) с предостатъчно детайл.

Освен различните ми впечатления от други притежатели, ще спомена и цветопредаването - уж съвременните обективи нямат влияние върху цветовете, но с този някак си повече ми харесват. Някой да обясни явлението?

Единственият 'кусур' за мен е, че с него кропката вече не е джобна - но когато изкарат палачинка с тоя фокусен диапазон, може и да го сменя [smile]

= = = = =

Някой също да обясни:

> "...Изображенията, направени с 18-105 са с пикселна гъстота от около 9 MP...

Гъстота, доколкото са ме учили, се мери на единица геометрично измерение (дължина или площ). Пикселите могат да са на линеен милиметър/сантиметър/инч или съответно на квадратен, но никога просто '9МР' - това НЕ Е гъстота. На какво са тези 9МР - на линеен милиметър или на квадратен инч? Има безкрайна разлика!

Освен това - и тук вече моята неграмотност може да бъде поправена - гъстотата на ПИКСЕЛИТЕ е атрибут на сензорите, не на обективите? Защо намесваме тоя обектив като че ли ТОЙ има някаква гъстота? Обективите може да имат РАЗРЕШАВАЩА СПОСОБНОСТ, но за пръв път чувам да имат 'гъстота на пиксели' - дори защото просто нямат пиксели. Образовайте ме, моля!? [smilie8]

Дата:   28-11-18 16:41

От оптична и физична гледна точка перфектен обектив НЕ СЪЩЕСТВУВА, всеки има своите приимущества и недостатъци, а това кой ще изберете, за да снимате си е ваша преценка!!!
Конкретният въпрос за автофокуса не касае всички прозведени от серията обективи, а бройка. Факта, че някой има хубава бройка от обектива не означава, че този на diva или други потребители е от тях. Както вече писах в нета има страшно много оплаквания за проблеми свързани с АФ на конретния модел обектив, посочен в темата - тоно за това не бих го препоръчал с охота на никой, не и без да се пробва преди да си дадете парите (това е лично мнение парите са си ваши:)))
Така, че 100% проблема с АФ не е в задснимачното устойство, а от бройката обектив.
Тези от вас които нямат проблеми с въпросният обектив, да се считат за късметлии - попаднали сте на добра бройка, което не ви дава право да обиждате останалите хора, особено тези които не са имали вашия късмет.
Не знам защо, описаните, обективни предимства и недостатъци на даден обектив се приемат като лична обида и са наречени "плюене", да не би да ви плащат от Сони :)))
Кадрите на даден автор нямат пряко отношение към обектива или апарата с който са направени.
НЕ ТЕХНИКАТА ПРАВИ ФОТОГРАФА !!!
Никъде не съм писал за гъстота на пикселите на обектив, а за гъстота на пискелите на получено изображение от комбинация с обектив и апрат което е доста различно.
"Обективите може да имат РАЗРЕШАВАЩА СПОСОБНОСТ" - не нямат, имат обаче РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ. Да Мегапикселите на матрицата се измерват на единица площ,но тези в готово изображение се наричат перцептуални мегапиксели (мегапискели на възприемане)- и зависят както от матрицата така и от обектива, конкрентана цифра 9 ПМП е взета от таблиците на DXO,а не е моя измислица https://www.dxomark.com/Lenses/Sony/Sony-E-PZ-18-105mm-F4-G-OSS
.

Послепис: Знам, че не е написано с тази умисъл. Но приемам принизяването на нечие творчество/идейно изразяване, до един обектив, или някъква друга техника, за грубо. Един апарат или обектив е точно толкова творчески- колкото и лист хартия, четка или молив.
Всичко това са просто продукти. Точно за това трябва да ги разглеждаме като такива без да влагаме емоции, защото в тези случаи от емоцията печелят само фирмите, не и потребителите.

Публикацията е редактирана (28-11-18 17:27)

Автор: kiten   
Дата:   28-11-18 18:52

Фирмите ако не печелят няма да продават.[smile]
Някъде из официалния сайт на сони бях прочел когато се купува техен продукт кутията да е със залепена сони лепенка. А защо на нашенските търговци в 90% от кутиите са отваряни и обикновено отговора е "последна бройка или така го получихме".

Дата:   28-11-18 22:14

> "..Никъде не съм писал за гъстота на пикселите на обектив, а за гъстота на пискелите на получено изображение от комбинация с обектив и апарат което е доста различно."

Обективът (и оттам - комбинацията му с някоя матрица) НЕ променя гъстотата на пикселите, която е величина единствено характеризираща матрицата. Пикселите са физически обекти (фотодетектори) производствено вградени в матрицата и никаква оптика НЕ може да промени нито броя, нито гъстотата им там.

> "..Мегапикселите на матрицата се измерват на единица площ,но тези в готово изображение се наричат перцептуални мегапиксели (мегапискели на възприемане)- и зависят както от матрицата така и от обектива, конкрентана цифра 9 ПМП е взета от таблиците на DXO..."

Първо: никъде не беше споменал перцептуални мегапиксели, а само мегапиксели - което ме учуди защо е без знаменател като изрично говориш за гъстота, а не за брой.

Второ: перцептуалните мегапиксели НЕ СА гъстота, а само брой, както и тоталният брой реални пиксели в матрицата. Без споменаване на площ или линеен размер, за гъстота е неграмотно да се говори.

Трето: понятието 'прецептуален мегапиксел' е измислица на DxO Labs, нестандартна мярка НЕприета от никой друг. Няма публикувана научна обосновка за това понятие, само запазена търговска марка, за да го продават (понятието) на онези, които не разбират от MTF криви, като по-лесносмилаема (a.k.a. 'for dummies') идея за острота.
И DxO Mark / DxO Labs НЕ Е върховен авторитет за 'единствената истина', популярни са заради успешния си комерсиален подход, но са гледани с по-малък респект и съмнение от сериозните научни капацитети в областта. Аз не съм от последните и ще дам на DxO шанс да са прави - но дори и така, аргументите ми 'първо' и 'второ' остават в сила.

ПРАВ СИ за 'разделителна способност', че е по-официален термин, но 'разрешаваща' е равностоен и в употреба, и по значение. Избягвано е в официална литература като 'русизъм', без новоизлюпените русофоби да си дават сметка, че е от латинския корен на английското resolution, което значи именно разрешение (!), а не разделяне. Но си прав, де - и имаш пълно право да ползваш предпочитаното от теб измежду двете.
[beer]

= = = = = = = = =

П.с. и още нещо:

> "..в нета има страшно много оплаквания за проблеми свързани с АФ на конкретния модел обектив..."

Колко 'страшно много'? Или по-точно - колко много е 'страшно'?
Някъде да е публикувана статистика - 5 случая, или 50, или 5 хиляди?? И как такава бройка се съотнася като процент от продадените бройки? 99%? 0.009%? Дай данни!!!

Когато стане наистина 'страшно много', фирмите (имат си твърд процент кога става) винаги взимат мерки, обикновено предлагат безплатен ремонт или замяна. Сони не правят изключение, както се случи съвсем неотдавна с (именно фокуса на) 24-105 за фул-фрейм: оповестиха безплатен ремонт. Не съм чувал да предлагат безплатен ремонт за 18-105, значи НЕ Е 'страшно' много.

"Една жена каза" е популярна практика, която днес наричат 'fake news' и се разпространява от руснаците и/или от феновете на Тръмп, ако вярваме на медиите...

Дата:   29-11-18 01:29

Да ползвам ДЕКСО за обяснеието точно защото информацията е по-лесно разбираема и смилаема и също смятам, че ДЕКСО заслужават шанс :)
Да писал съм само МП, вместо ПМП което е мой пропуск. Независимо как ще го наречем, основната идея зад написаното с ПМП е, че обектива не е с вискоа резолюция. МТФ чартовете - не подобряват нещата :))) т.е. не е обектив мечта за пейзажи :)
Всичко това естествено се отнася до чисто техниески данни и не означава, че с обектива не могат да се снимат качествени фотографии от всеки жанр !!!
Kолко са оплакванията?
В проучените от мен сайтове и чуждестранни форуми видях близо 100 коментара. В YOUTUBE има над 10 клипчета само за проблеми с АФ и опити за разрешение които в крайна сметка стигат до връщане на обектива или поправка от Сони. В никой случай не мога да дам статистически данни в проценти, дори не знам колко обектива са продали от Сони, но не съм имал и такова намерение. Броя на оплакванията за мен е голям (може би трябваше и това да уточня). Не са 1 или 2 за това смятам, че проблема е реален и е съвсем възможно да се попадне на некачествена бройка (такъв риск съществува, разбиара се и при топ продукти).
Иначе да от Сони или друг призводител нямат избор освен да си "свалят гащите", когато цялата серия обективи не струва. В останалите случаи просто си мълчат. Като например ZA 35mm/f1.4 за фул фрейм - бавен АФ и разцентровани бройки - нищо не казват. Напротив, нали е една шапка пари- спукват се да го хвалят. Да не говорим за отворените кутии и всякви номера които се прилагат от производители и търговци - то за това не знам дали една тема ще ни стигне.
Нямам за цел да създавам фалшиви новини, напротив обичам обективизма, за това и не гледам новини:))) Не се шегувам, отказаха ме отдавна [cool]
Като се замислите до някъде си им отива Тръмп. Холивудкса държава с Холивудски президент - Страна в която почти всичко е фейк. Само ми остава загадка защо те самите не си го харесват, като е олицетворение на "американската мечта" :)))

Май малко се поувлякохме извън темата - извнения към dvda. Но в спора се ражда истината :)
[beer]

Автор: stotinka   
Дата:   29-11-18 14:05

.... ъъъъъъ ..., Sony не бяха ли японци? Къф Тръмп кви 5лв?

