Автор: Geil
Дата: 09-07-13 23:05
Идеята е, че без коментар на обявите, цените се вдигат изкуствено. 2-3-ма души решават да пуснат 400д за 450лв и след това всеки, който тръгне да продава въпросното тяло търси същата цена с идеята, че няма той да е най-глупавия да пусне тялото за по-малко. Следват 1-2 месеца в които никой не се интересува от стоката и продавача се замисля, че е по-добре вместо да продава тялото на по-ниска цена просто да си го запази. Така продавача остава евентуално с второ тяло (което ползва рядко), което след време подарява на близък или дава за скромна сума на приятел, а евентуалните купувачи са принудени да се задоволят с по-нисък клас тяло също надценено. Аз лично ще посъветвам купувачите да игнорират обявите в базара и да не си хвърлят парите за стоки втора ръка на цена 80% от тази на нов продукт. Извинявам се, обаче няма как да приема примерно обектив никор 50/1.8д за 180лв. втора ръка, което с наложения платеж ще стане минимум 200лв без гаранция и възможност да се разбере колко е ползван обектива, при положение, че в магазина обектива е 220лв. Преди 1 година тези обективи с оставаща гаранция се продаваха между 130 и 150 а сега между 160 и 180. Сега продавача, който ми предложи обектива стои с новото тяло фул фрейм за няколко хиляди лева и ненужен обектив, просто защото няма да е той най-глупавия да го продаде за 20-30лв. по-малко от другите. Купувача естествено мисли, че ако ще дава толкова пари е по-добре да си купи нов с гаранция.
Аз бих предложил, цената на стоката да не може да се коригира в обявата та продавачите да не си правят циганските номера "Абе дай да го пусна с 20 кинта отгоре (2 кутии цигари и 2 бири в кварталния хоремаг)пък ако никой не го вземе ще смъкна цената. Идеята е да се дава крайна цена без коментар надолу-нагоре. Още по-добре ще е да не можеш да пускаш обява за една и съща стока в рамките на 3 месеца. Да видим тогава какви ще са цените ... ама истинските цени - с начислената амортизация и без добавената "сантиментална стойност" и стойност "тарикат". Продавачите да ме извиняват, обаче точно защото това не е пазар и сайт за търговия, целта не би трябвало да е мишкарска печалба от крупните суми 5-10-15лв. Аз, като купувач, повече не бих пазарувал от базара. По-изгодно излиза да купувам употребявана техника от павилиона и синтезиса. За пример мога да дам, че преди няколко месеца купих много добро тяло от един от магазините на 45к кадъра на цената на същото тяло от базара на 170к кадъра. Освен това нямах никакви транспортни разходи и разходи за наложен платеж и т.н. и имах предостатъчно време за тест и то не само с моите обективи, а и с такива от магазина. Айде поздрави на продавачите-тарикати.
|
|