Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор на водоустойчив фотоапарат
Автор: Esper   
Дата:   24-12-12 16:08

Здравейте,
Поредната тема за пуканки но не намерих подобна...
Наумил съм си да си подаря сапунерка [smilie5]
Планинар съм и логично е да гледам в нещо, което да не ми се налага да го пазя от влага, студ и изпускане.

Приоритет са ми горните неща, както и по-голям брой кадри с едно презареждане, тоест батерията.

Спрях се на следите 2 модела:

1. Pentax Optio WG-2 GPS
2. Canon PowerShot D20

Какво е мнението ви за тези 2 камери?
Пентакса е по-евтин и като цяло в с по-висок рейтинг.
Разликата в цената няма особено значение, по-важното в случая е да избера по-коравият и по-надеждният.
Гледах ги, че като характеристики са доста сходни, за съжаление waterproff моделите нямат режими на снимане с приоритет на скорост и бленда с които съм свикнал, както и нямат ръчни режими но майната му - затова искам сапунерка :)

Дори не изключвам съвсем и варианта за един GPS с вградена камера, по-точно Garmin Montana 650.
Зная, че снимките от това нещо са адски далеч като качество от горните 2 модела камери, но така бих имал под ръка 2 уреда в ръка - все пак нещо за снимки, GPS както в планината, така и за мотора. И най-важното - бачка както с Li-ion акумулатор, така и с АА батерий/акумулатори.
Това последното ме облекчава много, тъй като всичко ми е на такъв тип акумулатори - и фенера, и челника и настоящият GPS - Garmin 62 Csx.

Та съм в голяма чуденка и ще бъда благодарен и на вашето мнение.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на водоустойчив фотоапарат
Автор: AlexHD   
Дата:   24-12-12 16:13

Един Пентакс и един Дакота

Дата:   24-12-12 16:17

Алоо, като казах, че цената няма значение нямах предвид нещо такова [beer]

Ако взема камера, ще си остане тя и 62-ката.
Едва ли Гармин са правили по-корава машина от нея и в интерес на истината съм си безобразно доволен от нея.

Автор: juslen   
Дата:   24-12-12 16:25

Kaто ги гледам и двете не са цвете откъм снимки, според мен не си струва да се прави компромис с качеството само заради това, че са водо и удароустойчиви.

И аз през зимата щъкам активно по планините, но досега не съм имал никакви ядове с фотоапаратите-нито съм ги мокрил, изпускал, чупил и т.н.

Автор: AlexHD   
Дата:   24-12-12 16:30

Останах с впечатление, че искаш и да сменяш ГПС-а. В твоя случай няма смисъл, защото модела ти наистина е много добър.
А да разчиташ на снимки от ГПС, едва ли някой тук ще ти препоръча. За снимки - отделно фотоапарат.

Дата:   24-12-12 16:37

Да, но все пак се съобразявам с фотоапарата а ако имам избор да не го правя предпочитам да се възползвам от това...
Тоест предпочитам компромис с качеството на снимките пред това да го пазя от дъжд и драскотини...
Още повече, че така или иначе явно ще купувам щото вече ми е неудобно да взимам сапуниерата на майка ми :)

@Alex - клипчето е яко [smilie5]

П.С: Не, нямам нужда да сменям GPS-a.
62-ката си я ползвам както на път, така и в планината.
Просто монтаната би била просто по-практична за навигация на пътя но нищо повече. Но пък би била доста голям компромис за снимките - не се заблуждавам в това.

Публикацията е редактирана (24-12-12 16:51)

Автор: mcnicko   
Дата:   24-12-12 17:34

Каквото и да решиш, гледай да е по-лъскав, че да го ползваш и за такива работи:

http://www.youtube.com/watch?v=AhbCviETMPE

[smilie5] [cool]

Дата:   24-12-12 17:57

Ха-ха-ха!
Типично руско решение [smilie21]
Обаче на мен риболовът не ми е страст, така, че ще се задоволя и с нещо не толкова крещящо [smilie5]

Позагледах се в характеристиките на пентакс-а и цано-а и забелязах, че D20 има оптичен стабилизатор за разлика от WG-2.

Това важно ли е? Имам предвид има ли значително практическо предимство при снимки?

И още нещо за хората, които ползват камери, които правят геотагнати снимки.
До колко ползването на GPS-a влияе на баКтерията?
Няма как да не влияе но все пак процентно?
Освен това предполагам, че няма как поне минута след включването му да се ориентира с координатите.
Т.е. ще му трябва някакво технологично време ако държим снимката да бъде с координати?

Автор: andreevbg   
Дата:   24-12-12 18:20

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ndTJlE_jOFQ

Еми освен да кажа ... case closed ...

Дата:   08-04-13 12:50

Кейса го клоуснах едва през последният уикенд в павилиона с един Canon D20 все пак.
Бях на крачка от прегрешение с PowerShot G15 но намерих сили и спрях навреме. Все пак ми трябва сапунерка, която да не се налага да пазя на път а не такава, която да се конкурира с SLR-a ми [smile]

Приятно съм впечатлен от бързите тестове, които направих с нея както и от персонала на фотопавилиона. За първи път купувам нещо на място и поне магазина и персонала в София са на много добро ниво.

https://photo-forum.net/static/forum/2013-04/kcla0463.JPG

http://www.doomshell.net/~stoma/picture/unsorted/IMG_0542.jpg

Автор: Vinsent   
Дата:   08-04-13 14:56

Нали като търсите водоустойчив апарат имате предвид това?

Waterproof Rating (mm) - Resistance provided - What it can withstand
------------------------------------------------------------------------------------------------
0-5,000 mm - No resistance to some resistance to moisture- Light rain, dry snow, no pressure
6,000-10,000 mm - Rainproof and waterproof under light pressure- Light rain, average snow, light pressure
11,000-15,000 mm- Rainproof and waterproof except under high pressure - Moderate rain, average snow, light pressure
16,000-20,000 mm Rainproof and waterproof under high pressure- Heavy rain, wet snow, some pressure
20,000 mm+ - Rainproof and waterproof under very high pressure - Heavy rain, wet snow, high pressure

Автор: diver   
Дата:   08-04-13 15:05

Аз поне работя по българска таблица -ако пише 1 метър -се гмуркам до 4-5 м,ако пище 5 м-гмуркам до 8-9м -за сега издържат -Е чак на дъжд не съм ги пробвал![smilie5] [smilie10] [cool]

Автор: diver   
Дата:   08-04-13 15:13

Последно pentax ws80-3-4 метра издържа -пише че е до 1.5 метра-по твоята таблица ако има влажност на въздуха 90% не трябва да се снима-ТА МИСЪЛТА МИ Е ЧЕ ТАБЛИЦИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО БЯХА![shtrak]

Дата:   08-04-13 15:49

Преди няколко години, когато си купих Samsung B2100 първата нощ я прекара в кофа с вода.
После разбрах, че IP57 не покрива точно такъв тест но апаратчето си е живо и здраво все още, даже си го ползвам [smilie5]
На кой му дреме... Нямам планове за сега да ползвам тази камера за подводни снимки. Но и не възнамерявам да се съобразявам с него.
Иначе щях да купя G15. Или просто да си нося Никона и купчината стъкла [smilie5]

Дата:   03-09-13 13:27

juslen написа:

> Kaто ги гледам и двете не са цвете
> откъм снимки, според мен не си
> струва да се прави компромис с
> качеството само заради това, че са
> водо и удароустойчиви.
>

Всъщност се оказа напълно прав...
Преди около седмица се върнах от Кавказ и беше първият му "тест" на място, от което се очакваше да направи все пак снимки.
Никак ама никак не съм доволен от резултатът.
Епичен фал беше ползването му там.
Компромисът се оказа по-голям отколкото бих приел за нормален.
Не, че съжалявам за камерата, винаги ми е в раницата и на кръста и не се съобразявам дали ще ме вали, дали има виелица или ще го изпусна върху пясъка на плажа.
Обаче за места, от които все пак се очакват снимки това не върши работа.
Сега се оглеждам за втори компактен апарат с истинска оптика, по-голяма матрица и ръчен контрол.
За пореден път се убеждавам, че колкото по-универсално е едно нещо, толкова по-голям компромис е...

Автор: bOzo   
Дата:   03-09-13 13:43

Olympus TG-2

Дата:   06-09-13 10:08

Сигурно се шегуваш...
Нямам идея да заменям цанона за друг водоустойчив сапунер, който дори не се пени като го намокриш а по-скоро съм склонен да купя втора безогледална камера, с който да могат и снимки да се правят. Предимно това :)
Нещо от класа на FUJI X20, X100, Цанон G серията или Sony RX100.
И колкото повече чета и гледам, толкова повече се убеждавам, че Fuji ще ми допадне най-много.

Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   06-09-13 10:21

Аз имам един Panasonic Lumix FT 4, има си GPS (без карти), алтметър и др. подобни. Доста е корав, пробван е до към 10 м дълбочина и никакви проблеми. Качеството на картинка и видеото е що-годе прилично. Ако си с дебели ръкавици - примерно 6-7 мм неопрен става трудно натискането и някой път не натискаш това което искаш.

А защо не си вземеш Canon s110 с водоустойчив кейс?

Автор: protey   
Дата:   06-09-13 12:12

Знимам под вода вече над 20 години. Минавали са какви ли не камери през ръцете ми! Скоро пробвах една камера на Олимпус
http://www.olympus.bg/site/bg/c/cameras/digital_cameras/tough/tg_2/index.html

Според мен камерата е МНОГО ДОБРА! За парите си и това което предлага е най-доброто решение на пазара - от опит! Сега ми дадоха да тествам и новия и модел, който пуснаха съвсем скоро. На фотоваканцията ще правя подводни снимки и мога да дам още инфо. Подобрили са доста неща от предния модел.

Автор: Neuromancer   
Дата:   06-09-13 13:53

Според моето скромно мнение, изобщо не ти трябва специален водоустойчив апарат за дъжд, влага и изпускане. Водоустойчив ако ще се гмуркаш на плитко или ще снимаш на каяци, басейн, такива неща.
Ако толкова държиш да не го мислиш апарата и да се валяш навсякъде с него, си правиш компромис с качеството, няма как.

Дата:   17-09-13 18:04

До същият извод стигмах и аз на собствен гръб.

Имах един случай обаче и то не къде да е а във Витоша.
Едно развихрило се поточе ме влачи няколко метра и не знаех кое е долу и кое е горе.
Като успях да изляза на брега в раницата имах литри вода и смятам е излишно да казвам колко суха беше камерата.
Изсъхна закачена с карабинер на раницата половин час по-късно.
Трудно е за рисуване как бих се чувствал ако носех Fuji X в мен по това време.
Друг е въпросът, че едва ли щеше да се стигне до подобен инцидент ако носех такова но това е и друга тема :)

Не зная този модел Оли доколко балансиран компромис прави но и вече е късно.
Едва ли ще сменям канона, просто както казах ще го дублирам с нещо, с което ще се съобразявам повече.

Между другото D20 е склонно на прави много сериозни геометрични деформации в краищата на кадъра при близки обекти до обектива.
Имам чувството, че снимам с рибешко око.
Вече се съобразявам с тази особеност защото ефекта върху лице е непоправим, особено ако е женско ;)

Автор: astralev1   
Дата:   11-03-14 20:55

Повдигам темата с оглед да се види пазара на водоустойчиви малки на размер устройства снимащи видео и фото в прилично качество.

Сони Z1 Compact 20mp kamera - не съм държал такъв в ръцете си?

DSC -tx30 18 mp фотоапарат с 5х зум но без WIFI което е минус

Nikon Coolpix AW120 Black има WIFI+ GPS което е плюс

И кой знае още колко сапунерки.

Публикацията е редактирана (11-03-14 21:02)

Автор: mitku   
Дата:   12-03-14 13:28

Може да погледнеш предишната подобна тема: Подводен фотоапарат.
И понеже е същото, може да се самоцитирам (с леко допълнение):

Ако търсех да взема нова подобна сапунерка, в момента аз бих избрал Nikon AW110 (заради възможността за 120fps клипове, т.е. за слоу моушън, макар и не във FullHD), GPS, WiFi и т.н. А поне в Амазон е и най-евтин в момента (с някаква промоция). (бих добавил към предното мнение, че) Иначе сега има и по-нов модел - Nikon AW120, но е на почти двойна цена, при почти същите възможности.
Следват Canon PowerShot D20 и Panasonic FT5 - на кантар като възможности кой малко по-добре или по-лошо по някои екстри и възможности, а също и като цена. Който и да вземеш от тях - няма да сбъркаш.
Следва Sony TX-30, но аз бих се спрял на някой от предните - Сони-то е доста по-капризно като механика (заради предното капаче пред обектива и лефтерното закрепване на капака на батерията и картата) и е по-чупливо като цяло, а и издържа по-малко и под вода. Иначе снима добре и над и под вода.
Има и други предложения от Пентакс и Олимпус да кажем, но са по-зле от Сони-то, така че аз не бих си взел.
Ако искаш да минеш по-тънко - може и на старо, да кажем Nikon AW100 или Panasonic FT4 или FT3... и евентуално Sony TX-20 или TX-10 (пак с горните уговорки, като за TX-30).
Това е най-общо казано. Изборът си е твой.
Аз лично имам два броя Panasonic FT3, за да снимам в 3D (че съм се зарибил по 3D-то, а реално няма нито една 3D камера, която да ми харесва) и най-вече за да мога да правя 3D FullHD клипчета и под вода [cool] и съм доволен (че за отделни 3D снимки, може и с един фотоапарат, с някои уговорки) ... а също имам и един Canon PowerShot D10, който съм взел на жената (че си е внушила, че с Канон ще снима по-добре [smilie5] ).
Всичките си вършат работата. Но както казах, ако трябваше сега да избирам, щях да взема Nikon AW110 заради отличното съотношение между качества и цена + възможността за 120fps клипове. [smilie24]

Публикацията е редактирана (12-03-14 13:33)

Автор: astralev1   
Дата:   12-03-14 13:50

Много ти благодаря ! Насочвам се към Nikon AW110 или по-новия модел. Мислех да взема SONY Z1 COMPACT има го на 789 лв без договор и е 20 mp . За подводни снимки аз се гмуркам до метър или два и то за кратко само с шнорхел любителската.

Мисля че Z1 COMPACT няма да има никакъв зум и ще снима по- смотано както всеки мобилен телефон но може и да греша. WIFI ми се струва адски полезна функция макар че не ми е ясно как се ползва. Аз си го представям че мога да ползвам камерата безжично да стриймва видео към таблет или лаптоп без кабел , а и ако се управлява безжично през компютър ще е голям кефец.

AW110

Z1 Compact

послепис
Влязох да чета коментари на DPREVIEW и от 86 коментара на 75 човека им изгаснал екрана още на първото потапяне с шнорхел а на останалите конденз и спиране на функциите.

Пълен провал е фотото. Ще взема Z1 comapct + някой канон Canon PowerShot SX280HS,

Публикацията е редактирана (12-03-14 15:40)

Автор: mitku   
Дата:   12-03-14 17:30

Разлики между Nikon AW110 и Nikon AW120:

Т.е. AW110 има няколко по-важни неща, които ги няма при AW120:
1) режим за 3D снимки (което обаче всеки може да си го направи и без този режим);
2) вграден режим за HDR (не е лоша екстра);
3) доста по-евтин.

AW120 пък има няколко други предимства:
1) почти 1 f-стоп по-светъл обектив (f/2.8, срещу f/3.9) в широкото;
2) по-широк обектив (приравнени 24mm, срещу 28mm);
3) по-хубав дисплей (по-висока резолюция OLED, срещу по-ниска резолюция LCD);
4) повече снимки с едно зареждане.

Като цени между AW110 и AW120, разликата е средно около 50%, при условие, че всъщност, както се вижда по-горе - разликите като възможности не са нещо съществено:
а) в Амазон-Щатите - USD $220 за AW110, срещу USD $347 за AW120... като директна доставка от Щатите до България - няма. Освен това ако намериш вариант някой да ти го изпрати, става "дебело" и като разправии (митници, мито, ДДС, такси, нерви и т.н.), т.е. и като цена. С две думи - не става;
б) в Амазон-Англия - GBP £180, срещу GBP £300... доставката директно до България е средно около GBP £6... и ти идва директно на вратата бързо и без никакви разправии;
в) в Амазон-Германия - EUR €225, срещу EUR €332... доставката директно до България е средно около EUR €15 (също ти идва във вас).

Т.е. аз ако бях на твое място, бих взел черен Nikon AW110 (различните цветове са с различни цени ;) ), с директна доставка до България, от Амазон-Англия (и внимавай да е точно от доставчик Амазон ;) ):

Черен Nikon AW110 от Амазон-Англия

Item: £179.97
Estimated Postage & Packaging: £5.96
Estimated Order Total: £185.93

... което са около 440 лв., с доставката на БГ адрес.

=================

П.П. (edit) Сега прочетох и аз отзивите в DPREVIEW. Мда - доста неприятно изглеждат отзивите за AW110 и че толкова много се оказват с проблеми за снимки под вода... направо ми изглежда съмнително, но нейсе. И аз не бих го взел при подобни отзиви. Аз например с моите Панасоници (и с Канон-а) нямам никакви грижи с плуването и снимките под вода. [smilie11]

Публикацията е редактирана (12-03-14 17:38)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »