Автор: Frenchev
Дата: 23-02-14 13:15
не искам да се хваля, но нонстоп правя подобни постъпки.
Миналата седмица си бях в БГ и пътувах за Варна и малко след Търново един циганин вървеше с една найлонова торбичка, която едвам мъкнеше и ми махна да спра. По принцип на такива не спирам защото обикновено са за близкото село, но нещо отвътре ме накара да спра и да го взема.
Човека беше за Варна и имаше ебаси историята. Той е пастир и беше тръгнал за Гърция, на 200км от Солун да пасе кози при някакъв при когото вече е бил и е бил доволен. Онзи му се обадил да ходи пак и нашия с последните си пари си купил билети за автобуса до София и съответно до Солун.
Малко преди да се качи на автобуса за Солун чорбаджията му се обадил и му казал, че има големи проблеми и няма да може да го посрещне в Солун и го помолил да дойде след 2 седмици и му казал, че ще му прати 200 евро следващата седмица за нов билет.
И нашия остава в София без пукната стотинка и решава да се прибере обратно в Стожер (село до Варна). Тръгва на стоп от София и аз го взех 3 дена по късно. Всъщност се оказа, че тробичката изобщо не била тежка както аз си помислих а той вече едвам вървял. На края на първия ден Хвърлил основния си багаж, взел само най важното. На два пъти го качвали коли за по малко.
Нощите прекарвал във вървене да не измръзне. Беше умрял от глад. Спрях на ОМВ Търговище да заредя и той не можеше да излезе от колата да иде до тоалетна, толкова беше премалял и отслбанал. Нахраних го, напоих го, закарах го до автогарата и му купих билет за Стожер и го пратих по живо по здраво.
На мен това всичкото ми костваше 10 лева (за храната и билета) и малко да го изтърпя че понамирисваше, за него обаче беше нещо мноооооого повече. Едва ли не му спасих живота.
А сега не ми се пише историята на живота му, че ще ми отнеме един час. Уникална е.
Понякога малкото за нас може да е цяло състояние за други а в някои случаи, може буквално да спаси живот.
Мога да разказвам подобни случки с часове.
Ако всеки от нас прави по една такава постъпка месечно съм сигурен, че света ще стане едно малко по-добро място за живеене.
Както пее Богдана Карадочева Ако до всяко едно същество...
Публикацията е редактирана (23-02-14 13:16)
|
|