Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 КОЙ трябва да плати връщането на стока при...
Автор: vdm57   
Дата:   15-12-10 19:58

Колеги, моля за мнение:

КОЙ трябва да плати обратния транспорт, ако купувача има опция "виж преди да платиш"?

Аз лично мисля, че трябва да плати купувача, защото:
1. видял е снимки;
2. обсъждали сте качествата;
и 3. НАЙ-ВАЖНО - двете страни достигат до цена, която удволетворява и двете страни;
но купувача не хареса стоката(не му пасва, недообмислил, не събрал парите, изобщо не приема стоката за тази цена или други...)
и не плаща стойността и!

Отговори на това съобщение
 Re: КОЙ трябва да плати връщането на стока при...
Автор: guciguci   
Дата:   15-12-10 20:02

Ми накарай го да плати. [smilie18]

Автор: showtime   
Дата:   15-12-10 20:16

Весо, това е риск, който ПРОДАВАЧА приема при изпращането на стоката. Гадничко е, но пък би трябвало да се се случва много рядко. Пие една лека студена вода и толкоз!

Автор: n1x0n   
Дата:   15-12-10 20:48

Ако говорим принципно - не виждам защо купувача трябва да плати разноските за доставка на продукт, който не това, което е поръчал. Това си е риск, който традиционно се поема от продавача.

Ако говорим за някакви лигавщини от страна на единия или другия - все е кофти положението, защото както и да го завъртиш - гори невинна страна по сделката.

п.п.
Има и един друг момент: ако аз като купувач кажа на куриера "не ме интересува, не го искам това" - той нищо не може да направи. Нито има стоката за залог, нито има подписан документ от мен.
Така че, 100% го има и това като съображение при куриерските фирми.

Автор: exo99   
Дата:   15-12-10 20:51

Прав си, че би трябвало да ги плати купувача.
В иБей ако си продавач, можеш да избереш такава опция, ако купувачът реши да върне стоката.
И ако не се съобрази, няма връщане на парите.

Но тук практиката е друга.
Наистина случаите са малко.
Но на мен ми се е случвало.
То и затова доста продавачи казват "обявата важи за София, не ми се занимава с куриери".
Колеги от провинцията се сърдят, но така се избягват рисковете, да не говорим за разтакаването.
Иначе - определяш среща, като купувачът се съобразява с теб , виждате се, ако стане сделката - добре, ако не стане - кой от къде е! [beer]

Автор: ipolit   
Дата:   15-12-10 20:53

Е разделя се солидарно. Очевидно е, че купувачът тъй или иначе си плаща транспорта преди да погледне, тъй че няма да разкарва стоката напразно. А това, че не е останал доволен от видяното си е нормално да е за сметка на продавача.

Дата:   15-12-10 20:55

Ами може би защото не съм от София и съм малко пристрастен,но никога не съм отказвал на някого ,да му изпратя стока по куриер. Случвало ми се е купувачът да не хареса стоката. Плаща си той едната посока,аз другата и готово.Така е редно според мен. Е веднъж направих грешката да се съглася куриера да е за моя сметка и човекът като не хареса стоката,се прецаках напълно,ама какво да се прави. И аз беснях,ядосвах се,но това е положението.
Все пак той поема по-голямата част от куриерската услуга,защото в неговата част влиза и процента за наложен платеж. Ти си плащаш само 5 лева за обратния път. Друг е въпросът ако той въобще не отиде да си види пратката. Тогава,за да не плащаш и процента за наложен платеж,отиваш и правиш разпореждане да отпадне наложения платеж и така плащаш 10 лева за двете посоки.

Публикацията е редактирана (15-12-10 20:59)

Автор: BirdOfPray   
Дата:   15-12-10 21:07

АКО стоката не отговоря на описанието - продавача би трябвало да си носи последствията... ако продавача се е разколебал, след като е потвърдил... и всичко си е пристигнало така както е пояснено предварително..... би трябвало той да плати - но това само ако е почтен и не винаги е възможно...

Автор: stefann   
Дата:   15-12-10 21:19

Струва ми се че имаше няква опция при еконт мисля но не съм сигурен ..... да се пише на формуляра при връщане на стоката да бъде за сметка на купувача.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   15-12-10 21:58

НЯМА как да стане това " при връщане на стоката да бъде за сметка на купувача" щото КУПУВАЧА ще плати само ако СТАНЕ купувач. [ezik] [ezik] [ezik]

Автор: speedking   
Дата:   15-12-10 22:08

ако куриера трябва да събере пари за стоката от приемащият стоката, мисля че се заплаща предварително определена такса, и ако не му харесва се изпраща обратно. т.е. част от таксата е събрана.

Автор: GMir   
Дата:   15-12-10 22:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: n1x0n   
Дата:   15-12-10 23:40

ако куриера трябва да събере пари за стоката от приемащият стоката, мисля че се заплаща предварително определена такса, и ако не му харесва се изпраща обратно. т.е. част от таксата е събрана.

Знаеш ли кога ще му дам и 1 стотинка, преди да съм видял какво има вътре... [smilie5]

Автор: GMir   
Дата:   15-12-10 23:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: asahi   
Дата:   16-12-10 03:23

По подразбиране обратния път се плаща от продавача освен ако няма друага уговорка (договор).

Автор: speedking   
Дата:   16-12-10 07:46

как бе на мен ми се е случвало с еконт, само че не помня аз ли плащах доставката или не, но ме накараха да само за услугата погледни преди да отвориш и когато бях доволен дадох останалите пари. така че има начин.

Автор: alsash   
Дата:   16-12-10 09:31

...както и да е.....редки случаи са тези...[smile]

Автор: vdm57   
Дата:   16-12-10 10:44

Благодаря на всички, които писаха мнението си! Бе много полезно за мен!

Въпроса ми беше предизвикан от съмнение в "разумността" на купувач "посредник", който след писмено разяснение(Л.С.), че това е окончателното предложение по цена ми се обажда по телефона и продължава да ме изнудва за намаляване на цената, според мен без никакво основание.

По-късно по неговите писания се оказа, че посредничи на "купувач мангал", което ме успокои, че правилно съм предложил (ПИСМЕННО) гаранция (разходите по връщане за сметка на купувача писменно потвърдени) да нямам излишни разходи, ако стила на изнудване или необоснован отказ продължи! За отказа му от сделката даже и му благодарих писменно! Не бих се опитвал да се застраховам за излишни разходи, ако имам съмнения, че тайничко крия някакви недъзи на стоката и се страхувам, че купувача ще има основание да я върне...
За самия посредник купувач Е и мнението ми, че сваляне на цена на една стока се прави, НЕ ЗАЩОТО купувача е мангал и иска по-ниска цена, А ЗАЩОТО стоката има недостатъци; продавача е притиснат финансово ИЛИ ДРУГИ РАЗУМНИ ДОВОДИ!!!

Автор: bobyperu   
Дата:   16-12-10 18:29

Не виждам никаква причина продавача да поема каквито и да било разходи, само заради това, че някакъв потенциален купувач му няма доверие и иска представление на собствена територия. Всеки сам си плаща за сигурността. Куриерската пратка е услуга в полза на купувача, който го мързи или пести пари. Аз за 4-5 години имам над 2000 продажби през куриер и нито веднъж не ми е и хрумнало да давам възможност за субективна преценка на купувача за моя сметка. Прдлагам доставка с наложен платеж и в момента, в който купувача поиска опция за проверка преди плащане го каня в София да си види стоката и да плати след това. След това обикновено се навиват на пратка с наложен платеж без опция за преглед, но вече нямат и такъв шанс, а единствено плащане и след това пращане. Тези, които са на най-недоверчиви са и най-големи шмекери. Това важи в идеалния случай при продажба на нова техника. При употребяваната нямам голям опит, но пак не виждам причина нещата да са различни.

Автор: darksorrow   
Дата:   16-12-10 18:32

докато за нова техника моооже би бих се навил на описаното от теб, за употребявана е просто абсурд това.

Дата:   16-12-10 18:39

Лично аз и употребяваната продавам по този начин.

Дата:   16-12-10 18:43

Да дам възможност на някой да оспорва качествата на това, което продавам първо е обидно, второ няма как да е за моя сметка. Къде греша?

Автор: promis   
Дата:   16-12-10 18:43

За нова техника купувачът нямаше ли право да я върне в 7-дневен срок независимо, че е изрядна и нищо й няма?

Автор: exo99   
Дата:   16-12-10 18:52

Това е само ако купуваш от магазин.
Ако купуваш от частно лице негова лична вещ - знаеш ли кога ще го върне до 7 дни ако наистина си е наред.

Важното е да има взаимно разбирателство, другото все е кофти.

[beer]

Дата:   16-12-10 18:56

AБСУРД е да купя нещо с куриер без опция за отваряне.
bobyperu ,ако не те бъркам,ти продаваше скоро някакви скъпи обективи или апаратчета. Не виждам как ще ти платя 500-600 или повече пари за нещо,което не мога да видя, Плащам си 5 лева насам,а ти си плащаш 5 лева обратно,ако не го взема. Това е. Няма друг начин. Иначе тухлата в пакета и нали знаеш...
А пък ако някой ми откаже да ми даде опция за отваряне,отказвам да купя и после и наполовин цена да ми го дава,няма да го взема. Това е 100% знак,че крие нещо.

Публикацията е редактирана (16-12-10 18:58)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »