Автор: didesignbg
Дата: 18-09-09 14:51
Мисля, че знам...
Мисля, че знам какво притеснява потребителите на Никон напоследък. Вълната от писма "Какъв е проблема с Никон?" и "Сменям марката!" в инбокса ми отново достигна нива от времето на Никон D2h. Но как е възможно това? Актуалните продукти на Никон са доста добри в правенето на снимки.
Ами ето я новината, беше една интересна фотографска година, с много нови предложения, за съжаление Никон пропусна всичките. Доказателствата:
- цената на FX. Сони а850/900, заедно с Канон 5дІІ заемат много агресивна ценова позиция, докато д700 остава на 2999$. При сегашната тенденция за намаляване на долара спрямо йената най-вероятно Никон няма да променят тази цена. Така 12 мегапикселовите оферти на Никон се конкурират с тела с 21 и 24 Мп и по-ниска цена.
- Микро мода. Олимпус и Панасоник имат интересни пътища за развитие с техните м4/3 малки тела без огледала. Самсунг и Лайка също имат проекти за микро апарати. Сони също заявиха, че се включат на този пазар през 2010. Никон отсъства и не заявява намеренията си.
- Ретро мода. Лайка м9 и Оли е-п1 са атрактивни за фотографите от старата школа, които просто искат малка камера с директен контрол (лайка се справят по-добре, но ретрото е основната причина за интереса към пен). В същото време нищо ретро не идва от Никон. Всъщност Никон се е насочил в обратната посока (интересува ли Ви апарат с вграден проектор?).
- Холивуд мания. 1080i или повече, пълен ръчен контрол, автофокус, плюс още няколко джвъчки - доста висока летва. Никонското желирано 720р видео пропуска този рунд, въпреки че маркетинговия отдел доказа че са последователи.
- Мода по палачинките. Да, добре не точно мода, но нароилите се малки телла увеличиха интереса към палачинките на Пентакс, а Олимпус и Панасоник представиха палчинки за техните м4/3 тела, както ще направи и Самсунг. Много от обективите на Войтландер закачени на Лайка също могат да се броят за палачинки. Междувременно най-малкия Никор, който получаваме е 35/1,8, а той определено не прилича на палачинка.
- Манията по високо исо при компактните апарати. Намаляването на пикселите при Канон г11, м4/3 телата, Фуджи ЕХР сензора, очакванията за Ексмор Р сензора на Сони с обърнат фотодиод. Всички тези неща крещят "имаме нужда от по-добра висока чувствителност в компактните апарати". Отговорът на Никон? Още 12 Мп Кулпикси.
- По-голямото е по-добро. Хаселблад и Фейз Уан продължават да увеличават Мп в средния формат, но Лайка изненада всички със С2, като постави средноформатен сензор в тяло с големината на д3.
- Водоустойчивата мода. Пентакс, Панасоник и Олимпус изглежда обичат да си играят във водата. Странното е че Никон които откриха тази ниша с Никонос, се плашат от водата. Дали ги е страх от акула, или е просто камъче?
Лесно е да разбереш защо потребителите на Никон са разстроени: нито една от модните играчки не е за тях. Вместо това получават добре познатите Кулпикси (които не можем да разграничим, без огромната таблица със характеристиките им), ревизии на съществуващи камери (д300с и д3000), сладки приказки за вечно чакани обективи, и като добавка са заседнали на 12 Мп за всичко (от Кулпикс до FX). Добре, схванах. Защо докато чакам нещо ново от Никон тази година, да не изляза и поснимам?
Thom Hogan
Ама как е взел да превежда гугъла не е истина просто
|
|