Автор: cecotom
Дата: 11-05-11 13:20
Миналата година си поръчах от Amazon книгата на Кобрe: "Photojournalism: Professionals' approach" и ахнах. По-добро такова четиво не бях срещал. Направих контакт с приятели в Щатите и от там ми казаха, че Кобре е най-големият в тази област. Даже една известна фотографка ми се обади от САЩ, невярваща, че съм осъществил контакт с толкова популярен човек и, че той се е съгласил да изнесе лекции в България.
Проф. Кенет Кобре е преподавател по фотожурналистика в Държавния университет в Сан Франциско. Негови студенти са носители на Пулицър, Уърлд прес и много други престижни отличия, и работят в медиите по целия свят. Той е съавтор на "Фотография" (Прентис Хол) - водещият в света наръчник по основите на фотографията. Другите му издания включват "Как да снимаме приятели и непознати", публикувана от Curtin & London.
Книгата на Кобре "Фотожурналистика: Подходът на професионалистите"(Photojournalism: Professionals' approach) е най-продаваният материал за фотожурналистика в света от 1980 година. Тя е преведена на корейски, японски, полски, испански и китайски език. В момента се водят преговори да бъде преведена и на български език. Кобре е изобретател на устройстовото Lightscoop (www.lightscoop.com) за хубави снимки с фотоапарати с изкачаща светкавица. Той е съдателят и на www.KobreGuide.com - за най-добрата видеожурналистика в мрежата.
Проф.Кенет Кобре е лауреат на "Robin F. Garland Educator Award", предложен от Националната асоциация на фотожурналистите (NPPA, САЩ) и ръководи годишните награди на Университета в Мисури.
Семинарите и работните сесии на Кенет Кобре имат за цел да изследват в дълбочина какво би било бъдещето на мултимедията, като синтез на фотография, звук и видео, запознаване с целите и техниките, методите на обработка, публикуване и популяризиране.
Най- новата книга на фотографа е „ Videojournalism: Multimedia storytelling”. Той е автор и на документални филми, като последният е посветен на дванадесет фотографи от Асошиейтед Прес – "Deadline every second ” - www.deadlineeverysecond.com . Филмьт ще бъде представен на семинара в София през юли.
Преди 20години, по покана на г-н Иво Хаджимишев дойдоха водещи фотографи и редактори от САЩ и зададоха стандартите на българската фотожурналистика до днес. Кен Кобре ще зададе стандартите на българската фотожурналистика за следващите 20 години!
|
|