Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ПОМОЩ! КАМЕРА ЗА ВИДЕО?
Автор: jhorro   
Дата:   07-05-16 21:37

Здравейте,

Поздравления за форума, през годините съм откривал доста полезна информация, но сега за първи път реших да пиша понеже имам нужда от сериозна помощ за избор на първа камера, която смятам да използвам за видео.

Видеото ще се снима на закрито, по възможност без допълнително скъпо осветление, ще се снимат обекти и хора на близко разтояние до камерата. Затова ми е важно камерата да има добра светлочувствителност. За момента след двудневно ровене в интернет съм се спрял на Lumix G6 (около 800лв), Sony @5100 (900лв) ili Sony Rx100 II (околко 900лв.). Ако реша,че си струва парите бих скочил и на G7 или Сони а6000 който са съответно 1400 и 1300лв, но имат 4к, за което нямам подходящ компютър. Какво може да ми кажете като хора ползвали тези камери и ако може да ми препоръчате дали да не си взема вместо тия мирорлес 4/3 някой ДСЛР като EOS 600d или Nikon 3300d за околко 800лв. Търся най-доброто видео качество при ограничено осветление, оптимална цена/качество и...може възможността за външен микрофон.

Благодаря ви предварително!!!

Отговори на това съобщение
 Re: ПОМОЩ! КАМЕРА ЗА ВИДЕО?
Автор: baraba   
Дата:   08-05-16 03:05

за видеото си има видеокамери, фотоапаратите са за снимки[shtrak]

Автор: Станчев   
Дата:   08-05-16 07:11

Канон 700Д с обективи стм и хубав стерео микрофон.

Автор: stef7   
Дата:   08-05-16 11:39

Моето мнение се различава от това на предишните двама колеги. Правилно си се насочил към безогледалните камери на Панасоник и Сони. С DSLR видео се снима по-трудно, примерно нямат EVF и ще трябва да слагаш такъв или външен монитор, а и качеството което предлагат повечето е по-лошо от това на безогледалките, особенно тези на Канон от ниския клас са доста назад. G7 е май най-доброто за парите, ето тук има сравнение с А6000 на Сони и казват че е по-доброто:

Sony A6000 vs Panasonic G7

и тук

EOSHD 2016 camera rankings

До 1600 ИСО и двете камери са използваеми според мен.

И за двете може да се използва така наречения Speed Booster, който ти дава един стоп повече светлина и възможност за направищ сенсора да изглежда по-голям. а6000 като на full frame, G7 като APS-C и така постигаш 3200 ИСО, плюс по-широк ъгъл за обективите, което за огромната част от случаите ще е достатъчно, но едва ли за всички разбира се. За повече се иска доста по-голям бюджет за камера. Оргиналния Speed Booster струва много пари, колкото самата камера, но китайските му клонинги са около 200-250лв. Те нямат електронни контакти за връзка смежду обектива и камерата. Това разбира се не е проблем, за фокусирането, което в повечето случаи е ръчно, но се губи стабилизация в обектива, ако има такава. Оригиналния на Metabones има електронни контакти и ако е към Canon EOS може да използва стабилизацията в обективите.

4К според мен засега няма да ти трябва, но може да ти помогне да снимаш на високи ИСО. При намалянето от 4К към 1080р може да се подтисне част от шума. Има и един специален плъгин - netvideo се казва, който също работи добре за тази цел, но това са ти една допълнителна стъпка в обработката а и в двата случая се иска мощна машина. G7 обаче както ще прочетеш в горната статия има и отлично 1080р.

Камерата е само началото, надявам се си заделил пари за обективи и аксесоари, как ще я носиш тази камера как ще я стабилизираш, надявам се си помислил за тези неща. Защото за да снимаш добре да високи ИСО се иска светъл обектив, нещо около f2, китаците са далеч от това.

Панасоник скоро ще пуснат в продажба G80, в Европа май ще е G85 който има стабилизация в тялото и за видео. Пишат че е толкова добта колкото на Олимпус Е-М5 II. Но отново се отива на повече пари уви – около 1300лв в UK. В България още го няма в продажба.

Panasonic G85 for video

За мен тази стабилизация абсолютно си струва разликата в парите и на твое място бих взел малък кредит например само за да мога да си я позволя, ако снимането е като работа а не като хоби.

И накрая защо осветлението да е скъпо ? Има LED панели които са по 60-100 лева. Не съм ги използвал не знам каква работа вършат, но според мен никое решение не бива да се изключва. Просто трябва да се пробва за да се види кое работи най-добре. Ако съм на твое място бих избрал сигурно Панасоник G85 + китайски Speed Booster + стари ръчно фокусни обективи, които са светли, добри оптически и не струват много пари. Но с осветлението бих експериментирал. За хора и неща на близко, не бих изключил възможността за допълнително осветление, което не е задължително да е скъпо.

Дата:   08-05-16 12:36

Благодаря за подробния и пълен с информация отговор!!!
Мисля,че се насочвам вече в подходяща посока. Гледал съм видео от g7 срещу sony a7r или нещо подобно..флагмана на сони и лумикса за тази петкратно по ниска цена праеи уникално видео дори по ми хареса.Сега остава въпроса с цената..винаги съм смятал че е по добре да дам повече за нещо което ще ми върши работа по дълго време. Не знаех за g85..това ме кара да се замисля дали да не изчакам малко. В противен случай бих взел g6 заради микрофона и останалите пари до 1400 бих инвестирал постепенно първо в осветление и хубав трипод след това в така наречения speedbooster.
Просто защото г6 в момента е около 800лв. Вградената стабилизация за момента сякаш не ми е приоритет,защото камерата ще стои на трипод през по голямата част от времето. Ще снима маса или специален кът,където ще се подрецдат обекти и хора. А между gx7 и @5100 кое би ме посъветвал каъо по-добър вариант за видео.

Извинявам се за правописа..пиша през телефон. Благодаря още веднъж за помоща

Публикацията е редактирана (08-05-16 12:39)

Дата:   08-05-16 13:45

Която и да е камера да избереш измежду тия ще ти свърши работа. Та не го мисли много, нагласяй се спрямо парите. Като поснимаш и добиеш опит сам ще разбереш дали искаш нещо повече, по-добро и т.н..

Panasonic GX7 и G7 имат по-нов сенсор и процесори от този в G6. По-добри ЕVF. Според ревютата се държат по-добре на високи ИСО, които са важни за теб. Но не съм снимал с тях.

GX7 е по-скъп от G7. Ако снимаш от статив G7 е май най-доброто, единствения е който има 4К.

Имах GH2 който пък е със същия сенсор като G6, но малко по-висок клас с повече екстри. На GH2 може да вържеш външен монитор по HDMI, на G6 не можеш. Мисля че дори на G6/GH2 може да снимаш до 1600ИСО без сериозна загуба в качеството.

А5100 няма EVF и за мен това е сериозен минус. Ако снимаш само от статив може да му добавиш външен монитор закачен по HDMI. Сигурно след време ще стигнеш до външен монитор, защото при по-статични снимки или в студио с него е най-удобно да се снима. Но речеш ли да използваш камерата за нещо друго липсата на EVF се усеща. Затова бих прескочил А5100.

Ако държиш на добро аудио, ще трябва да си купиш външен мирофон. RODE са най-добрите за цена около 170-200лв.

Дата:   08-05-16 13:57

Панасоник GH2, G6, G7 имат чупещи се LCD дисплеи които се разгъват отстрани до камерата. По-удобни са от тези на Сони, които само се накланят, но не се разгъват настрани. Може да се използват като заместител на външен монитор, даже може да им направиш сенник от картон.

Единсвеното сериозно предимство което виждам на Сони е в по-големия сенсор и то не заради ИСОто което е горе долу същото а заради възможността да използваш по-голям набор от евтини ръчно фокусни обективи без въпросния Speed Booster. С Панасоник ако искаш да използваш такива обективи ще трябва да прибегнеш до бустера. Например един 35мм обектив за Full Frame ти е нормален (съответстващ по ъгъл на виждане на 50мм) на Сони камера с APS-C сенсор, на m43 ти е вече портрен - 70мм.

Публикацията е редактирана (08-05-16 14:10)

Дата:   08-05-16 14:04

А и още нещо важно ! Колко дълго ще снимаш ? И двата модела на Сони ако снимаш по-дълго от около 20 мин. загряват и се самоизключват. Трябва да изчакаш да се поохлади преди да започнеш отново. Да знам тъпо но те не са правени за това. Ако снимаш по-кратки неща от примерно 5-10 минути после спреш за няколко минути, после пак продължиш няма проблем.

Панасониците нямат този проблем. Но мисля имат лимит от 30 минути наложен по някакви правила на EU. След това трябва да стартираш запис отново. Моделите за Америка го нямат май този лимит.

Автор: mmjm   
Дата:   08-05-16 16:39

То затова и по-горе писаха, че за видео си има видеокамери.[shtrak]

Дата:   08-05-16 17:58

Да и аз открих тази информация за прегряващото сони и затова че е плащано наляво и надясно да ги рекламират и въпреки всичко видеото от сонито ми изглежда една идея по светло и детайлно от г6. Но при тази цена и липса на микрофон сякаш е безсмислено. Загледах се и по един никон д3300 но е по голяма играчка видеото както вече ме посъветва. Разликата в цената на г6 и г7 е двойна..а с гх4 космическа, но наистина това което виждам от г7 е много добро. Наистина ще имам нужда от поне 15-20 мин видео но не виждам какво по добро като видеокамера мога да си намеря за тези пари. Ако имате предложение с удоволствие ще го приема като опция.

Дата:   08-05-16 18:02

Темата за "истинските" видео камери сме я коментирали многократно тука и нямам намерение да водя този спор отново. Кой както му харесва. Има но за да получиш голям сенсор и качество на високи ИСО в специализирани професионални видео камери се плаща между 10 и 20 пъти повече от това което автора си е приготвил. Евтини беогледалки направена за фото, изненадващо дават подобно качество на видеото за много по-малко пари. Имат неудобства и недостатъция за повечето от които има решение но се иска известно допълнително четене и обучение.

Всеки си има глава и решава къде и за какво да си даде парите. Дадох моето скромно мнение и опит, може би някои други ще дадат тяхното. Добре е да е с повече от едно изречение.

Ако се иска дълго и непрекъснато снимане, сони камерите вероятно ще трябва да се изключат въпреки че съм виждал решения да се охлаждат външно и така да работят практически неограничено.

Ако искаш наистина да минеш най-евтино, мога да препоръчам Панасоник GH2, за който има хак, лимита от 30мин. се маха и има качество като на G6, защото е същия сенсор. Намира се втора ръка за 500-600лв. Инак Панасоник G7 купен от САЩ за дълго снимане без прекъсване повече от 30мин.

Дата:   08-05-16 18:12

Благодя за помоща,информацията и отделеното време!

Дата:   08-05-16 18:22

Panasonic G7 от UK през ebay.co.uk e около 350 паунда, т.е. около 900лв. повече от приемлива цена за това което дава. Тук в базара на форума излизат редовно А6000, дори на по-ниска цена. Липсата на вход за микрофон може да се компенсира но с малко пари :) под формата на външен рекордер за аудио (100-150$) или като се използва специализирания такъв от Сони за около 120$. Бих избрал външен от рода на Tasram или Zoom. Ползват се отдавна и са доказани, този от Сони не го знам какво представлява.

Дата:   08-05-16 18:33

И едно последно, не бих избрал Никонски DSLR. Хубавия сенсор в Никон е в моделите от D5200, D7000, D5300, D7100. D3300 не съм сигурен дали е с него. Не можеш да сменяш блендата в Live View, което е доста криво и неудобно за работа. Ограничен си само до обективи на Никон, докато при безогледалките поради късата работна отсечка имаш практически неограничен избора на обективи, а и евтин боостер ти дава още цял един стоп светлина. Отделно многото други предимства и удобства.

Автор: chipdesign   
Дата:   08-05-16 19:29

Аз изчетох цялата тема, и не разбрах защо под "КАМЕРА ЗА ВИДЕО" се има предвид фотоапарат, а не видеокамера, ама - както и да е.

"Ще снима маса или специален кът,където ще се подрецдат обекти и хора." - без осветление - не знам как ще минеш. (колко широк трябва да е обектива в такъв случай, трябва ли да е варио, защото горните цени са добре, ама обективите са си пари - особено на 2.8, и мисля, че не са включени в цитираните суми за фотоапарат).

Между другото - ако е за статична камера - можеш да погледнеш някои охранителни IP камери - хем имат SD karta, хем дирктно ще точиш в лаптопа, имат възможност за външен микрофон, както и са оптимизирани за ниско осветление, PTZ - още по-добре. (720p не са проблем там)

Автор: Jk.freeman   
Дата:   08-05-16 23:17

Е що не си вземеш една ей такава камера и повече да не се занимавате с глупости.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »