Автор: kondenz
Дата: 25-09-14 00:06
Аз съм я минавал процедурата. Никак не е забавно да ти кажа. Не, че те и спирам де.
Аз като абсолютно незапознат, освобождавах 2 телефона с разни карти, протектори и т.н.
Значи отивам в митницата. Така и така, казват ми да си регистрирам EORI. Попълвам един документ и го давам на митничаря, при което той ми казва да изчакам. Чакам около 20-30мин. доколкото помня, като накрая ми дадоха някакъв документ.
След това отидох в друг кабинет, който мисля, че беше някаква фирма за оформяне на митнически документи. Там някакъв тип 30-40мин. рови в някакъв компютър. Забавянето мисля беше от това, че към телефоните имаше протектори и карти, които той не знаеше къде да намери в списъците с митата. След много чакане ми дадоха документите и платих 25лв.
С така оформените документи отиваш да плащаш митото. В моя случай това беше банка, която не беше близо до митницата, а аз нямах кола. Ходих има няма 30мин. до банката. Там оформям плащане към сметките на митниците. Всяко плащане + 2лв. за банката.
От банката геройски се завръщам в митницата с оформените документи, бележки за платено мито и EORI-то, което вече имах.
Митничаря доколкото помня взе документите и каза да ида на гишето с пратката. Накараха ме да я отворя, като това беше главно от интерес какъв телефон се внася за тея пари. Отворих. Разгледаха. Харесаха телефона и сагата приключи. Да, щях да забравя, че май ми искаха доказателство за сумата която съм платил. Не помня как го дадох, но мисля, че бях взел скрийншот на флашка.
Накрая излезе, че не си струва цялото начинание. Един път се оскъпиха телефоните от неизгодната конверсия на Пейпал. Втори път се оскъпиха от плащане на тея документи. Трети път от плащането на мито и такси в банката. Четвърти път оскъпяване, заради по-бързата доставка с DHL. Това беше най-изнервящо, защото сме платили на DHL, а те ни накараха да обмитяваме, въпреки, че китайците бяха писали ниска стойност на пратката. T.e. DHL можеха да пуснат пратката на основание тези цифри, но не ... отивайте в митницата.
От друга страна една пратка наскоро мина през пощите като подарък и не платих мито.
Изводи:
- поръчвайте с безплатна доставка, а не с DHL или друга фирма
- помолете да е означена пратката като GIFT без описание
- не комбинирайте малки неща в една поръчка
Успех!
|
|