Ревю на обектив SIGMA MACRO 105mm F2.8 EX DGОсновни характеристики: 

 - Конструкция: 11 оптични елемента в 10 групи
 - Фокуснo разстояниe: 105мм
 - Зрителен ъгъл за 24x36mm- 23 градуса( за 4/3 формат 11.5 градуса)
 - Ламели на диафрагмата: 8
 - Стойности на блендата: Максимално отворена - 2.8,  Максимално затворена - f22  - Минимална дистанция за фокусиране 33см
 - Коефициент на увеличение в режим Macro - 1:1
 - Филтри - резба 58мм
 - Максимален диаметър: 74мм
 - Дължина: 97.5мм
 - Тегло : 457г
 - Ориентировъчна цена в България: 890 лв с ДДС
 - Произвежда се с байонет за: Canon, Nikon, Sigma, Pentax, Sony и 4/3
 
MTF ( от официалния сайт на Sigma : www.sigma-photo.com):

Sigma Macro 105mm F2.8 EX DG е подходящ избор за всеки фотограф, който желае да притежава високачествен макро и в същото време портретен обектив на приемлива цена. Особено подходящ избор е за притежателите на камери тип 4/3 - Олимпус и Панасоник, тъй като за този тип камери няма подобен обектив в този ценови клас. Всъщност обективът е конструиран да покрива размер на кадъра 24х36мм и в същото време е оптимизиран за работа с цифрови фотоапарати, за което напомня означението DG.

Нискодисперсионните оптични елементи спомагат за остраняването на неприятните хроматични аберации, а многослойното покритие ( super multi-layer lens coating ) осигурява по-добро и натурално цветопредаване, редуциране на вътрешните отражения и свързаните с тях нежелани ефекти.

Имах възможност да изпробвам този обектив за кратко време във вариант с байонет 4/3 и поради тази причина всички примери, които ще видите по-долу са заснети с Panasonic DMC-L10. Първо трябва да отбележа, че Sigma 105/2.8 EX DG е типичен макро обектив, осигуряващ мащаб при макро снимки 1:1 и то от внушителната дистанция 33см. Тази дистанция позволява да бъдат заснети малки жеивотни, без да бъдат изплашени от прекалената близост на камерата.Обективът може да бъде използван и за портретна фотография, особено при максимално отворена бленда - 2.8. Незначителни аберации на практика има само при бленда 2.8 и то само при много екстремни условия, а дефокусът на фона се отличава с приятен и мек рисунък ( разбира се това е доста индивидулано понятие, някои хора харесват едно, а други друго "боке" ).

Независимо дали използвах максимално отворена бленда и странични фокусни зони на апарата, фокусът беше винаги точно там където трябва да бъде. В същото време не мога да не отбележа, че обективът не е нито толкова бърз, нито толкова безшумен като аналозите с USM, SWD, AF-S, HSM и т.н., но това е неизбежно за всички подобни обективи, които нямат вграден ултрабърз мотор за фокусиране. Остротата по цялото поле на кадъра е на много високо ниво, независимо от използваната бленда. Както казах, обективът е конструиран да покрива размер на кадъра 24х36мм и въпреки това се справи без проблеми с два пъти по-малкия размер на формата 4/3 - 13х18мм.

Panasonic L10 има 10милиона пиксела, разположени върху площ 13х18мм. Фактически плътността е приблизително същата каквато би била при формат на кадъра 24х36мм и 35-40 милиона пиксела!!!

Както ще видите от примерите по-долу, Sigma 105/2.8 EX DG се справя без проблем с тази резолюция на единица площ.

Следващите примери са заснети в реални условия при различни бленди. Кликнете върху снимките, за да ги отворите в пълен размер.
 

Разстояние до обекта около 15 метра:

 F2.8: F 4.0: F5.6:

Sigma 105/2.8 macro f5.6


Ето и снимки от по-близко разстояние - около 2.5 метра от обекта :

 F2.8: F 4.0: F5.6:
Разстояние до обекта 1.5 метрa:

 F2.8:

Разстояние до обекта - около 1 метър:


 F2.8:

 F4.5:

Разстояние от обекта 33см - режим макро 1:1

 F2.8:

 F 5.6:

 F8.0:

Разстояние до обекта над 50 метра,

 F2.8:

Както виждате, обективът демонстрира чудесна рязкост при всякакви бленди и разстояния до обектите. Нека да видим сега как се държи при максимално отворена бленда 2.8 и различни условия . Следващата снимка е направена при наличие на насрещно осветление, влизащо през клоните на елхата:


Обърнете внимание на ниското ниво на хроматични аберации дори при бленда 2.8 в контрастните зони - бялото на снега и черното тяло на кучето:

 Още кадри при бленда 2.8:

sigma 105/2.8 macro at
2.8


 Sigma 105/2.8 Macro, върши чудесна работа и като портретен обектив. За краткото време, през което успях да пробвам обектива, за съжаление нямаше хубав и ясен ден. Времето беше мъгливо и мрачно, а светлинните условия не особено подходящи. Все пак от предоставените няколко примера, може да си изградите представа за възможностите на този обектив като портретен:{C}


 Като обобщение мога да отбележа предимствата и недостатъците на обектива в комбинация с камера тип 4/3: + висока рязкост по цялото поле на кадъра при всякакви бленди + точен фокус + много ниско ниво на хроматични аберации (може да се каже, че са пренебрежимо малки дори и при бленда 2.8 и контрастни условия)  + много добра, солидна изработка на тялото + идеален, както за макро, така и за портрети   - сравнително бавен АФ, обективът не е HSM (това е единствения недостатък, който мога да отбележа)

Официален вносител - фирма "IDS", www.fotolan.info