Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Фото Форум обявява курс по фотография за начинаещи от 04.08.2014

  Курс на Фото Форум по фотография за начинаещи  от 04.08.2014


  Място на провеждане: Фото Форум Студио - София
  Повече подробности и програма ТУК »

   

   

 • Непознатата Турция – фотопленер / 05-11 октомври 2014

  Непознатата Турция – фотопленер / 05-11 октомври 2014


  Встрани от обичайните популярни туристически места и маршрути, Турция предлага на пътешествениците неподправената магичност на древността, съчетана с впечатляващи природни гледки и еклектиката на съвременния живот, който сякаш с машина на времето се е пренесъл сред сградите и статуите, създадени преди векове.

  Каним ви на едно пътуване между миналото и настоящето, което няма да откриете в каталозите на туристическите агенции. Ще се насладим на отличните възможности за пейзажна, архитектурна и „улична“ фотография, на специфичните нрави и интересните храни в региона.

  Програма:


  Гьобекли тепе - Немрут - Диарбекир - Хасанкейф - Мардин - Дара - Урфа

  7 дни/6 нощувки

  Ден 1 - неделя - София-Истанбул-Урфа
  Тръгване с автобус от София в 7 ч. Пристигане в 16:30 ч. Трансфер до Сабиха Гьокчен за полета до Шанлъурфа в 20:30 ч. Нощувка в Урфа.

  Ден 2 – понеделник - Гьобекли тепе - Немрут
  Закуска. Посещение на храмовия комплекс Гьобекли тепе – най-старият храм в света. Предполага се, че откритите в светилището каменни мегалити са на около 12 000 години. Отпътуване за Немрут (4 ч., 200 км). Изкачване на планината Немрут, 3000 м по залез слънце. Там е известният погребален комплекс на Антиох І (69–36 г.пр.Хр.). На върха, от двете страни на билото (изток и запад)  са известните каменни глави на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Гледката отгоре при изгрев и залез е уникална, вижда се и езерото Ататюрк. Нощувка в Кахта или Адъяман.

  Ден 3 – вторник - Диарбекир
  Възможност за изкачване на планината Немрут при изгрев слънце. Отпътуване за Диарбекир (2,30 ч., 140 км).  Разглеждане на забележителностите на града – крепостните стени от черен базалт, укрепения замък с куполна базилика, джамия и дворец от времето на царство Артуклу и др. Нощувка в Диарбекир.

  Ден 4 – сряда - Хасанкейф
  Закуска.Отпътуване за Хасанкейф. (2,30 ч., 140 км). Девет цивилизации са оставили великолепни творения в крайбрежните скали - крепости, дворци, училища, църкви, джамии, некрополи и най-дългия за средновековните разбирания мост над Тигър, дело на Артукиди и Айюбити. Днешната известност на Хасанкейф се дължи за съжаление и на факта, че подлежи на потапяне във водите на един от многото язовири по течението на р. Тигър. Отпътуване за Мардин (1,45 ч., 101 км). Нощувка в Мардин.

  Ден 5 – четвъртък - Мардин
  Закуска. Мардин ще ви грабне незабавно и без остатък. Градът е част от световното наследство на ЮНЕСКО заради уникалните си исторически и архитектурни паметници. Смята се, че на сегашното място на града, се е намирало едно от първите населени места в горна Месопотамия. Археологически разкопки доказват, че в тази местност е имало селища на хора още преди четири хиляди години.Освен множеството джамии, медресета и бани, в Мардин могат да се разгледат христиански църкви, забележителни светски сгради (пощата и на Първото девическо училище, открито в Османската империя), музеи, кервансараи и ханове. Нощувка в Мардин.

  Ден 6 – петък - Дара - Урфа
  Закуска. Разглеждане останките на античния град Дара (на 30 км от Мардин). Отпътуване за Урфа. (3 ч., 191 км). Разглеждане на града. Библията и Коранът твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Авраам е превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам. Нощувка в Урфа.

  Ден 7 – събота - Истанбул - София
  Полет за Истанбул в 7:30 ч. Отпътуване за България в 12:00 ч. Пристигане в 21:00 ч.

  Цена: 690 евро

  Цената включва:
  • транспорт с автобус София-Истанбул
  • самолетни билети Истанбул-Урфа; Урфа-Истанбул;
  • 2 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Шанлъурфа;
  • 1 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Кахта или Адъяман;
  • 2 нощувки със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Мардин;
  • 1 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Диарбекир;
  транспорт с микробус по маршрута, включен в програмата;
  • медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
  водач на групата по време на пътуването;

  Цената не включва:
  • входните такси на посещаваните по програмата обекти;
  • доплащане за единична стая;
  • бакшиши и разходи от личен характер

  - Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 15.08.2014г. включително. В полето subject напишете „Plener Turcia”.
  Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците и телефон за обратна връзка
  Минимален брой участници - 10.
  Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

  Плащане:
  След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите капаро в размер на 210 евро до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 15.08.2014г. Плащане на цялата сума - до 30 септември.

  Организаторите си запазват правото за промяна в програмата или отмяна на пленера при липса на достатъчно желаещи.

   Заглавна фотография: Florenco / CC BY-SA 2.0

 • Фотографска книжка 'На фокус' - Как да правим по-добри снимки
  Вероятно много от вас се питат какъв тип фотоапарат ще е най-добре да изберат, съгласно своите нужди и финансови възможности? Как да работят с него, така че да използват пълния му капацитет и да получат възможно най-качествено изображение? Как да снимат така, че снимките им да въздействат и на околните? Защо понякога снимките изглеждат добре на монитора, а след това на хартия резултатите са незадоволителни?

  Като фотографи и администратори на най-големия български сайт за фотография Фото Форум, ние авторите на тази книжка често се сблъскваме с подобни въпроси. Постарахме се да отговорим на повечето от тях със съвети, примери и мъдри мисли от известни фотографи.

  Надяваме се, че след като прочетете тази книжка, ще се научите не само да владеете по-добре техниката, с която разполагате, но и да давате душа на съвкупността от форми, цветове и светлини, които регистрира електронната матрица или филмът на вашата камера.

  Пожелаваме ви: “На Фокус”!

  Вземете електронна книга от първият сайт за електронни книги и списания Библио.бг


  или поръчайте печатна книга от Simetro books
  (изпратете имейл на products@simetro.com като посочите какво искате да получите. За поръчки над 20 лв куриерската такса се поема от Simetro books.)

   
 • Фотографски конкурс „Manfrotto - Секунда е малко'

  Фотографски конкурс „Manfrotto - Секунда е малко"

  Здравейте, любители на фотографията!


  Каним Ви да участвате в един конкурс на Manfrotto с партньорството на Dynaphos и Фото Форум на тема „Manfrotto - Секунда е малко“

   

  Секунда е малко, за да си представиш повече! С удължаване времето за експозиция, се откриват възможности за създаване на впечатляващи фотографии. Всяка секунда е от значение, когато времето е едновременно инструмент и обект на изследване. Всяка секунда повече, може да произведе различен и дори неочакван резултат.

   

  Грабвайте стативите и дайте време на въображението си! Темата на конкурса предоставя широко поле за изява, особено сега когато лятото е в разгара си. Обекти на вашето внимание, могат да бъдат необятното звездно небе, планинските и морските пейзажи, пулсът на града, емоциите на хората, взаимодействието между предметите и всичко, което е във вашите фантазии.

   

  Всички условия прочетете тук »

 • Офроуд със Звяра в Зверино – фотопленер / 15 – 17 август 2014

  Сезонът на пленерите с ФотоСинтезис продължава с едно доста разтърсващо (и в буквалния смисъл ;-)) предложение за офроуд разходка в района на с. Зверино в живописния Врачански Балкан, където Искър е издълбала невероятното си дефиле.

  Ще превземем красивите околности с високопроходими машини и, разбира се, ще поснимаме на воля.

  Всички желаещи ще имат възможността да преживеят истински емоциите, които изпитва навигаторът по време на преминаване на трайъл трасето край Зверино, което е част от състезателния сезон за веригата трайълни състезания 4x4 Extreme!
  Машината, която ще ни раздруса по тежкото трасе, неслучайно е позната на всички любители на тежкия офроуд с прозвището Звярът!

  Програма:

  Ден 1 (15 август, петък):

  08:00 – потегляне от София
  Настаняване
  Офроуд разходка (ок. 30 км.) и барбекю за обяд на живописната скала над с. Очиндол, в близост до мястото, от което Вазовият „Дядо Йоцо гледа“.
  Вечеря и нощувка в хотел Елит

  Ден 2 (16 август, събота):
  Офроуд разходка (ок. 30 км.) и барбекю за обяд в околностите на с. Зверино
  Вечеря в пъстървовото стопанство в с. Оселна

  Ден 3 (17 август, неделя):
  Тест-драйв на трайъл трасето със Звяра.
  Офроуд разходка с обяд на манастира Седемте престола
  Връщане в София.


  Цена и записване:
  - Цена за участие - 250 лв. / Цена за ранно записване 230 лв. до 11.07.2014
  *цената включва:
  - 2 нощувки
  - 2 обяда – барбекю по маршрута на офроуд разходките
  - 3 офроуд разходки с високопроходими автомобили и опитни водачи (по ок. 30 км. всяка)
  - Тест-драйв на състезателно трайълно трасе със състезателен пилот и автомобил-прототип
  - Тениска на верига трайълни състезания 4х4 Extreme
  - Застраховка

  Цената не включва разходи за транспорт до Зверино и всички останали разходи на място.

  - Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 05.08.2014г. включително. В полето subject напишете „Plener ZVERINO”.
  Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците, телефон за обратна връзка и размер за тениската
  Максимален брой участници - 20.
  ЗАБЕЛЕЖКА: Моля, отбележете дали разполагате със собствен транспорт и дали имате възможност да превозите други участници в пленера до Зверино.
  Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

  Плащане:
  След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите цената за участие на място във ФотоСинтезис Арт Център на бул. "Васил Левски" 57 в София или по банков път до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 08.08.2014г. Ако изберете плащане по банков път, впишете това в заявката за участие, за да Ви изпратим фактура с данни за плащане.

  Организаторите си запазват правото за промяна в програмата.

        
 Теми - forum: Фотография
 
 Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: tochnia 
Дата:   13-02-08 09:26

Можете ли да помогнете при избора на IR филтър (на резба за обектив) за DSLR?

Разумните варианти на които до момента със се спрял са:

Hoya R72 които пропуска светлината над 720nm, има някаква макар и лека прозрачност и предполагам ще може да се кадрира през него и е на разумна цена, но от друга страна пропуска и част от видимата светлина и снимките не са чисто IR

Hoya RM90 мисля че е напълно непрозрачен и ще трябва постоянно да се сваля и слага, доста скъп, но за сметка на това пропуска светлината над 900nm и снимките с него ще са "чисти" IR

Third Party Noname филтри от сорта на Opteca, Kook, Suntec които ги има във варианти 950nm, 850nm и 760nm, доста по-евтини са, но четох мнения и че са няколко стопа по-тъмни, и като цяло са напълно непрозрачни.

DSLR-a с които ще ги ползвам е с много добра IR чуствителност и със Hoya R72, хората са снимали при 1/4сек при ISO200, което ме замисля че има някакъв шанс и за снимки без статив [smilie8]

Смятам да ползвам филтъра със zoom обектив, но тук някои които е ползвал трябва да каже доколко това е възможно/удобно... А и още повече как ще стане дофокусирането за IR снимките [smilie8] [smilie8]

Та ако някои е снимал, и има впечатления от тези или от други снимки да казва [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: TPECHAT 
Дата:   13-02-08 09:47

R72 го имам и е пълен мрак

със 17-40 няма проблеми, но забрави да кадрираш, хубавото е, че апаратът може да фокусира, но ти няма да виждаш нищо

фуилтърът е удобен за сапунерки със слаб филтър пред матрицата, пробвал съм го с Канон А60, там на дисплейа се вижда и картинката леко тъмна и червеникаква, но все пак е нещо.. с 300Д и 5Д експонациите са малко по-дълги... не бих казал, че са особено забавни, после оправянето на цветовете си е играчка, ето ти няколко опита с 300Д, 17-40 и R72


http://photo-cult.com/pics/232/pic_00840_0232297.jpg
http://photo-cult.com/pics/232/pic_00840_0232292.jpgС Pentax 110D експонациите бяха от рода на 1/20 s при бленда 8, докато при Канон може да стигне и половин минута и нагоре в слънчев ден. При Пентакса беше слаб филтърут пред матрицата и като цяло картинката му червенееше [smilie21]

Пентакс:

http://photo-cult.com/pics/162/pic_00840_0162060.jpg
http://photo-cult.com/pics/160/pic_00840_0160497.jpgТака и не се задълбочих в тия истории, на който му се занимава.. да се занимава [smile]

Моето R72 си го държа евентуално ако си взема някое Сони някой ден [smilie21]


Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"За БДЖ с любов" от Ангел Ангелов - 12 коментара
"Истанбул" от Vilislav Pankov - 4 коментара
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: megastrat 
Дата:   13-02-08 09:53

Аз съм снимал с R72 и съм доволен от резултатите важно е с какъв обектив ще работиш заради hot spot

In addition to the sensitivity of the sensor the quality of digtal infrared depends on the characteristic of the lens.

For example, the Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 typically produces a pronounced hot spot as can be seen in the sample picture to the left. The hot spot is a a result of internal reflections within the lens produced by the lens' coatings. Some types of coating are not transparent to near-infrared wavelengths. Almost any lens will exhibit more flare and ghosting at near-infrared wavelengths.

Below is a preliminary list of various lenses and whether they are suitable for digital infrared or not. The list is not a result of systematic testing, but com­piled from observations submitted by readers. The lenses listed in the intermediate category - May produce a hot spot, etc. - are those where I have inconsistent reports, or where the hot spot, flare and/or ghosting is so unobtrusive that modest post-processing will clear things up.

If you want to add to the list, or comment on one of the entries, please use the comment facility in my blog. If you want to read the original comments by the testers, and not just the summary below, the blog is also the place to look.

The recommended way of testing a lens' susceptibilty to the hot spot problem is to make an IR photograph of a sheet of white plain typing paper.

Fixed focal length
Recommended for IR:
Asahi Super-Takumar 55 mm f/1.8 MF (*)
Canon EF 28 mm f/2.8
Canon EF 35 mm f/2.0 (*)
Canon EF 50 mm f/1.8 MKI
Canon EF 50 mm f/1.8 MKII
Canon EF 100 mm f/2.8 macro
Canon EF 135 mm f/2.0 L
Lensbaby 50 mm f/2.8
Nikon 20 mm f/2.8 D
Nikon 20 mm f/3.5 AI-S
Nikon 28 mm f/3.5 PC AI-S
Nikon 85 mm f/1.8 Pre-AI MF (*)
Peleng 8 mm fisheye
Phoenix 100 mm f/3.5 macro
Sigma 105 mm f/2.8 EX DG macro (*)
Vivitar 24 mm f/2.8 MF (*)
May produce a hot spot, etc.:
Canon EF 85 mm f/1.8
Canon EF 200 mm f/2.8 L

Gives hot spot:
Canon EF 20 mm f/2.8
Canon EF 24 mm f/2.8
Canon EF 50 mm f/1.4
Canon EF 50 mm f/2.5 macro
Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4 (for Contax)
Nikon AF 50 mm f/1.8 D
Sigma 30 mm f/1.4


Zoom

Recommended for IR:
Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF 17-40 mm f/4 L
Canon EF 24-70 mm f/2.8 L
Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS
Canon EF 70-200 mm f/4.0 L
Canon EF 75-300 mm f/4.0-5.6 IS
Canon EF 100-400 mm f/4.0-5.6 IS L
Nikon 18-55 mm f/3.5-5.6 G AF-S ED DX
Nikon 24-70 mm f/2.8 ED G AF-S
Nikon 24-70 mm f/3.5-5.6 UC
Nikon 35-70 mm f/2.8 AF-D
Nikon 35-70 mm f/3.3-4.5 AF (1986) (*)
Nikon 35-135 mm f/3.5-4.5 AF
Nikon 70-210 mm f/4.0-5.6 AF-D
Nikon 70-300 mm f/4.5-5.6 G IF ED AF-S VR
Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 EX
Sigma 18-50 mm f/3.5-5.6 DC (*)
Sigma 55-200 mm f/4.0.5.6 DC (*)
May produce a hot spot, etc.:
Nikon 18-70 mm f/3.5-4.5 AF-S G ED DX
Sigma 10-20 mm f/4.0-5.6 EX DC HSM (*)
Sigma 70-200 mm f/2.8

Gives hot spot:
Canon EF 16-35 mm f/2.8 L
Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6
Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF 28-70 mm f/2.8 L
Canon EF 35-80 f/4.0-5.6
Canon EF 70-200 mm f/2.8 L IS
Nikon 12-24 mm f/4.0 G IF ED AF-S DX
Sigma 18-50 mm f/2.8 EX
Tamron 17-35 mm f/2.8-4.0 SP AF Di
Tamron 17-50 mm f/2.8 SP AF XR Di
Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 AF XR (IF) Di-II
Tamron 70-300 mm f/4.0-5.6 AF LD macro
Tokina 12-24 mm f/4.0

http://heim.ifi.uio.no/~gisle/photo/ir.htmlОтговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: Георги 
Дата:   13-02-08 09:54

треско я плясни цветния инфраред [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: Canon 
Дата:   13-02-08 09:59

tochnia написа:
> А и
> още повече как ще стане дофокусирането за IR снимките [smilie8]
> [smilie8]
>
Ако си със лайф вю нямаш проблем - това което вижда матрицата (вкл. фокуса) виждаш и ти. Иначе по метри (корекцията е по червената точка)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: Георги 
Дата:   13-02-08 10:01

най-лесно става фокусираш си на безкрайност, кадрираш, и после слагаш филтъра.

все пак не мислиш, че ще снимаш на ф3.5 през този филтър нали? някъде към ф.8 е оптималното

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: tochnia 
Дата:   13-02-08 10:11

Е ясно е че няма да е на f3.5 [smilie5]
Ама това със свалянето на филтъра, комбинирано със снимането от статив ще е доста мъка [smilie8]

Дали няма да е по-разумно да се замисля за Cokin IR филтър които поне лесно ще се сваля [smilie8] [smilie8]

Малко ме учуди това което каза TPECHAT, че фотоапарата има автофокус.. понеже доколко се бях запознал до момента, тия филтри деистват и като силни ND филтри [smilie8]Публикацията е редактирана (13-02-08 10:12)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: tochnia 
Дата:   13-02-08 10:15

А относно фокусирането на безкрайност ето какво са написали хората:

To get an infrared image in focus, it must be short focused (i.e. you need to focus closer than you normally would).
For a 28 mm wide-angle lens, a focus setting around 5-10 m will be suitable for an infinity infrared shot.


А относно кадрирането прочетох хубавата идея да се използва външен viewfinder [smilie24]Публикацията е редактирана (13-02-08 10:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: Canon 
Дата:   13-02-08 10:24

tochnia
За апарата има разлика дали е тъмен обектива или е тъмен обекта. Тъмния обектив пречи на АФ и на светли обекти. Ако го разглеждаш ИР филтъра като НД, все едно снимаш на 3-4ЕВ по-тъмно, но със светъл обектив. Обичайната граница на АФокусиране е около 0 ЕВ +/- 2

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: tochnia 
Дата:   13-02-08 10:38

Хмм..
Къде е разликата дали обектива ще ти е две бледни "по-тъмен" или ще имаш ND филтър които ти сваля две бленди [smilie8]
И в двата случая до сензора достига по-малко светлина (ще има разлики в DOF-a разбира се) [smilie8]
Или аз греша някъде [smilie8] [smilie8]

А освен това някои от IR филтрите при определени апарати (особено най-новите модели DSLR-и) имат 15 бленди разлика в сравнение без тях [smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: Георги 
Дата:   13-02-08 10:41

20д си писукаше че има фокус, ама не съм тествал дали наистина има :)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: neuromancer 
Дата:   13-02-08 10:47

снимал съм с Илфорд СФХ ир филм (разширена чувствителност до 740нм, т.е не чист ИР) и филтър за него. Там, както и (предполагам) Р72 е грешка да фокусираш по червената точка, нищо няма да излезе.
Освен това е непрозрачен, освен ако не гледаш слънцето през него, та забрави да снимаш без статив. Вариото не пречи, не съм виждал хот спот, ама обектива го няма в оня списък по-горе

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: neuromancer 
Дата:   13-02-08 10:50

ами разликата е че ИР блок филтъра е пред матрицата, а не пред АФ сензора, който си е доста чувствителен към ИР

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: TPECHAT 
Дата:   13-02-08 11:10

апаратът писука и немаш грижи с фокуса

всичкото тва отгоре е снимано с АФ

проблемът са дългите експонации, писна ми от размазани клони, води и т.н.

Сони му е майката [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: J.J.R. 
Дата:   13-02-08 12:41

Аз имам R72, 90 ще е твърде тъмен(и скъп) за мен. Слагам го на FZ30, имам кадри с него в профила. Live view-то при DSLR определено ще е голямо убодство при снимане с този филтър.
При FZ30 си е бая тъмен, снимам от порядъка на 3-4 секунди със статив при f/3.6.
Аз съм доволен от него, стига да има какво да снимаш. [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: d256h 
Дата:   13-02-08 17:34

Ми, ако се отиде на някой сайт на производител на такива филтри ще се намери информация всеки филтър, за какво приложение е! Примерно, ако сравняваме Р72 и Р90 (Хоя) ще видим, че с Р72 получените кадри имат повече полутонове и се създава впечатление, че снимката е по-мека и уравнена, спрямо Р90, който прави кадъра да изглежда по-контрастен, което е обяснимо, заради по-тясния спектър на пропускане...
Ето линкове:
http://www.hoyaoptics.com/pdf/R72.pdf

http://www.hoyaoptics.com/pdf/RM90.pdf

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: terminator 
Дата:   13-02-08 20:03

Сони му е и бащата [smilie21]

Абе, TPECHAT, на високи ISO-та и по-затворени бленди не пада ли времето [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: tochnia 
Дата:   13-02-08 20:17

Благодаря на всички изказали мненията си! [thankyou]

В крайна сметка си поръчах Cokin P серията филтър (P007 - екривалент на Hoya R72) + държач, понеже филтъра най-лесно и бързо ще се сваля и кадрира, и освен може да се слага със съответните евтини холдъри на обективи с различен диаметър [smilie5]

А и за допълнение с възможността да се слагат 3 филтъра на държача ще мога да комбинирам ND4 и ND8 филтри за снимане на градска среда без хората [smilie18]

А колкото до сонитата, преди време имах Sony F717 и ако ми стане интересна IR фотографията може пак да си взема, но при сегашните цени на DSLR-ите може да е по добре конвертиран за IR снимки DSLR [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: krassimire 
Дата:   14-02-08 08:31

Може ли да се махне вграденият филтър на Pentax IstDS ?

Щото смятам да правя едни експериментални IR снимки?

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: nsirakov 
Дата:   14-02-08 08:48

ХОЪА Р72 - супер филтърче....http://photo.sevenstudio.net/snimki/2541.jpg

http://photo.sevenstudio.net/snimki/2540.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: tochnia 
Дата:   14-02-08 09:30

krassimire, не се "маха" IR филтъра на матрицата , а се заменя с такъв които пропуска светлината в областта на IR лъчите. Ако само се махне IR филтъра всички снимки с апарата няма да са на фокус [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: tochnia 
Дата:   19-02-08 13:56

Понеже днес ми доиде филтъра, но имах възможност да направя само няколко снимки преди работа, да ви питам кои е най-добрия начин за оправяте на цветовете при IR снимките? [smilie8]

Защото са изцяло в червената гама [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: TPECHAT 
Дата:   19-02-08 14:20

в РАВ си поиграй с уайт баланса, после смени червения със синия канал и мое да стане нещо, може и един аутолевълс да праснеш [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: TPECHAT 
Дата:   19-02-08 14:27


http://photo-cult.com/pics/095/pic_00840_0095152.jpgте ти пример с 300Д

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: BirdOfPray 
Дата:   25-01-09 19:36

tochnia написа:


>
> А и за допълнение с възможността да се слагат 3 филтъра на
> държача ще мога да комбинирам ND4 и ND8 филтри за снимане на
> градска среда без хората [smilie18]
>забрави да снимаш с 3 Кокин филтъра пред обектива - такова мазало става, че ще ти се доплаче..... може би ако искаш някое голямо мазало без никакъв фокус никъде.... да спретнеш няколко концептуални кадъра, но само толкова :(

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на IR филтър за DSLR?
Автор: rolla 
Дата:   26-01-09 01:55

Аз цъкам с Hoya R72 , много ме кефи.Снимам с пентакс , и както треснатия каза по-горе , филтъра пред матрицата е много слаб и е възможно постигането на доста високи скорости.Завинтвам го на китака и на 18мм и бленда ф/3.5 постигам задоволителни резултати.Автодокуса работи но не винаги е точен.Всъщност почти никога не е точен и за това съм свикнал като закове АФ-то и изписука , да върна фокусната гривна леко назад.Тогава фокуса е екстра:):):)
Ето малко примери от вчера :

http://lh4.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz41cGutWI/AAAAAAAAAcc/5K4VJovV4ZQ/IMGP7688ready.jpghttp://lh3.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz41loIiWI/AAAAAAAAAck/Jag40-QBdSA/IMGP7689ready.jpghttp://lh4.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz42IHjReI/AAAAAAAAAcs/aBF2I1Yy3Aw/IMGP7690ready.jpghttp://lh4.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz42dwiIzI/AAAAAAAAAc0/8pzKtxZmZrw/IMGP7691ready.jpghttp://lh5.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz42qj-YQI/AAAAAAAAAc8/dHClvAoX2qs/IMGP7692ready.jpghttp://lh4.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz5IDrvM1I/AAAAAAAAAdM/kYcNDw03MCg/IMGP7695ready.jpghttp://lh3.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz5INuK1DI/AAAAAAAAAdU/AKZ1UKiKD-w/IMGP7696ready.jpghttp://lh4.ggpht.com/_Y_SNEcbBdwM/SXz5IVRqNqI/AAAAAAAAAdc/QIWpWDYpEys/IMGP7697ready.jpgВсички са снимани от ръка на скорости от 1/10 до към 1/30 , бленда ф/3.5 и ИСО800
Времето не беше много слънчево...иначе и по-добре се получава:)

Кадрирането е кофти.По принцип филтъра не е напълно непрогледен и ако гледаш по-продължително време през визьора , като ти се отвори зеницата и пейзажът започва да се откроява малко по малко.Това обаче е бавен процес и аз си кадрирам както ми падне , по интуиция:)Публикацията е редактирана (26-01-09 02:02)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ALBIREO 
Дата:   26-01-09 07:43

Дали Лайф Вю-то би помогнало в случая? [smile]

Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »