Раздел 1: 
Увод

Здравейте, скъпи приятели!

Ако сега четете тези редове, това означава, че сте решили или вече сте си закупили цифров фотоапарат и ви предстои да се впуснете в необятния и интересен свят на фотографията.Това никога не е било толкова лесно, колкото в началото на 21 век – векът на дигиталната фотография. Вероятно много от вас се питат има ли предимство цифровата пред аналоговата фотография и струва ли си човек да плати по-високата цена за нов модел дигитален фотоапарат, при условие, че старият филмов все още работи и прави чудесни снимки, а и изобилието на евтини филми на пазара не престава да бъде факт. Доводите в полза на дигиталната фотография са много, но един от тях е най-важен и е достатъчен. Това е една цел, която е  била водеща сила през цялата история на развитието на човечеството и хората винаги са се стремели към нейното постигане, независимо от цената, която е трябвало да заплатят за нея. Голямото предимство на дигиталната пред конвенционалната фотография се нарича Свобода.

Снимайки на филм, любителят фотограф няма друг избор, освен да се довери на хората, работещи в кварталното фото студио и да им повери филма си за проявяване и копиране на снимките. Дори това да е направено професионално и без грешки, собственика на снимките няма и елементарен контрол над постснимачния процес и обработка, от който зависят твърде много неща.

Навлизайки в света на дигиталната фотография, ще се запознаете с много неподозирани до този момент възможности за намеса и контрол над любимите ви снимки. Ще се научите сами да променяте цветовете, контраста, остротата на снимката, да рекомпозирате и правите отсечка, да добавяте многобройни ефекти, да създавате собствени виртуални албуми от снимки и много други интересни неща, които са немислими или много трудоемки и скъпи, когато се работи с филм.

Други безспорни предимства на цифровия пред филмовия апарат са :

 ниска себестойност на снимката – не давате пари за филми и за тяхното проявяване и лесно подбирате само снимките, които са качествени, които наистина желаете да бъдат отпечатани и да влезнат в семейния ви албум.
 възможност за моментален преглед на снимката и нейното повтаряне ако не се е получила както вие сте желали
 възможност за смяна на чувствителността с всеки нов кадър според условията
 възможност за промяна на баланса на бялото в зависимост от цветната температура на наличното осветление
 възможност за корекция на снимката след заснемането и още във фотоапарата – преоразмеряване, отсечка, завъртане
 възможност за заснемане на видео и звук с високо качество, както и на звуков коментар към снимка.
 не на последно място – новите модели любителски дигитални фотоапарати са изключително компактни и леки, което ги прави подходящи за  ежедневна работа.

Разбира се, всичко това е важно, но няма нищо по-важно от така нареченото “задапаратно устройство”  - човекът зад камерата. Защото дори и най-съвършената камера не може да създаде сама хубавата снимка. Това можете да направите единствено вие. Само вие можете да дадете душа на съвкупността от цветове и светлини, която регистрира електронната матрица или филмът на вашата камера. Поради тази причина, в тази книга ние сме си поставили за основна цел не само да ви запознаем с особеностите на дигиталните камери, но и да ви научим да омагьосвате по такъв начин изображенията, че когато някой види вашите снимки, да не може да откъсне очи от тях и дълго да ви разпитва как сте успели да ги създадете.

В тази книга вие ще намерите подробна и изчерпателна информация за устройството на цифровия фотоапарат и как се работи с него. Ще ви запознаем с всички особености и настройки на вашата камера, така че да се научите да се възползвате от многобройните тънкости при боравенето с нейните функционалните бутони и менюта.

Ще се спрем детайлно и на най-важните раздели, а именно как да се научим да създаваме качествена фотография - от момента на заснемането и обработката чрез специализирани програми до тънкостите при подготовката на снимките за печат и самия печат, така че да можете да представите вашите фотографии и домашни албуми в атрактивен вид.

Една глава ще посветим специално на особеностите при заснемане на видеоклипове, както и на работа с домашна видеокамера.

Накрая ще обърнем внимание на специфичните особености при най-популярните марки на нашия пазар и къде можете да ги намерите на най-добри цени.

Цялата тази информация е придружена с десетки илюстрации и примери. А избирайки раздел "Галерия от снимки" от първа страница, можете да разгледате над 100 фотографии, илюстриращи особеностите при снимане на сюжети от основните категории във фотографията - портрет, пейзаж и репортаж.

С цел да ви улесним при четенето на нашата електронна книга, ние сме разработили разбираемо и интуитивно меню, чрез което можете лесно да навигирате в разделите и подразделите, както и да се връщате с едно кликане на мишката на първа страница.

За всякакъв вид въпроси можете да се обръщате към авторите на книгата, на телефони 0898 416 020, 0896 674355 и на e-mail webmaster@photo-forum.net, както и във форума на най-популярния български фотографски сайт www.photo-forum.net

Пожелаваме ви приятно четене!

........ ........