Публикацията е редактирана (29-11-18 15:45)

Автор: Konstantinov   
Дата:   01-12-18 00:12

Обади се в стемарк може да го оправят или поне да кажат какво е.На мен ми оправиха един нексф3 мислех че е непоправимо,беше стружка 1мм между стъклото и сензора в средата,а я извадиха и смениха уплътнението, било лесно според тях.

Публикацията е редактирана (01-12-18 00:18)

Дата:   01-12-18 16:55

^ [smilie24]

За това фирмите имат сервизи и решават повечето случайни проблеми. Но е много по-лесно да пишем по форумите, че имало 'страшно много' оплаквания, където 'страшно много' е 'близо 100 коментара по форуми' [smilie10]

От тези 100 коментара болшинството нямат тоя обектив или не са срещнали проблема, но дават мъдри отговори как да се оправи, или мнения, че продуктът не става. Освен тях още няколко са казали 'Моят обектив няма такъв проблем'... Но са 100 коментара, наистина (дори някой да ги е броил).

Дори ако допуснем (не е сериозно, но да допуснем), че всичките (!) 100 коментара са от различни потребители, всеки с проблемен обектив - това са 100 проблемни обектива. От пускането му преди >5 години до края на 2017, в САЩ, Европа и Япония (3те най-големи пазара на Сони) са продадени 34,000 бройки от него. (нямам данни за Индия и Китай, а и Австралия, Канада и Южна Америка са купили по някоя друга бройка; през 2018 продължава да се продава). Но дори с ограничените данни, 100 проблемни обектива са 0.3%.

Това наричаме 'страшно много' - не като случайно мнение или предположение, а като аргумент, убеждавайки незапозната публика, че даденият продукт не бива да се купува и ползва.

За повече убедителност, в убеждаващия текст добавяме и 'научни' (неразбираеми за никого) термини като 'гъстота на пиксели' в абсолютни единици, без знаменател. После се оказва, че това са 'перцептуални' пиксели (по определение перцептуални = субективни), измислица не една фирма и непотвърдени от никоя научна инстанция. Но това няма значение - неграмотната публика вече знае, че тука става дума за сериозен професионализъм, който няма нужда да разбират - пише го, значи е вярно...

Именно този метод - полуистини, разчитащи на неинформираност на публиката (а НЕ откровени лъжи) - се нарича в съвременния медиен жаргон 'fake news' и е мощен инструмент както за безскрупулни търговци, така и за повечето политици да манипулират общественото мнение. Друг, също популярен, термин е 'astroturf', в който има отправка към привидно достоверното разпространение в социални медии от уж надеждни, необвързани източници.

Горещо препоръчвам книгата 'The Smear' на Sharyl Attkisson, или поне някоя от нейните ТЕД лекции и други публични изяви (защото чукчите предпочитат видео пред книги).

= = = =

А за обектива (който си е много добър) най-добре е да се потърси корекция в сервиз, след което собственикът може да забрави лошия късмет и да оцени действителните му качества.
[shtrak]
[beer]

Автор: Almagest   
Дата:   01-12-18 21:02

Едно много издържано според мен мнение на nyamago. Без да съм големият разбирач, нито заклет потребител на Сони, лично аз съм впечатлен от видео-качествата на този обектив. Ползвах го на Sony a6000 и бях очарован. За фотография съм на Фуджи и нищо не мога да кажа. Огромният проблем на днешната фотография и кино си остава липсата на дълбоки идеи и интересна среда за снимане. Все по-трудно е да намериш подходяща градска среда и физиономии, които да заслужават отразяване. Кич струи отвсякъде. Малко встрани от темата, но си заслужава да се замислим, защото технически сме въоръжени до зъби, но изкуството е в модус на упадък.

Дата:   02-12-18 04:47

Да не ме сбърка някой със Сони-талибан: въпреки, че имам техника от Сони, не съм религиозен фанатик на марката. Дори в тази тема изписах толкова много НЕ да защищавам обектива (той е добър, но в ценовия си клас, иначе има и много по-добри обективи за много повече пари).

Писах главно защото ми се иска в този форум да спрем да налагаме като познавачи категорични мнения, които не почиват на факти и наука, а на непроверена информация от трета ръка и на лични пристрастия. По всички въпроси, не само за този скромен обектив.
- - -

А по вторият ти въпрос, @Almagest, не е оф-топик: защото това обективче позволява много разнообразно творчество на високо ниво, но не се стремим към него (творчеството), а към 'гъстотата на пикселите' и всякакви технически рекорди... [smilie2]

На автора на темата пожелавам да му излекуват обектива в сервиза бързо и напълно, и да го впрегне в идейни творения, на които всички да се радваме[smilie24]

[shtrak] [beer]

Автор: stzz   
Дата:   02-12-18 10:18

Хъм, интересна тема..........
Интересна, защото носи усещането за характера на съвременното "мисионерство" - "проповядване" на позитивното мислене, с инструменти стимулиращи потребителското поведение!

[smilie10] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie10]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »