Фотографски курс Начално ниво

Нова група от 5 Юни 2024 г. - 25 часа
/
офис и студио на Фото Форум

Начална дата и продължителност

Фотографският курс за начинаещи започва на 5 Юни 2024 г. и ще бъде с продължителност 25 часа - 10 посещения.
Начален час: 19:00
Дни за посещение: понеделник, сряда и четвъртък

Време на провеждане

Упражненията и теоретичните лекции се провеждат във времето между 19:00 и 21:30 часа. В зависимост от темата е възможно някои занимания да са малко по-дълги, а други малко по-къси.

Упражненията, които изискват снимане навън се съобразяват с метереологичната прогноза и времето за смрачаване или на силно слънце. Курсът се вмества в 10 посещения.

Място на провеждане

Курсът ще се проведе на адрес гр.София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56. Практически занимания, които се провеждат в студио ще са на ул.Цар Асен №3.

Фотографски курс за начинаещи

Най-лесният и популярен начин на себеизразяване на съвременния човек е посредством фотографията и споделянето на изображения.

Всеки ден от местата, през които се информираме ни заливат хиляди фотографии, но малко са тези, които остават дълго в съзнанието ни. И това е така, защото само истински майсторски направените печелят вниманието на аудиторията. Неписано правило е, че нестандартното, провокативното, погледнатото под различен ъгъл или начин е интересно, защото се различава от ежедневното, към което очите ни са привикнали.

Освен знания, участието ще ви даде познанства с хора със сходни интереси, с които може да споделяте и да се развивате.

Какво ще се постараем да научите по време на курса?

- да владеете основните функции и настройки на фотоапарата си и да го познавате добре. Да забравите, че той има автоматични настройки, а вместо това вие да взимате решенията за настройките.
- да се стремите да търсите нестандартната гледна точка
- да си задавате въпроси за светлината и да се учите да я използвате оптимално
- да познавате правилата на композицията и да ги прилагате по време на снимане
- да знаете изразните средства на фотографията и с тях да изграждате образите си
- да се учите да разказвате истории в снимки и да импровизирате

За кого е подходящ курсът?

Фотографският курс за начинаещи е подходящ
- за хора, които имат базови, но недостатъчни фотографски знания и умения
- абсолютно начинаещи - ще придобият първите си знания и умения
- хора, които искат да закупят своята първа фотографска техника, но се чувстват несигурни в способността си за избор. Фотографската техника е несъизмеримо по-скъпа от фотографски курс и посещаването на подобен може да ви спести неправилно похарчена сума за техника.

Каква натовареност и ангажимент ще имат участниците по време на курса?

Повечето ангажименти и задачи се правят по време на провеждането на курса. Възможно е някой от лекторите да ви постави и допълнителна задача за извънкласно занимание, но тя няма да ви ангажира значително допълнително време.

Фотографска техника по време на курса

Нашите партньори от Canon България са ни предоставили ограничено количество съвременни фотокамери, за демонстрация и упражнения на курсисти.
Тези камери и обективи ще използваме по време на курса и всеки желаещ ще има възможност да се упражнява и запознае с тях. Курсът може да започнете и без да имате лична фотокамера. Ние ще ви съдействаме да обмислите и оптимизирате вашите бъдещи покупки. Разбира се тези от вас, които притежават фото техника е препоръчително да я носят със себе си и да я използват, за да може да се упражняват с нея, което ще им даде предимство след курса да познават по-добре това, с което разполагат.

Регистрация

Запишете се и ще ви известим за нова дата за курса или заявете подаръчен ваучер

 

Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани от водещите на курса.

 

Такса за участие

- Цената за курса е 320 лв. при записване и плащане до 3 дни или повече преди датата на започване

- Цената за курса при късно плащане е 350 лв. (плащане по-малко от 3 дни преди датата на започване)

- Цената за желаещ да посети само една лекция или упражнение е 64 лв. (в този случай напишете в коментара на заявката, от кое се интересувате)

- Цената е крайна. Може да ви бъде издадена опростена фактура. С нея потвърждавате желанието си и ангажимента за сформиране на група. При отказ 10 или по-малко дни преди началото на курса сумата не се възстановява.

- Курсът може да платите и като подарък за друг човек. За целта ще ви бъде издаден ваучер, който важи единствено и само за този вид курс и за тази стойност. При промяна в цената на курса нагоре, разликата от ваучера до цената се доплаща.

Ваучерът е поименен със срок 6 месеца от датата на плащане. Стойността не се възстановява. След потвърждение на курс (група), за който ще бъде използван ваучера се допуска отказ и промяна за друга група, повече от 7 дни преди началната дата. Ако отказът се направи 7 или по-малко дни преди началната дата, сумата се губи и не се възстановява.

Какво включва

Цената включва участието ви в лекциите и практическите занимания, както и използването на инвентара и фотографското оборудване в студиото и залата на провеждане.

В цената на курса не се ангажираме да осигурим фотоапарати за всички участници, но както сме написали по-нагоре имаме оборотни бройки предоставени ни от наш партньор, които участниците могат да ползват в обучителния процес. Всички участници, които имат лична техника е препоръчително да си я носят, за да свикват да работят с нея. Останалите, които планират покупки е добре да го направят след започване на курса, за да избегнат грешки, които биха допуснали без нужните консултации.

Максималният брой участници, за да се води нормално обучителния процес, ще бъде 12.

Курсът ще се проведе при минимален брой от 7 участници.

Курсът не е съобразен и лицензиран от МОН. Това, което ще научите на него са съвременни практически знания, съобразени с актуалните тенденции и пазара.

Методи на плащане

Таксата се заплаща преди датата на обучението по един от следните начини:

1. В брой в офиса на Фото Форум (София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56, етаж 2) -
раб.време 10:00 - 18:00 ч.

2. По банков път – сметка: BG03BPBI79421200020497 (виртуален IBAN от Юробанк към Paysera сметка) на името на Симетро.ком ЕООД. При превода си пишете имената, на които е направена регистрацията.

3. през Paysera – потребителски номер: EVP1410006342385 на името на Симетро.ком ЕООД. При превода си пишете имената, на които е направена регистрацията.

4. Revolut.

Забележка

За да бъде записването ви валидно, моля попълнете точно формата на тази страница и заплатете сумата по един от обявените начини.

Сумата може да платите и на части, като е необходимо да платите аванс от 50% при записването преди започване на курса. Попитайте за подробности за схемата на плащане.

Програма

Здравейте, приятели на фотографията! Тук може да се запознаете с програмата на Курса за начинаещи.

1. Основни понятия във фотографията. Избор на цифров фотоапарат. Огледално-рефлексен, безогледален, компактен или ултразум. Предимства и недостатъци. Избор на обектив. Основни видове обективи. Демонстрация на възможностите на фотоапарати от различни класове.

2. Настройки на цифров фотоапарат. Особености при работата. Скорост, бленда, фокусни разстояния, резултат от употребата им, баланс на бяло, корекция на експозиция, мерене, работа при различна чувствителност ISO, стабилизация - видове, трикове при използването, работа със светкавици, ръчен и автофокус, файлови формати - роу. Лекторът ще обърне персонално внимание на апаратите на курсистите и начина за правене на настройки. Основни технически похвати във фотографията.

3. Светлина. Видове светлина според силата и степента на разсейване: контрастно/остро, полумеко и меко осветление. Видове светлина според мястото на светлинния източник: горно, долно, странично, фронтално и задно осветление. Подходящи часове за снимане, посока на светлината, манипулиране на светлината. Особености при работа с цифрови фотоапарати в студио. Работа със студийно осветление. Настройка на студийното осветление. Измерване на светлинния импулс с флашметър. Упражнения в студио.

4. Основи на композицията. Избор на обект. Избор на гледна точка. Преден и заден план. Дълбочина на рязко изобразяваното пространство (DOF). Цвят и цветна хармония. Изчистване и изключване, кадриране, правило на третините, водещи линии, естествена рамка, промяна на ракурса.

5. Портретна фотография - видове портрети, избор на подходяща техника и обективи. Позиране - популярни подходи и психология. Упражнения в студио.

6. Пейзажна и туристическа Травъл фотография, Комуникация и етика. Особености. Избор на техника.

7. Портретна фотография - упражнение на открито.

8. Как да снимаме при ниска осветеност и през нощта. Нощни снимки от ръка и със статив. Избор на техника. Упражнениe - Нощен градски пейзаж, нощен градски портрет. Заснемане на движение. Бързодвижещи се обекти. Проследяване, фиксиране и размазване на образа. Особености, необходима техника. Упражнение на открито

9. Как да снимаме - деца, семейни тържества, сватби, домашни животни, диви животни, птици. Избор на техника за различни нужди.

10. Работа с редактиращи програми (Photoshop). Демонстрации на основни техники и ефекти. Техники за конвертиране на цветни изображения в черно-бели. Работа с цветовете, корекция на перспективата, работа със слоевете, ефекти, ретуш на портрети. Подготовка на снимките за печат. Файлови формати RAW, TIFF, JPEG - работа, предимства и недостатъци.

Обсъждане на снимки след курса в затворена онлайн група.

Лектори

Теодор Ангелов - tili

Фотограф

Фотографията ме преследва от ранна детска възраст. Всичко започна с един фотоапарат Смяна 8 и малка фотолаборатория Крокос. Минах през много съветски и ГДР лентови апарати и безброй часове прекарани на тъмно. След това дойде цифровата фотография и честно казано, миризмата на фиксаж и тъмната фотолаборатория изобщо не ми липсваха.

Обичам да снимам хора и стрийт. И пейзажи обичам, но само да ги гледам заснети от добри пейзажисти - не съм ранна птица и няма сила, която да ме накара да стана в 5 часа, за да снимам изгрева.

Това, което ми помага в работата и много обичам да използвам са импулсните светкавици. Никога не разчитам на случайност и късмет за качествена светлина, затова си я нося с мен. Старая се кадърът да е осветен по най-добрия начин и задължителната постобработка да е минимална. Ако се налага много обработка, това означава, че нещата не са заснети добре.

Накратко, снимам това, което виждам, като разчитам на светлината да му придаде обем и драматизъм.

Александър Александров - sandart

Фотограф и архитект

Казвам се Александър Александров, с никнейм sandart. В света на изкуството, в частност визуалното, навлизам още в детските си години. В средното си образование завърших паралелка с усилено изучаване на изобразително изкуство, което ми дава посока и трайно оставя следа в отношението ми към света като цяло. Рисувам предимно графика, акварел и масло, занимавам се и с дърворезба. Имам няколко общи и самостоятелни изложби.

По професия съм ландшафтен архитект, проектант. Във фотографията ме вълнуват почти всички жанрове, но предпочитам най-вече пейзаж, природа, абстрактно, архитектура, макро, натюрморт, улична фотография. Когато снимам навън природа, за мен най-добрият естествен филтър е мъглата, а музикален фон – водата. Търся обекти и възможности, където ги има. Фотографията от хоби се превърна в страст, любов, желание за преоткриване на света около мен, възможност за изразяване на чувства и емоции. Имам участия в редица фотопленери, фотосалони и няколко финални национални изложби.

Александър Петров - sas

един от създателите на Фото Форум, предприемач

Александър Петров е дипломиран инженер по компютърни системи от ТУ-София. Увлича се по фотографията още от постъпването си в университета. След университета взима решение да не работи като професионален фотограф, но затова пък участва в първите български проекти свързани с фотография и интернет. Създава първия български специализиран сайт за фотография. По-късно създава в партньорство и Фото Форум, който разработва софтуерно и организационно. Участник и организатор в много фотографски конкурси и изложби. Организатор на фотографски срещи и събития в това число и "Годишни Фотографски Награди". Съавтор и автор на материали и книги за фотография.

Връзка с нас

Фото Форум

етаж 2, вратата вдясно

София, 1124

тел. +359 888 253223, +359 885 848509

site@photo-forum.net

Calibration scale

Ако не виждате всички степени на скалата мониторът ви не е настроен добре.