Автор: Jankoff
Дата: 02-06-13 12:24
Преди десетина дни пуснах тема Санторини с шест апарата Olympus и шест обектива. Изрично посочих, че не съм професионален фотограф или "арт"-фотограф, както и че показвам снимки от туристическа фотография и обсъждам туристическа фотография, осъществявана от непрофесионалист. Предмет на дискусията исках да бъде възможността и необходимостта в една или друга известна и красива туристическа дестинация да се правят много снимки. Тезата ми е, че тъй като човешката памет е изключително слаба, особено визуалната (нещо пределно ясно от само себе си), за да придобие човек добра представа за дадена дестинация с огромен брой прекрасни гледки, е необходимо да направи много снимки, с различни видове обективи.
Наред с форумистите, които одобриха темата и харесаха дестинацията и снимките от нея, се появиха немалко лица, претендиращи че са професионални и арт-фотографи, които с изключителен хъс и злоба започнаха да подмятат подигравателни изказвания към снимките и подхода и да ме засипват със съвети да не съм бил правел много снимки, а да съм бил правел съвсем малко на брой, но "качествени". А едно от обясненията защо съм пуснал темата дори беше, че съм искал "да се хваля с техника и финансови възможности".
Отзад напред. Последното "обяснение" е толкова умопомрачително по тъпотията си, че следва незабавно да бъде отсвирено. Нелепо е да се твърди, че някой от форума се хвали с нещо, при положение че не разкрива самоличността си и никой не го познава!
Засипването ми със съвети да правя по-малко снимки също се отсвирва незабавно: лична работа на всеки е дали ще прави много или малко на брой снимки!!!
Що се отнася до съветите снимките да били качествени, отговорът и тук е ясен: снимките са качествени, правени с качествена техника, и като цяло при спазване на основните елементарни изисквания за правене на снимки!!!
И все пак, тъй като "дискусията" се изроди и почти превърна в скандал, и дори се принудих да я затворя, реших да проверя дали пък, аджеба, все пак няма някакъв резон в напътствията за "по-малко на брой снимки".
Вчера в продължение на няколко часа изгледах всичките четири хиляди снимки, направени с обектив Zuiko 70-300. Очаквах, особено след купищата съвети за "по-малко количество", да видя излишни, повтарящи се снимки, лоши снимки.
Съжалявам много, дами и господа велики арт-фотографи, но НЯМА! Има незначителен брак от непостигнат фокус, обикновено поради по-слаба светлина. Повтарящи се снимки почти няма, или, ако има няколко, те не са съвсем същите и дават различен поглед към съответния обект.
Напротив: като изключим неминуемия брак, изключително доволен съм от всичките снимки! Остров Санторини, една от най-прекрасните туристически дестинации в света, в тях е представен по прекрасен начин, от всевъзможни ъгли, от интересни по-интересни. Снимките осигуряват, така да се каже, възстановяването на 99.99% от краткотрайната визуална памет, която при всяко положение бива загубена след виждането с очи на съответните гледки, и дават не само чудесна, но и напълно непостижима с очи представа за острова, тъй като фокусни разстояния 140-600mm по 35-mm еквивалент осигуряват "поглед на птица". Не е възможно с думи да се опишат цветовете на морето и на небето, на къщите в бяло, синьо, жълто, оранжено, червено и пр., накацали по гребените на високите хълмове, както и най-вече невероятния вкус на санторианците, които са направили от един вулкан един истински рай на земята и са създали божествена наслада за очите!
Никога няма да се лиша от нито една от тези 4000 снимки и ще се връщам към всяка от тях многократно, като особено импозантно е гледането им на голям телевизионен или друг подобен екран.
При това дотук говоря само за снимките с обектив Zuiko 70-300. Останалите 12 000 - правени с още пет други обектива от друг тип, многократно допълват непостижимата за човешкото око и човешката памет прекрасна картина на Санторини. Ето ги тук (заедно с някои други). Моля да се има предвид, че тези смалени и цветово манипулирани от сайта снимки са само за обща информация и имат малко общо с оригиналите.
Пожелавам на всички форумисти тук да могат да видят и разберат какво представлява Санторини! А на една част от тях - по-малко комунистическа и друга злоба в душите!
|
|