Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Tokina AT-X M100 като алтернатива
Автор: moto12   
Дата:   13-12-16 11:56

Това е... Не видях нищо по-темата във форума. Търся отзиви за обектива от съфорумци. За никон.

Отговори на това съобщение
 Re: Tokina AT-X M100 като алтернатива
Автор: pdimitrov   
Дата:   13-12-16 12:48

Аз съм с него, ползвам го за макро и портрети и съм доволен. Бавен автофокус, както при всички макро-та, шумен, но иначе много приятен за работа. Моята бройка се "развива", когато е насочена надолу, но доколкото знам, това не е типичен проблем за този обектив. Сигурно трябва да му се затегне нещо.

Edit: Алтернатива на какво?

Публикацията е редактирана (13-12-16 12:48)

Автор: kvakioh   
Дата:   13-12-16 12:59

Сигма 105 OS, Sigma 70/2.8, Tamron 90 VC, нещо такова. Естествено, малко по-скъпи са стабилизираните. Токината 100мм е достатъчно остър, но недостатъчно остър, за да се конкурира със Сигмите и Тамрон 90мм. Да се избягва 105/2.8 макро Сигма без стабилизация. Той е доста остър, но има механични проблеми с времето, които не се поправят лесно.

Автор: moto12   
Дата:   13-12-16 13:42

pdimitrov - Алтернатина на общоприетия Никон 105 вр, който е с висока за мен цена.
Благодаря и на двамата за включването

Автор: kvakioh   
Дата:   13-12-16 15:12

Аз лично бих ги подредил като картинка, острота така тези без стабилизация между 70 и 110мм:
Сигма 105/2.8>Сигма 70/2.8> Тамрон SP AF 90mm f/2.8 Di> Токина 100мм.
За съжаление както казах, въпреки отличните оптични качества, при Сигмата без стабилизация нещата може да станат доста проблемни. 2бр. са вече ръчнофокусни, защото задира едно от моторчетата и едно зъбно колелце при предавките, което е несменяемо, сменя се цял блок електронен и механичен заедно. Единият е за Никон, другият за Канон, все още успешно се справят на ръчен фокус.
Да не се пропуска 105 Никонския, без Vc. Дори версията, която е без D става, ако е чиста като оптика.
Aко стабилизацията е желана, може да се види Tamron 90VC, Sigma 105 OS, като сигмата понякога идва на доста тънка цена втора ръка и не е толкова назад спрямо Никонския 105 VR.
Не чета ревюта, не гледам графики, всичко без големите Сигми 180 е изпробвано като макро, за дълго или по-кратко време. Също не съм правил много сравнения между отделните обективи, защото съм ги имал и имам в отделни моменти и за различни тела и системи.
Бих отличил като много евтин, но интересен вариант Cosina/Vivitar 100/3.5 макро, като ако не се гонят 1:1 или някаква супер острота, но все пак макро и достатъчно добра картинка за портрет и по-общи кадри е доста добър, лек обектив. Става само за моторни тела на Никон. Имам го във варианти за Никон и Канон, доста добри неща се вадят като се снима бавно и се премислят нещата. И е много, много евтин- 70-100 евро. И се намират бройки като нов.

Автор: Zdram   
Дата:   13-12-16 15:41

Ползвах такава Токина с два Никона. Има удобна дължина. Много остър е. Солиден и добре направен като всички Токини. Моят нямаше никакви луфтове. Наистина фокусира по-бавничко и при 1:1 не е ф/2.8. Аз си го ползвах като макро обектив и последните две неща не са ми пречили. Накратко - за цената си е отличен макро обектив!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »