Автор: mitaka
Дата: 31-01-09 14:22
Амиго написа:Вчера реших да си потърся лютеница, щото домашната ни свърши, и тръгвам из хранителните магазини - големи и малки. И не мога да намеря една нормална лютеница! Всичките съдържат модифицирано нишесте.
И аз бях изпаднал в подобна заблуда ,но се оказа ,че за нишестето "модифицирано" означава ...,а бе я да к-пейстна от Бг-мама:
Нишестето трябва да се модифицира за да стане лесно разтворимо, а от друга страна така става по-лесно усвоимо за организма. Иначе кашите би трябвало да ги приготвяме чрез варене ако нишестето не е модифицирано, както се приготвят нишестени кремове. Това на прост език означава, че ако нормалното нишесте е направено от нишки с голяма дължина, които трудно се разтварят (всъщност нишестето не се разтваря, а набъбва по химическата терминология, ама ние си му викаме разтваряне ). Та като се накъсат тези нишки на по-къси участъци тогава продуктите с такова модифицирано нишесте хем по-лесно се разтварят, хем се усвояват по-лесно от организма, понеже не се затруднява стомаха да "накъсва" дългите нишки на нормалното нишесте.
Не знам дали го обясних много добре, но на същия принцип за и адаптираните млека - там белтъчната съставка е "накъсана" на по-малки части за да може да се усвоява от бебето.
Иначе за лютеницата -Олинеза домашна!
|
|