Фотографски курс за начинаещи

Нова група от 18 Октомври 2021 г. - 10 посещения
/
офис и студио на Фото Форум
Начална дата и продължителност

Фотографският курс за начинаещи започва на 18 Октомври 2021 г. и ще бъде с продължителност 10 посещения. Посещеният ще бъдат разпределени по 2 или 3 на седмица, така че курсът ще се помести в рамките на 4 седмици. Дните на провеждане са през седмицата.

Време на провеждане

Упражненията и теоретичните лекции се провеждат във времето между 19:00 и 21:00 часа и са с продължителност 2 астрономически часа.

Място на провеждане

Курсът ще се проведе на адрес гр.София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56. Практически занимания, които се провеждат в студио ще са на друг адрес.

Фотографски курс за начинаещи

Най-лесният и популярен начин на себеизразяване на съвременния човек е посредством фотографията и споделянето на изображения.

Всеки ден от местата, през които се информираме ни заливат хиляди фотографии, но малко са тези, които остават дълго в съзнанието ни. И това е така, защото само истински майсторски направените печелят вниманието на аудиторията. Неписано правило е, че нестандартното, провокативното, погледнатото под различен ъгъл или начин е интересно, защото се различава от ежедневното, към което очите ни са привикнали.

Освен знания, участието ще ви даде познанства с хора със сходни интереси, с които може да споделяте и да се развивате.

Какво ще се постараем да научите по време на курса?

- да владеете основните функции и настройки на фотоапарата си и да го познавате добре. Да забравите, че той има автоматични настройки и вие да решавате вместо него.
- да се стремите да търсите нестандартната гледна точка
- да си задавате въпроси за светлината и да се учите да я използвате оптимално
- да познавате правилата на композицията и да ги прилагате по време на снимане
- да знаете изразните средства на фотографията и с тях да изграждате образите си
- да се учите да разказвате истории в снимки и да импровизирате

За кой е подходящ курса?

Курсът Въведение във фотографията е подходящ за всеки, който тепърва започва да се занимава с фотография, желае да задълбочи познанията си и да получи нови практични умения.

Каква натовареност и ангажимент ще имат участниците по време на курса?

Повечето ангажименти и задачи се правят по време на провеждането на курса. Възможно е някой от лекторите да ви постави и допълнителна задача за извънкласно занимание, но тя няма да ви ангажира значително допълнително време.

Как се действа в случай на COVID-19 ограничения

Вариант 1) Пълна забрана/ограничения за събиране на открито и закрито - непроведените лекции и упражнения ще бъдат проведени след разхлабване на мерките. Вариант 2) Ограничения за събиране на закрито - лекциите може да се провеждат онлайн или след отмяна на забраната след уговорка с участниците; упражненията, които позволяват да се провеждат на открито ще бъдат проведени съобразно метереологичната обстановка, останалите - когато отпаднат ограниченията.

Регистрация

За записване за курса, моля попълнете формата

Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани от водещите на курса.

 

Такса за участие

- Цената за курса е 270 лв.

- Цената за желаещ да посети само една лекция или упражнение е 54 лв. (в този случай напишете в коментара на заявката, от кое се интересувате)

- Цената е крайна. Може да ви бъде издадена опростена фактура.

- Курсът може да платите и като подарък за друг човек. За целта ще ви бъде издаден ваучер.

Какво включва

Цената включва участието ви в лекциите и практическите занимания, както и използването на инвентара и фотографското оборудване в студиото и залата на провеждане.

В цената не е предвидено осигуряване на фотоапарати и обективи на участниците. Такива следва да си осигурят сами, а при крайна невъзможност организаторите могат да предоставят оборотна бройка, но тези бройки са крайно ограничени и не може да се разчита на тях.

Максималният брой участници, за да се води нормално обучителния процес, ще бъде 12.

Курсът ще се проведе при минимален брой от 7 участници.

Курсът не е съобразен и лицензиран от МОН. Това, което ще научите на него са съвременни практически знания, съобразени с актуалните тенденции и пазара.

Методи на плащане

Таксата се заплаща преди датата на събитието по един от следните начини:

1. В брой в офиса на Фото Форум (София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56, етаж 2) -
раб.време 10:00 - 18:00 ч.

2. По банков път – сметка: BG03BPBI79421200020497 (виртуален IBAN от Юробанк към Paysera сметка) на името на Симетро.ком ЕООД. При превода си пишете имената, на които е направена регистрацията.

3. през Paysera – потребителски номер: EVP1410006342385 на името на Симетро.ком ЕООД. При превода си пишете имената, на които е направена регистрацията.

4. Revolut.

Забележка

За да бъде записването ви валидно, моля попълнете точно формата на тази страница и заплатете сумата по един от обявените начини.

Сумата може да платите и на части, като е необходимо да платите аванс при записването. Попитайте за подробности за схемата на плащане.

Програма

Здравейте, приятели на фотографията! Тук може да се запознаете с програмата на Курса за начинаещи.

1. Основни понятия във фотографията. Избор на цифров фотоапарат. Огледално-рефлексен, безогледален, компактен или ултразум. Предимства и недостатъци. Избор на обектив. Основни видове обективи. Демонстрация на възможностите на фотоапарати от различни класове.

2. Настройки на цифров фотоапарат. Особености при работата. Скорост, бленда, фокусни разстояния, резултат от употребата им, баланс на бяло, корекция на експозиция, мерене, работа при различна чувствителност ISO, стабилизация - видове, трикове при използването, работа със светкавици, ръчен и автофокус, файлови формати - роу. Лекторът ще обърне персонално внимание на апаратите на курсистите и начина за правене на настройки. Основни технически похвати във фотографията.

3. Светлина. Видове светлина според силата и степента на разсейване: контрастно/остро, полумеко и меко осветление. Видове светлина според мястото на светлинния източник: горно, долно, странично, фронтално и задно осветление. Подходящи часове за снимане, посока на светлината, манипулиране на светлината. Особености при работа с цифрови фотоапарати в студио. Работа със студийно осветление. Настройка на студийното осветление. Измерване на светлинния импулс с флашметър. Упражнения в студио.

4. Основи на композицията. Избор на обект. Избор на гледна точка. Преден и заден план. Дълбочина на рязко изобразяваното пространство (DOF). Цвят и цветна хармония. Изчистване и изключване, кадриране, правило на третините, водещи линии, естествена рамка, промяна на ракурса.

5. Пейзажна и туристическа Травъл фотография, Комуникация и етика. Особености. Избор на техника.

6. Как да снимаме - деца, семейни тържества, сватби, домашни животни, диви животни, птици. Избор на техника за различни нужди.

7. Портретна фотография - видове портрети, избор на подходяща техника и обективи. Позиране - популярни подходи и психология. Упражнения в студио.

8. Как да снимаме при ниска осветеност и през нощта. Нощни снимки от ръка и със статив. Избор на техника. Упражнениe - Нощен градски пейзаж, нощен градски портрет.

9. Портретна фотография - упражнение на открито.

10. Заснемане на движение. Бързодвижещи се обекти. Проследяване, фиксиране и размазване на образа. Особености, необходима техника. Упражнение в студио и на открито.

11. Работа с редактиращи програми (Photoshop). Демонстрации на основни техники и ефекти. Техники за конвертиране на цветни изображения в черно-бели. Работа с цветовете, корекция на перспективата, работа със слоевете, ефекти, ретуш на портрети. Подготовка на снимките за печат. Файлови формати RAW, TIFF, JPEG - работа, предимства и недостатъци.

Подготовка на изложба от кадри по време на курса. Обсъждане на снимки след курса в затворена онлайн група.

Лектори

Теодор Ангелов - tili

Фотограф

Фотографията ме преследва от ранна детска възраст. Всичко започна с един фотоапарат Смяна 8 и малка фотолаборатория Крокос. Минах през много съветски и ГДР лентови апарати и безброй часове прекарани на тъмно. След това дойде цифровата фотография и честно казано, миризмата на фиксаж и тъмната фотолаборатория изобщо не ми липсваха.

Обичам да снимам хора и стрийт. И пейзажи обичам, но само да ги гледам заснети от добри пейзажисти - не съм ранна птица и няма сила, която да ме накара да стана в 5 часа, за да снимам изгрева.

Това, което ми помага в работата и много обичам да използвам са импулсните светкавици. Никога не разчитам на случайност и късмет за качествена светлина, затова си я нося с мен. Старая се кадърът да е осветен по най-добрия начин и задължителната постобработка да е минимална. Ако се налага много обработка, това означава, че нещата не са заснети добре.

Накратко, снимам това, което виждам, като разчитам на светлината да му придаде обем и драматизъм.

Александър Александров - sandart

Фотограф и архитект

Казвам се Александър Александров, с никнейм sandart. В света на изкуството, в частност визуалното, навлизам още в детските си години. В средното си образование завърших паралелка с усилено изучаване на изобразително изкуство, което ми дава посока и трайно оставя следа в отношението ми към света като цяло. Рисувам предимно графика, акварел и масло, занимавам се и с дърворезба. Имам няколко общи и самостоятелни изложби.

По професия съм ландшафтен архитект, проектант. Във фотографията ме вълнуват почти всички жанрове, но предпочитам най-вече пейзаж, природа, абстрактно, архитектура, макро, натюрморт, улична фотография. Когато снимам навън природа, за мен най-добрият естествен филтър е мъглата, а музикален фон – водата. Търся обекти и възможности, където ги има. Фотографията от хоби се превърна в страст, любов, желание за преоткриване на света около мен, възможност за изразяване на чувства и емоции. Имам участия в редица фотопленери, фотосалони и няколко финални национални изложби.

Георги Тодоров - George_Todoroff

фотограф

Казвам се Георги Тодоров и съм завършил Технически университет София, инжинер по Комуникационна техника и технологии. Открих фотографията през 2010 г. Десет години активно снимах като през този период преминавах през различни проекти и жанрове - събитийна, документална, портретна фотография и др. От 2017 г. насочих своят обектив изцяло към портретната и модна/комерсиална фотография.

Работата ми е насочена повече към боравенето и контролирането на изкуствена светлина основно при портретна и продуктова/комерсиална фотография. Стилът ми става все по-разпознаваем заради начина, по който моделирам светлината във фотографиите си.

Александър Петров - sas

един от създателите на Фото Форум, предприемач

Александър Петров е дипломиран инженер по компютърни системи от ТУ-София. Увлича се по фотографията още от постъпването си в университета. След университета взима решение да не работи като професионален фотограф, но затова пък участва в първите български проекти свързани с фотография и интернет. Създава първия български специализиран сайт за фотография. По-късно създава в партньорство и Фото Форум, който разработва софтуерно и организационно. Участник и организатор в много фотографски конкурси и изложби. Организатор на фотографски срещи и събития в това число и "Годишни Фотографски Награди". Съавтор и автор на материали и книги за фотография.

Връзка с нас

Фото Форум

гр.София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56

етаж 2, вратата вдясно

София, 1124

тел. +359 888 253223, +359 885 848509

site@photo-forum.net

Calibration scale

Ако не виждате всички степени на скалата мониторът ви не е настроен добре.