Автор: Пърпъла
Дата: 23-01-12 05:33
Първо да отговоря на двамата колеги по-нагоре, детото се подбъзикват:
samara:
1. По куриер съм си купивал и тялото 5MKII, и 24-70, и 70-200 2.8 IS II. Ама едно е по куриер да купуваш неразпечатана стока от утвърдил се продавач, друго е покупко-продажби на употребявани стоки през EBay. В EBay много често възникват яростни спорове дали получената стока е такава както е описана, дали е стигнала изобщо, и дали вътре е имало обектив или тухла.
Аз например си продадох през EBay Rebel-а 350D. Изчезна си по пътя (открадна го някой когато го поеха американските пощи). И както си имах и разписка, и трекинг номер, и застраховка, не можеш да си представиш после 1 месец разправии и с купувача, и с EBay, и с PayPal .
Така че за употребявана фототехника- само местни продажби. Среща се на живо, купувача да си огледа внимателно стоката, пробва си я на място, после парите в брой и чиста работа.
allx:
2. Колкото до т.н. "бодигард". или с други думи някой приятел с тебе да не ти е скучно по пътя. Ти например, какво би направил ако първия който ти се обади на обявата ти каже че "всичко е ОК, приемам цената без да се пазаря , но не мога да се срещна с тебе по светло, ами дай да се видим вечер в крайпътно заведение". Предолагам ще си кажеш, аве кво ще се занимавам с тоя, я да чакам някой друг да ми предложи да го купи.
Ако искаш да знаеш, първо си го проверих в Фейсбук - да се убедя че има такъв човек в това градче и че се занимава с фотография. И името му съвпадна и с други сайтове. И тогава отидох спокоен.
Тебе например обаждал ли ти се е по обява някой с нигерийски акцент да иска да се срещне с тебе да си купи принтер "за училище" . Да предлага да се срещнете късно вечер на последната станция на метрото, пуста по това време. Специализиран фотопринтер - за училище! Намал кола, нямал пари за кола дори (тука колата е основна необходимост, кола трабва да си купиш дори преди да си купеш фотосапунера). той Epson принтер му трабвало.
А върви сам, кат си толкова бабаит с големио кашон на пустата спирка. Щот на мене ми са се обаждали и такива .
Така че, където и да си по света, за да си намалиш шансовете за неприятности, нищо не ти коства да отделиш 5 мин и да си направиш малко предварителна подготовка. Да видиш дали можеш да подразбереш с кого потенциално може да си имаш работа. Just in case... То си ми стигаше тоя да не ми се появи, да ме кара да шофирам 70 км. в едната посока за зелен хайвер.
Както и да е, пак се отплеснах, други впечатления за цени втора ръка на добри обективи от разни марки? Просто като обмяна на информация не само за мен ами и за другите колеги ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
Публикацията е редактирана (23-01-12 06:40)
|
|