Ревю на обектив Sigma 55-200DCSIGMA 55-200mm F4-5.6 DC Основни характеристики:

 

Конструкция - 12 оптични елемента в 9 групи

 

 

- Фокусни разстояния 55-200мм, промяна с въртяща се гривна

Зрителен ъгъл за DC формат - от 25.5 до 7.1 градуса

 

Ламели на диафрагмата - 8 Стойности на блендата : Максимално отворена при 55мм - f4, при 200мм - f5.6 Минимална дистанция за фокусиране 110см Коефициент на увеличение в режим Macro - 1:4.5 Диаметър за филтри : 55мм Максимален диаметър : 71мм Дължина : 87мм Тегло : 310г Цена в България - 330лв с ДДС Произвежда се с байонет за : Canon, Nikon, Sigma, Pentax, Sony, Olympus (4/3)

 MTF ( от официалния сайт на Sigma : www.sigma-photo.com) :

 Варио обективът Sigma 55-200 DC е лек, компактен и качествен обектив, създаден специално за нуждите на потребители, използващи дигитални оледално-рефлексни камери с размер на сензора равен или по-малък на 24х16мм . Трябва да отбележим, че обективът може да бъде поставен и на фотоапарат с по-голям размер на кадъра, но с цената на силно винетиране или непокриване на цялата полезна площ.

Какво може да ни накара да закупим точно такъв обектив за нашия DSLR?

 На първо място, това е добрият баланс между качество и цена. Действително, 55-200DC е обектив който няма да ни разочарова с резкостта, контраста  и цветопредаването си, независимо на каква бленда го използваме. Не е за подценяване и ниското му тегло, както и малките му размери. Обективът е подходящ избор за портретна фотография, спорт, животни, туризъм . Комплектът от 18-50DC и 55-200DC е много добро нискобюджетно и качествено  решение за всички видове и марки любитеслки DSLR камери .

Подобно на много други обективи без вграден специален бърз мотор, бързината и прецизността на аутофокуса на обектива зависи до голяма степен и от фотоапарата, с който се използва. При версиите за  Никон, Пентакс, Сигма  и Сони  в самият обектив няма вграден мотор и механизма на аутофокуса се задвижва от моторa, вграден в тялото на камерата. При Канон се произвежда версия с мотор вграден в обектива. При добра осветеност АФ е достатъчно бърз и прецизен. При много ниска осветеност, на 200мм е възможно АФ да се затрудни и да "търси" по-дълго време.

По-долу можете да видите снимки в пълен размер от DSLR Sigma SD10, направени с този обектив при различни фокусни разстояния и бленди.Всички снимки имат EXIF. Кликнете върху снимките, за да ги отворите в пълен размер.

  Предимства :

  + Добри оптични показатели -  цветопредаване, острота, контраст. 

  + Оптика, съгласувана с особеностите на дигиталните фотоапарати

  + Ниско тегло и малки размери

  + Ниска цена

  + Произвежда се с байонет за всички марки DSLR, включително и за 4/3

 Недостатъци :

 - Сравнително шумна механика

 - Не особено добра светлосила в дългия край