Canon 2005В четвъртото издание на националният фотоконкурс "Снимка на годината - България 2005" организиран с подкрепата на Canon Bulgaria, участваха повече от 210 автори с над 1700 творби. Жури в състав Иво Хаджимишев (председател), Борис Данаилов (НХГ), Максим Минчев (БТА), Георги Лозанов и Силвия Иванова (НБУ) подбра близо 250 творби. В раздел "Репортажна фотография" са номинирани творби на Петър Петров Кръстев (първа награда), Силвия Стоянова Гурмева и Марин Стефанов Каравелов. В раздел "Художествена фотография" - на Цвета Иванова Андонова (първа награда), Георги Младенов Величков и Любомир Йорданов Атанасов. В раздел "Фото есе" - на Валентина Петрова (първа награда), Веселина Николаева Тодорова и Николай Петров Илиев.

 


Раздел "Репортажна фотография"

Първа награда: автор - Петър Петров Кръстев

Президентските двойки на Русия и САЩ по време на тържеството по повод 60-годишнината от края на Втората Световна война и победата над хитлерофашизма в Европа в Кремъл

 Автор - Силвия Стоянова Гурмева
Църковен празник - Благовещение, точно 3 месеца преди парламентарните избори


 Автор - Марин Стефанов Каравелов
Бодигардовете на Георги Илиев чакат пристигането на ковчега му преди поклонението в църквата Св. Георги

Раздел "Художествена фотография"Първа награда: автор - Цвета Иванова Андонова

 


Автор - Георги Младенов Величков

 

Автор - Любомир Йорданов Атанасов
Et dieu crea la femmeРаздел "Фото есе"


Първа награда - Автор - Валентина Петрова
Да бъдеш Натали
Март 2005
Колумбия, щата Мисури, САЩ

Трансформациите съпътстващи живота ни, непрестаното търсене на собствена идентичност в един или друг етап от живота се е случвало на всеки.
Търсейки отговори и разбиране на транссексуалната промяна ме доведе до историята на Филип Пауъл който се превръща в Натали късно в своя живот.
Какво представлява и как се чувства човек когато "става" някой друг и то по средата на жизнения си път. Как безкрайното търсене на хармония и щастие кара човек да поема рискове извън сигурната сфера на познатото и напълно да промени социалната си роля и начин на живот. Историята е опит да се портретират разочарованията, моментите на радост и превратностите които съпътстват всеки човешки живот.

 
Автор - Николай Петров Илиев
Дъновисти - Седемте Рилски езераАвтор - Николай Петров Илиев
Дъновисти - Седемте Рилски езераАвтор - Веселина Николаева Тодорова
ПорастванеАвтор - Веселина Николаева Тодорова
Порастване